SUKSESSDUO: Are Strandli (til venstre) og Kristoffer Brun har ikke vært av seierspallen siden 9. plassen i London-OL for fire år siden.
SUKSESSDUO: Are Strandli (til venstre) og Kristoffer Brun har ikke vært av seierspallen siden 9. plassen i London-OL for fire år siden. Foto: Mattis Sandblad VG

Kjenner du Norges sikreste medaljehåp i Rio-OL?

Are Strandli og Kristoffer Brun 13 ganger på rad på seierspallen

SPORT

Du ville antagelig ikke kjent dem igjen på gaten. Den ene er finansanalytiker, mens den andre er på full fart mot mesterbrev i tømrerfaget. Roerne Are Strandli (27) og Kristoffer Brun (28) er kanskje det sikreste medaljehåpet Norge har i Rio-OL.

Publisert: Oppdatert: 27.06.16 13:59

Duoen har gjennomført 13 internasjonale konkurranser siden London-lekene for fire år siden og har havnet på seierspallen i samtlige. I Brasil kan dobbeltsculleren ta Norges første OL-medalje noen sinne i lettvektklassen.

OL-klar Tufte: Sier nei til å bære flagget

– Vi ligger veldig bra an, sier Are Strandli med trykk etter ett VM-gull, tre 2. plasser og hele ni 3. plasser i EM, VM og verdenscup de siste tre sesongene. Frankrike har dominert mest og er favoritter når vi kommer til Brasil.

Men det er ingen tvil om at vestlandsbåten oppvokst i Bergen (Brun) og Stavanger (Strandli) har skumle planer i OL-avslutningen i august.

– Vi drømmer selvsagt om gull og har tro på at det er mulig. Men å dra til Rio og si vi skal ta gull, tror jeg blir feil, mener Kristoffer Brun.

Men det er ingen tvil om hva det store målet er.

– Hvis medalje er målet havner du fort utenfor podiet, forklarer Brun.

Fra VM i fjor: De evige treerne Strandli og Brun

Og de nærmer seg utvilsomt toppen.

Etter åtte 3. plasser på rad jumpet den norske suksessduoen et hakk opp på pallen under verdenscupregattaene i Poznan og Luzern nå i sommer. Fortsatt ligger franskmennene et par sekunder foran. Pierre Houin og Jeremie Azou har et rotak høyere i takt i deler av løpet.

– Jeg tror franskmennene har spilt ut hele sitt register. Jeg tror ikke de har så mye mer å komme med,s ier landslagssjef Johan Flodin og utrrykker en voldsom tro på planen som er lagt for Brun og Strandli skal gjøre karrierens beste løp i semifinalen og finalen i Rio.

Birgitte Skarstein: Stolt etter å ha overvunnnet smertehelvete

– De er helt og holdent hvor de skal være, sier han.

– Det handler om å bli en prosent bedre. Det utgjør kanskje tre sekunder, forklarer Brun og mener mye er gjort om duoen klarer å heve takten med ett rotak i minuttet.

Veldig mye handler om superveteran Olaf Tufte (40) i norsk rosport, men det er lenge siden han har vært Norges sikreste kort i internasjonal roing. Men superveteranen tar fortsatt det meste av oppmerksomheten selv om han ike har tatt VM-medalje siden 2007.

Are Strandli og Kristoffer Brun har tatt VM-medaljer de tre siste årene, men har rodd sammen – med noen opphold – siden Tufte tok OL-gull i 2008.

Kan bli møkkete forhold: – OL-arenaen lukter dårlig

– Det er kjekt å være med og ro med ham. Det funker. Det blir som et ekteskap, beskriver Kristoffer Brun som er sammen den tidligere roeren Tale Fiskerstrand Gjørtz. Mens Are Strandli er singel.

– Det er viktig å ha noe som gir avkobling fra roingen, sier han. For Strandli handler det stort sett om finans. Han har tidligere jobbet på kredittanalysedesken til Skandinaviska Enskilda Banken og skriver ukentlig saker for Hegnar.no.

– Når jeg skriver tenker jeg ikke på noe annet. Det er så deilig. Jeg leter etter nyheter og formuleringer. Det gir meg mye. Og når det etterpå er trening er det 120 prosent fokus, forklarer han. Strandli handler også med aksjer og hevder å gå i pluss.

Kristoffer Brun har svennebrev som tømrer.

Hoff i singelsculler: Oppsøker juling

- Vi er ganske forskjellige, men klaffer bra likevel. Vi kompletterer hver andre. Kristoffer er veldig praktisk anlagt. Det er ikke jeg. Mens jeg er bedre på teoretiske tin, sier Are Strandli.

– Det er kjempegøy å ha noe annet ved siden av. Det blir for smalt om jeg bare skal drive med idrett, sier Kristoffer Brun som videreutdanner seg innen snekkerfaget.

Målet er å kunne kalle seg byggmester innen 2016 er ferdig.

Men først handler alt om forsøket på å bli olympisk mester.

Her kan du lese mer om