MÅTTE SVARE: Tom Tvedt omringet av pressen etter å ha besøkt kulturministeren mandag formiddag. Foto: Mattis Sandblad VG

Tvedt i strupen på Hernes: – Jeg synes du skal skamme deg

Etter nok å en gang å ha vært på teppet til kulturministeren, gikk idrettspresident Tom Tvedt mandag kveld rett i strupen på tidligere statsråd Gudmund Hernes.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I NRKs «Dagsnytt 18» påsto Tvedt at Gudmund Hernes har «frekkhetens nådegave» etter en kronikk han skrev for Morgenbladet i forrige uke. Her kan du lese VG-saken om hvordan Hernes hudflettet idrettstoppene. Han hadde flere forskjellige statsrådsposter i AP-regjeringene mellom 1990 og 1997.

ANGREPET: Gudmund Hernes ble skjelt ut i Dagsnytt 18 etter å ha trukket Al Capone inn i debatten om idrettens åpenhet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

– Du sammenligner meg og idrettsorganisasjonen med Al Capone. Jeg synes du skulle skamme deg over å føre debatten på det nivået. Dessverre er ikke dette den åpenhetsdebatten jeg ønsker, angrep idrettspresidenten i den direktesendte debatten.

La frem reiseregningene: Til USA og Malaysia for 161 635 kroner

Dette er Morgenbladet-avsnittet Tom Tvedt sikter til:

«Når pressen ber om å få se hvor de har reist og hva de har gjort, svares: «Nå vil vi se fremover!». Var det ikke det Al Capone sa da han ble hektet inn?»

Den hardkokte amerikanske gangsteren huskes for sin brutalitet. Han drepte i 1929 syv medlemmer av en rivaliserende gjeng i en Chicago-garasje.

– Det var ingen sammenligning med Al Capone. Det jeg sammenlignet her var et argument og det var: De som sier at nå må vi se fremover i stedet for at vi skal avdekke det som faktisk har skjedd, svarte Gudmund Hernes. Han kaller Tvedts angrep for en «grausame salbe».

Her kan du se og høre NRK-debatten (gå til tema 3 Idretten og reiseregninger)

Tom Tvedt viste til at Norges Idrettsforbund nå setter ned et utvalgt ledet av tidligere NRK-sjef John G. Bernander for å gå gjennom åpenhetsspørsmålet. Det Norske Veritas skal være sekretariat.

Les også: Bernander-utvalg vil overvåke idrettstoppene

– Dette er et mye større spørsmål og åpenhet enn bare reiseregninger. Nå få vi avvente til dette utvalget har begynt å jobbe. For dette må vi gjøre på en ordentlig måte i vår organisasjon, sier idrettspresidenten.

Gudmund Hernes er ikke fornøyd med at Tvedt mandag bare la frem reiseregningene for seg selv og generalsekretær Inge Andersen fra hans eget tiltredelsestidspunkt i juni 2015.

– Det er ikke bra at vi ikke har fått det som har skjedd forut for den perioden. Jeg synes dette er nok et eksempel på en veldig dårlig mediehåndtering. Grunnen er at hvis man stopper ved den nåværende presidenten så impliserer man at den forrige presidenten har noe skjule. Kanskje noe verre, sier Gudmund Hernes.

Les også: Moxnes ber idrettstoppene vise frem reiseregningene før 2015

Tvedt går også til angrep på tallbruken til Hernes – som i dag er både forsker ved Fafo og professor med Handelshøyskolen BI. Tvedt påsto at det er feil at Norges Idrettsforbund årlig får 2,3 milliarder pluss anleggsmidler fra staten.

– Det er halvannen milliard mer enn det som er sant, sier Tvedt og henviste til Norges Idrettsforbunds egen hjemmeside. Der står det under Anleggsrapporten for 2015 at overføringene fra Norsk Tipping beløp seg til 2 264 millioner kroner.

Gudmund Hernes var i NRK-debatten ikke fornøyd med at Ishockeyforbundet sto med reiseregningene klare til offentliggjøring, men snudde etter et møte i regi av Norges Idrettsforbund.

– Nei, jeg kommer aldri til å overstyre noen, påstår Tom Tvedt og forklarer Ishockeyforbundet retrett slik:.

– Fordi norsk idrett står samlet.

Hernes: – Den står samlet bare fordi dere forlanger at den skal stå samlet?

Tvedt: – Nei, det gjør vi aldeles ikke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder