DET STORE FORBILDET: De to talentene Sverre Næss (t.v.) og Sindri Thori Jakobsson bodde på rom med Alexander Dale Oen som her viser VM-gullet fra juli 2011. Foto: Tor Erik H. Mathiesen og AFP
DET STORE FORBILDET: De to talentene Sverre Næss (t.v.) og Sindri Thori Jakobsson bodde på rom med Alexander Dale Oen som her viser VM-gullet fra juli 2011. Foto: Tor Erik H. Mathiesen og AFP

Forteller om marerittet da de fant Dale Oen livløs

SPORT

(VG Nett) Sverre Næss (20) og Sindri Thor Jakobsson (20) delte rom med svømmeesset Alexander Dale Oen, og fant kameraten livløs på badet.

Publisert: Oppdatert: 22.12.12 12:25

26 år gamle Dale Oen døde plutselig 30. april i år. Han var sammen med resten av det norske svømmelandslaget på samling i Flagstaff, Arizona. Han fortalte romkameratene at han var litt frøsen og ville ta seg en dusj. Etter omtrent 20 minutter begynte de to ungguttene å ane mistanke.

De banket på døren, hamret på døren, ropte og skrek for å få kontakt med Dale Oen, men det var ingen respons.

- Det slo meg plutselig at det handlet om tid. Jeg løp og hentet kniven min, og stakk den i nøkkelhullet og greide å dirke opp låsen på noen få sekunder, forteller Sverre Næss til Aftenposten.

Inne på badet finner de Dale Oen livløs, og tilkaller umiddelbart profesjonell hjelp. En drøy time senere blir den gjennomtrente idrettshelten erklært død på det lokale sykehuset.

«Det var klokken 1950 lokal tid mandag kveld at lagkamerater reagerte på at Alexander Dale Oen brukte svært lang tid i dusjen. Da de ropte og banket på døren, fikk de ingen respons, og de tok seg inn på baderommet, hvor de fant Dale Oen liggende delvis på gulvet, delvis på kanten av badekaret. Olympiatoppens lege, Ola Rønsen, kom raskt på stedet, og det ble igangsatt hjerte- og lungeredning, men uten reaksjon. Ambulansen ankom seks-syv minutter senere, og det ble forsøkt gjenopplivning kontinuerlig på vei til sykehuset. Etter en drøy times forsøk på å få hjertet til å slå igjen, ble Alexander Dale Oen erklært død klokken 2100 lokal tid» het det i pressemeldingen fra Olympiatoppen som ble sendt ut da saken ble kjent.

Da obduksjonsrapporten ble klar i juni, så konkluderte den med at Dale Oen døde av hjerteinfarkt som følge av blodpropp i en av de tre kransarteriene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Har tatt pause

Næss og Jakobsson har begge tatt en pause fra toppidretten etter den rystende opplevelsen, men begge er åpne for at de kommer tilbake. Tidligere landslagskollega Aleksander Hetland fortsatte karrieren, og kronet den med VM-gull sist helg.

Om det inspirerer de unge talentene til å satse igjen er for tidlig å si, men savnet av Dale Oen er enormt.

- Latteren kunne lyse opp et mørkt rom. Når Alex lo fikk han alle til å smile og le. Han hadde en fantastisk latter og glede, en sterk utstråling, sier Jakobsson til Aftenposten.

Her kan du lese mer om