¤ Fryktet for livet til russiske dopere

¤ Ny rapport legges frem torsdag

¤ IAAF: Ingenting ble skjult

VARSLER: Dette arkivbildet viser Julia Rusanova (nå Stepanova) under VM i 2011. Sammen med mannen Vitalij har hun snakket ut om den russiske dopingen. Foto: Mark Ralston , Afp

Nyhetsbyrå: IAAF visste om dopingen - seks år før de reagerte

Allerede seks år før det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) utestengte Russland, skal de ha visst de at det forekom en systematisk doping som i verste fall kunne koste utøvere livet.

  • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over fire år gammel

Dette kommer frem i interne dokumenter som nyhetsbyrået AP har fått tilgang til. IAAF skal også ha hatt kjennskap til at minst 42 prosent av de russiske utøverne jukset - og vurderte å skjule - den russiske dopingen foran London-OL i 2012.

HVA VISSTE HAN? Sebastian Coe, nå president i IAAF. Foto: Frank Augstein , Ap

Russland ble først i november 2015 utestengt midlertidig fra det internasjonale friidrettsforbundet som følge av en rapport fra et uavhengig utvalg ledet av dopingjeger Dick Pound. Nå viser altså nye dokumenter at de skal ha visst godt til jukset seks år tidligere.

IAAF var ifølge dokumentene så godt kjent med den russiske dopingen at de fryktet at utøvere kunne ta livet av seg selv gjennom bruk av EPO og blodoverføringer.

Bakgrunn: Friidrettsrapporten som slår ned som en bombe

– Denne saken med de russiske utøvernes blodnivåer er nå så alvorlig og blir ikke bedre (i virkeligheten muligens enda verre) at øyeblikkelig og drastisk reaksjon er nødvendig, skrev Pierre Weiss, daværende generalsekretær i IAAF, i et brev den 14. oktober 2009. Brevet var stilet til den daværende russiske friidrettspresidenten Valentin Balakhnitsjev og ble overrrakt ham personlig. Balakhnitsev er nå utestengt på livstid fra idretten.

BLE ADVART: Valentin Balakhnisjev er nå utestengt på livstid, men var lenge president i det russiske friidrettsforbundet. Foto: Joseph Okanga , Reuters

– Ikke bare jukser disse utøverne mot sine konkurrenter, men disse nivåene setter dere helse og til og med deres liv i alvorlig fare, skrev Weiss.

Les også: Seppelt til VG: - Jukset må få konsekvenser.

Han informerte friidrettspresidenten om at blodnivåene de hadde målt fra russiske utøvere var noen av de høyeste siden IAAF startet med testing av blodverdier.

Dopingkontrollene under VM i 2009 (der Russland fikk 13 medaljer) underbygget i følge Weiss sterkt en systematisk bruk av bloddoping eller EPO-produkter.

Denne siste avsløringen vil legge ytterligere press på den nye IAAF-presidenten Sebastian Coe.

IAAF kom onsdag med en uttalelse der det tilbakevises at noe ble forsøkt holdt skjult.

- Hvert eneste mistenkelig ABP (utøvernes biologiske pass, red. anm.) ble gransket i samsvar med IAAFs regler og antidopingreglementet. Alle bekreftede dopingprøver ble sanksjonert offentlig. Ingenting ble tilekket, hevder IIAF, og fortsetter:

- I 2011 var det en enorm tilstrømning av mistenkelige profiler avdekket gjennom ABP. I vvert tilfelle tar det i snitt mellom 8 og 18 måneder fra etterforskning til sanksjonering. Det var nødvendig å prioritere, og spesielt få gjennom saker som involverte potensielle medaljevinnere i forkant av OL i London. Ingen saker ble skjult eller utelatt, IAAF prioriterte rett og slett etter viktighet. HVer atlet ble etterforsket, og er enten blitt sanksjonert mot eller er del av en pågående prosess, skriver IAAF.

Torsdag kommer del to av rapporten som Pound-utvalget har laget.

WADA: Russisk sportsminister beordret manipulering av dopingprøver

Da del én ble presentert høsten 2015, reagerte internasjonale friidrettsledere som om dette var en nyhet for dem.

– Dette har vært en skammelig vekker, sa Coe. Nå tyder altså mye på at friidrettslederne var godt kjent med det russiske jukset.

Ifølge en intern briefing med daværende IAAF-president Lamine Diack i september 2012 regnet man med at 42 prosent av alle testede russiske utøvere var dopet. I det samme møtet ble det også uttrykt bekymring for doping i Tyrkia, Spania, Marokko og Ukraina.

Kommentar: Russisk rulett med idrettens troverdighet

APs dokumenter viser at IAAF-ledere vurderte å samarbeide med Russland før London-OL med tanke på å skjule den russiske dopingen. Samtidig innså lederne at det ikke var mulig å «fjerne» dopede utøvere fra konkurranser i all stillhet, fordi det ville bli stilt spørsmål fra media og andre.

Dokumentene viser at IAAF på den ene siden prøvde å få russiske friidrettsledere til å gjøre noe med dopingproblemet, men samtidig vurderte å hemmeligholde problemet - av frykt for at det ville skade friidrettens anseelse.

Det har foreløpig ikke kommet noen offisielle russiske reaksjoner på AP-artikkelen.

President Vladimir Putin sa etter at første del fra Pound-utvalget var offentliggjort, at han forventet at russiske idrett ville «samarbeide profesjonelt med antidoping-organisasjonene».

– Idrettskonkurranser er bare interessant når den er ærlig, sa den russiske presidenten.

Putin var imidlertid opptatt av at de som har dopet seg, må straffes, og at det ikke må bli slik at de rene også straffes for det jukserne har gjort.

Norske Rune Andersen og hans mannskap i den uavhengige gruppen som skal hjelpe russerne på rett spor i kampen mot doping, har vært i Russland denne uken. Andersen sier til RIA Novosti at de kommer til å dra tilbake i løpet av en måned - etter at det russiske friidrettsforbundet har valgt ny president.

– Vi har understreket behovet for å innse de eksisterende problemene og ønsket om å foreta reelle og varige endringer i russiske friidrett, sier Andersen til RIA Novosti.

Les også

Mer om

  1. Doping
  2. Friidrett

Flere artikler

  1. Hevder IAAF-toppene må ha visst om dopingproblemene

  2. Norsk sjef for Russlands doping-reform

  3. Russiske verdensmestere får likevel delta i VM – men ikke for Russland

  4. Northug om den russiske dopingskandalen: – Det er skremmende

  5. Press på Coe foran ny dopingrapport i dag

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder