FIRE NORSKE PÅ TOPP: Johannes Høsflot Klæbo (midten) vant tremila på Lillehammer i desember foran Martin Johnsrud Sundby (t.v.) og Hans Christer Holund (t.h.). Simen Hegstad Krüger ble nummer fire. Foto: Geir Olsen/NTB scanpix

Skinstad om OL-tremila: – Første gang Norge skal gå som et lag

Åge Skinstad mener OL-uttaket til herrenes 30 kilometer viser at Norge for første gang skal gå som et lag med hjelpeløpere i et mesterskap. Det er ikke OL-medaljørene Erling Jevne og Odd-Bjørn Hjelmeset enig i.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger. Det er de fire som skal kjempe om OL-gull for Norge på tremila den 11. februar.

I verdenscuprennet på Lillehammer tidlig i desember havnet de som nummer én, to, tre og fire. Da var det Klæbo som triumferte etter å ha spurtet fra Sundby.

les også

Nå trener svenskene på «Klæbo-stilen»

– Det er første gang Norge skal gå som et lag, sier Discovery-ekspert Åge Skinstad, som selv er tidligere langrennssjef.

Han mener Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger må finne seg i å være hjelpeløpere og først og fremst skal gå for at enten Klæbo eller Sundby tar gullet.

– Jeg ville gjort akkurat det samme uttaket selv, fortsetter han.

Samtidig betyr det at gode avsluttere ikke får muligheten. Formsterke Emil Iversen har fått beskjed om å lade opp til sprinten, og Finn Hågen Krogh fortalte tidligere at han var veldig skuffet over uttaket. Han så på 30 kilometer med skibytte som sin største medaljemulighet i OL.

les også

Skuffet Krogh: – Det var hovedmålet mitt

– Vi har gullkandidater blant dem som er tatt ut, og også blant reservene. Emil Iversen er en gullkandidat på sitt råeste, sier OL-sølvviner på tremila i Nagano (1998), Erling Jevne, til VG.

Han er ikke uenig i uttaket, men er ikke enig med Skinstad i at de fire kommer til å gå som et lag.

– Alle kommer til å gå mest for sine egne sjanser. Det tror jeg så absolutt, sier Jevne.

Skal Holund eller Krüger ha sjanse på gullet, må de skaffe seg luke før mål, tror 51-åringen. Skal Sundby gå til topps, må han ha en stor nok luke på Klæbo før avslutningen.

– Det henger nok i bakhodet hans hvordan han ble most på Lillehammer, sier Jevne med referanse til Lillehammer-løpet, der Sundby hadde et par sekunder på Klæbo før den siste kilometeren, uten at det hjalp.

Han ser på Klæbo som Norges største gullkandidat, og tror han blir fryktelig vanskelig å slå dersom han henger med helt inn til oppløpet. Det er Odd-Bjørn Hjelmeset enig i. Men sistnevnte, som har bronse på femmila fra 2002-OL i Salt Lake City, minner om at det er tøff konkurranse.

les også

Estil hyller «Klæbo-stilen»: – Det er noen likhetstrekk med meg

– De norske har fantastiske muligheter, men det skal kjempes. (Dario) Cologna, (Aleksej) Poltoranin og kanskje noen russere. Det er ikke bare-bare, men Norge har et fantastisk bra lag. Jeg ville tatt ut de samme selv, sier Hjelmeset.

– Alle fire kommer til å være med å kjempe, sier han, men avfeier at de kommer til å gå som et lag med hjelpeløpere.

– De kommer nok til å gå taktisk smart sammen i løypa, men når det drar seg til, så vil de kjempe hver for seg. Jeg føler meg rimelig sikker på at hvis Krüger har muligheten på OL-gull, så går han for det, sier Hjelmeset.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder