Hockeydramaet: Satan sendte Norge ut av OL

Norge slapp inn to mål med en gang etter matchstraffen

SPORT

Bastiansen utliknet til 3-3 ett sekund før 2. periodes slutt

Satan scoret Slovakias seiersmål 4-3

VANCOUVER (VG Nett) (Norge-Slovakia 3-4) Ole-Kristian Tollefsen (25) slo ikke bare ut Slovakias Lubos Bartecko (32) da han taklet slovakieren så voldsomt at han ble liggende på isen med blodet strømmende ut fra bakhodet. Han slo også ut landslaget fra OL.

Publisert: Oppdatert: 24.02.10 10:32

- Vi spilte med stort hjerte hele kampen, og det føles utrolig surt å tape, sier Patrick Thoresen til VG Nett om OL-exiten.

Men det var noe helt annet enn Norges utgang fra OL som tok fokus i thrillerkampen i morgentimene i dag. Nemlig en real grisetakling fra Ole Kristian Tollefsen.

Lubos Bartecko ble i natt først behandlet på sykestua i Canada Hockey Place og senere ved poliklinikken i deltakerlandsbyen.

Ifølge den slovakiske ledelsen er tilstanden til hans "stabil".

Se Tollefsens takling her!

Les også:- Det styggeste jeg har sett!

Bildespesial:Se bildene fra hockeydramatikken her!

Ble liggende i en blodpøl

Bartecko så ikke Norges NHL-back Ole Kristian Tollefsen komme inn fra høyre da han førte pucken ut av egen sone. Tollefsen traff ham voldsomt mot hodet, det kunne se ut som om han gjorde det med albuen først. Den slovakiske veteranen mistet deretter hjelmen i fallet.

- Oi, oi, oi. Dette var veldig, veldig stygt. Rett og slett helt idiotisk gjort, utbrøt NRKs ishocekyekspert David Fjäll etter Tollefsens stygge takling.

VG Nett-leser:Han er vanligvis en kjernekar, men skal ikke forsvare dette her på noen måte.Diskutér her!

Artikkelen fortsetter under bildet!

- Dette er maksimalt respektløst av Tollefsen. Noe av det styggeste jeg har sett på lenge. Tollefsen gjør dette helt bevisst, og Bartecko er jo helt knocket ut, sa NRK-ekspertene.

Og fulgte opp:

- Dette er bare feigt. Feigt og idiotisk. Slik oppførsel må vekk fra ishockey, man blir trist av å se dette, sier Fjäll.

Smellen løftet den 86 kilo tunge løperspilleren fra isen, før han deiset i den med bakhodet først. Det dannet seg umiddelbart en stor pøl med blod på isen.

VG LIVE:Se referat fra Slovakia - Norge her

Matchstraff for nordmannen

Taklingen fra Tollefsen var uansett stygg. På TV-bildene framgår det at han går inn med albuen først, i Barteckos "blindsone". Det siste kan sees på som slovakens skyld.

Men nordmannen skulle uansett ikke gått inn på måten han gjorde. Han fikk fem minutter for "voldsom takling mot hodet eller nakken" og automatisk matchstraff.

Blogg:Les VGs hockeyblogg her!

Helsepersonellet i hallen kom raskt til den tilsynelatende livløse Bartecko som ble liggende akkurat midt på banen. Annet personale tok til å tørke opp blodet som lå i en stor dam på isen.

Heldigvis var Bartecko bevisst da han ble fraktet av isen på båre.

Publikum applauderte da det oppfattet at han kom fra den uhyggelige taklingen i nær god behold, bortsett fra det stygge såret i bakhodet.

Ole Kristian Tollefsen møtte ikke pressen i «mixed zone» etter kampen.

Rask ledelse

Både Norge og Slovakia fikk dermed verst tenkelige åpning på kampen om retten til å spille kvartfinale mot Sverige her i Vancouver onsdag kveld klokken 21.00 lokal tid.
Sportslig ble det imidlertid Norge som fikk lide.

Med en gang.

Slovakia scoret 1-0 og 2-0 i overtallspillet på fem minutter. Først ved Michal Handzus, snaut tre minutter senere ved Marian Gaborik.

Les også:Norge måtte gi tapt for overmakten

Kom tilbake i kampen

Men Norge reiste seg fra åpningssjokket og kom tilbake etter en vanvittig vending i kampen om retten til å spille kvartfinale mot Sverige.

Mats Zuccarello Aasen - etter hvert isens konge - dukket opp fra omtrent ingenting etter en kontring satt i scene av Jonas Holøs, som gjorde sin desidert beste kamp i OL. Modos toppscorer skjøt én gang, før han tok vare på returen fra sitt eget skudd - og plasserte pucken under armen på Slovakias NHL-keeper Jaroslav Halak.

1-2 ga ikke et rettferdig bilde av kampen, men Norge var med denne reduseringen med i kampen igjen, to minutter før første periodes slutt.

Gleden varte imidlertid ikke lenge.

Mats Trygg ble utvist for holding 23 sekunder senere.
Da tok det Richard Zednik 23 sekunder å øke Slovakias ledelse til 3-1.

Slovakia vant skuddstatistikken i første periode hele 21-2!

Les også:Ny superrekke ga Canada gullhåp

Superrekka løftet Norge

Men Norge kom seg etter sjokkene.

Først og fremst ved superrekken Tore Vikingstad, Patrick Thoresen og Matz Zuccarello Aasen - men også ved en enorm arbeidsinnsats av resten av trener Roy Johansen mannskap, en desidert underdog i møtet med Slovakias alle NHL og KHL-proffer.

VGTV:Se Tollefsen slå fra seg

Syv minutter ut i andre periode reduserte Tore Vikingstad, hans fjerde mål i OL, etter gedigent forarbeid av Aasen og Thoresen, som var nest sist på pucken.

Og så utliknet Anders Bastiansen til 3-3 da det gjensto ett sekund av perioden. Eller ett tidels sekund for å være nøyaktig. Norge var i ferd med å skape en av ishockeyhistoriens største sensasjoner.

Thriller-kampen i Vancouver

I starten på siste ordinære periode fortsatte Norge å legge trykk på motstanderen. Mathis Olimb hadde en stor sjanse med en gang. Slovakia var rystet. Men så dukket Stanley Cup-mester for Pittsburgh Penguins Miroslav Satan (35) opp som troll av eske foran Pål Grotnes, som også spilte en stor kamp, 11 minutter før slutt og satte inn 4-3 til Slovakia.

Men Patrick Thoresen & co ga ikke opp. På langt nær.

VGTV:Tør ikke slåss med Tollefsen

Avslutningen ble en thriller av de sjeldne. Norge hadde flere store sjanser til å utlikne de siste åtte-ni minuttene. Først og fremst ved Thoresen, Vikingstad og Zuccarello Aasen samt backene Tommy Jakobsen, Mats Trygg - som fikk seg en smell - og Jonas Holøs. De var omtrent ikke av isen.

Slovakia hadde mer enn nok med å slå fra seg.

Ti sekunder før slutt kunne Zuccarello Aasen utliknet til 4-4.
Men han var noen centimeter unna.

Og Norge var noen centimeter unna en bragd.

NB: Kvartfinalene i Vancouver-OL onsdag kveld og natt til torsdag norsk tid:USA-Sveits, Russland-Canada, Finland-Tsjekkia, Sverige-Slovakia.

Her kan du lese mer om