KUNNE ENDELIG SMILE IGJEN: Teresa Stadlober (t.h.) ble nummer tre på 15 kilometer fellesstart med skibytte under prøve-VM i Oberstdorf i slutten av januar. Therese Johaug vant foran Ingvild Flugstad Østberg. Foto: SILAS STEIN / dpa

Stadlober mistet «alt»: – Vil aldri se dem igjen

For ett år siden ramlet østerriksk langrenn sammen. Under VM på hjemmebane i Seefeld ble Max Hauke avslørt med nålen til blodposen i armen. – Det ødela alt for oss, sier Teresa Stadlober (27).

 • Camilla Vesteng
 • Bjørn S. Delebekk (foto)

Artikkelen er over 96 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det er veldig vanskelig når mine egne lagkamerater lager så store problemer for hele langrennsfamilien i landet mitt. Det er tungt mentalt, sa Stadlober til VG etter tremila i Holmenkollen tidlig i mars.

De sjokkerende bildene gikk verden rundt i fjor:

Både Max Hauke og lagkameraten Dominik Baldauf ble dømt til fem måneders betinget fengsel for idrettslig bedrageri.

– Jeg er skikkelig sint. Vi var gjennom dette etter Sotsji-OL. Jeg trodde vi var familie og venner. Men det var vi ikke, sier Stadlober.

Etter alle dopingskandalene er hun helt alene i østerriksk langrenn. Stadlober har ikke hatt mye å smile for det siste året, men under prøve-VM i Oberstdorf i januar ble hun nummer tre på 15-kilometeren, bak Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg og 27-åringen kunne smile fra pallen.

Veien dit var uhyre krevende for Østerrikes eneste langrennsløper. Og jobben fortsetter. Nå er det åtte måneder til neste verdenscuprenn.

Hun hadde en vanskelig sommer i fjor. Mistanke om doping ligger alltid der.

Østerriksk langrenn har vært rammet hardt før. Johannes Dürr ble avslørt for EPO under lekene i Russland i 2014. Både Christian Hoffmann og trener Walter Mayer var hovedpersoner i dopingskandaler på begynnelsen av 2000-tallet.

– Du vet at utøvere fra alle de andre nasjonene tenker at alle fra Østerrike gjør dette. Så må man må være sterk mentalt.

les også

Dyrhaug bekrefter: Vraket fra landslaget

Gode gener

Verdenscupavslutningen i USA og Canada ble avlyst på grunn coronaviruset. Dermed endte Teresa Stadlober som verdens tiende beste langrennsløper denne sesongen.

I SVERIGE: Teresa Stadlober ble nummer 11 sammenlagt i Ski Tour 2020. Her etter det andre rennet under åpningshelgen i Östersund i februar. Foto: Bjørn S. Delebekk/VG

Etter VM i fjor fikk alle i støtteapparatet og trenerne for langrennsløperne i det østerrikske skiforbundet sparken. Norske Trond Nystad sa opp. Dermed ble Teresa Stadlober ensom.

– Det er vanskelig å finne sponsorer. Alle tror jo at alle gjør dette, sier Stadlober.

Slik trener norske utøvere under coronakrisen:

Teresa Stadlober har langrenn i blodet. Faren, Alois, har VM-gull på stafett fra Ramsau i 1999. Der tok han også sølv på 10 kilometer klassisk foran Odd-Bjørn Hjelmeset, men bak senere dopingavslørte Mika Myllylä.

Sjokkert

Hun har ikke snakket med Max Hauke eller Dominik Baldauf siden kvelden før dopingbomben i Seefeld smalt. Hun har ingen planer om noen gang å prate med dem igjen.

– Jeg har kjent dem siden vi var unge, i mer enn ti år. Du tror du kjenner dem, men nei. Jeg var sjokkert. Jeg vil aldri se dem igjen, sier 27-åringen til VG.

Hun vil vise unge østerrikske utøvere at man kan bli god uten doping, derfor fortsatte hun da det så fryktelig mørkt ut i fjor vår.

Tradisjonen tro startet hun treningen i mai, men det var ikke klart om hun ville klare det økonomisk. Hun hadde ikke penger. Men i juni ble det bestemt at det østerrikske forbundet valgte å gi Stadlober midler til et støtteapparat på fem personer. Dermed hadde hun trener, fysioterapeut og servicemenn.

Ønsker flere dopingtester

Hun husker ikke hvor mange ganger hun ble dopingtestet i fjor. Men hun syns det var for sjelden. På grunn av historien mener hun østerrikske utøvere bør bli testet ofte. Hun blir glad når dopingtesterne banker på døren.

les også

Skiforbundets permitteringer: – Hovedtrenerne beholder jobben

– Jeg er overrasket over at de ikke kom oftere. Men jeg ble testet nok, sier 27-åringen og legger til:

– Men de må også teste foran renn. De som ble tatt, sa at det var enkelt. Derfor må de endre testingen.

Her er teamet til Stadlober under verdenscuprennene i Lillehammer i desember. Bildet publiseres med tillatelse fra Stadlober. Faren Alois Stadlober står til venstre:

Selv om hun følte at alle mistenkte henne for doping på grunn av nasjonalitet, så føler hun at konkurrentene gir henne støtte.

– Jeg har gode fans og i verdenscupen er alle snille mot meg. De stoler på meg. Det gir meg energien tilbake, sier Stadlober.

Under OL i Pyeongchang hadde Stadlober medaljen nærmest i lommen, så gikk hun feil:

Hun gikk inn rundt 300 000 kroner i premiepenger denne sesongen. Men det er så vidt hun får det til å gå rundt, sånn sett gleder hun seg til å starte i en vanlig jobb etter karrieren. Stadlober har bestemt seg for å fortsette til OL i Beijing i 2022. Dersom motivasjonen er der, så tar hun med seg VM i Planica året etter også.

Les også

 1. FIS-topp vil ha slutt på smørekappløpet: – Bortkastede penger

  HOLMENKOLLEN (VG) Det internasjonale skiforbundet har avdekket at en tredel av budsjettene til nasjoner i langrenn…

Mer om

 1. Vintersport
 2. Langrenn
 3. Doping
 4. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Dagens viktigste nyheter

 2. Dette er «Love Island»-vinnerne

 3. Fikk toppkarakterer på «coronaeksamen»

 4. Victoria (16): Kan tape 60.000 kroner på å avlyse utveksling

 5. Slår alarm om unges hørsel

Fra andre aviser

 1. TUIL G19 med kalasseier i NM-kvalifiseringen

  Aftenposten
 2. Koronakrisen sørger for færre dopingtester: – Juksemakerne sitter og ler av oss nå

  Aftenposten
 3. Svensk skikomet tøyet strikken for langt. Hoppet ut av vinduet for å trene i smug.

  Aftenposten
 4. Landslagsløper fra Trøndelag: – Å være toppidrettsutøver er nesten som å være i karantene

  Aftenposten
 5. Det blir vanskelig å si nei til høydehus i idretten etter dette

  Aftenposten
 6. Solberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder