AVGJØRENDE: Magnus Carlsen spilte mot russeren Aleksander Grisjtsjuk i det siste partiet i hurtigsjakk-VM. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Magnus Carlsen mistet VM-gullet i siste parti: – Jeg klarte ikke å nullstille meg

RIYADH (VG) Magnus Carlsen (27) hadde en stor mulighet til gull i hurtigsjakk-VM, men rotet seg bort i det siste og avgjørende partiet.

  • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over to år gammel

Der tapte han mot russeren Aleksander Grisjtsjuk (34). Viswanathan Anand (48) tok VM-gullet etter playoff mot Vladimir Fedosejev (22).

– Partiet mot Fedosejev tok mye ut av meg, og jeg klarte ikke å nullstille meg, sa Carlsen til VG etterpå. Han snakker om seieren mot den 22 år gamle russeren i torsdagens andre parti.

Han gikk sammen med pappa Henrik gjennom folkemengden. Nordmannen hadde hvite brikker mot Grisjtsjuk, lå i delt ledelse med Viswanathan Anand i sammendraget og spilte for VM-gullet.

– Jeg skal ikke tape med hvitt, fortsatte han tankefull.

Les også: Carlsen slo tilbake etter tabbetap mot Anand

– Jeg gjorde et dårlig trekk, og skjønte at jeg hadde gjort noe dumt. Men så fortsatte jeg å gjøre dårlige trekk. Uten at jeg kan forklare hvorfor. Nei, det var veldig skuffende ...

– Det var selvfølgelig moro å slå Carlsen, men jeg er mest opptatt av at det har vært et dårlig mesterskap for meg, sa motstander Grisjtsjuk til VG etterpå.

– Han spilte klart bedre enn meg, mente nordmannen selv.

Saken fortsetter under videoen:

Anand – som altså lå sammen med Carlsen i ledelsen foran siste runde - spilte en lynkjapp remis i sitt siste parti, mot Bu Xiangzhi.

Det ble remis for Carlsen i det nest siste partiet, mot det russiske vidunderbarnet Vladislav Artemjev (19). Før det hadde Carlsen stoppet Vladimir Fedosejevs utrolige seiersrekke. Så spilte han remis mot Wang Hao (28).

– Piffen har gått litt ut av meg. Jeg må psyke meg opp før det siste partiet, sa Magnus Carlsen til VG på vei opp til loungen sin for å slappe av i VM-hallen i Riyadh før det siste partiet.

1. plass gir ikke bare VM-tittel, men også to mill. kroner i førstepremie.

VG live: Her kan du følge hurtigsjakk-VM trekk for trekk

Overraskelsesmannen Fedosejev klarte ikke å stå imot da Carlsen viste seg fra sin beste side i toppoppgjøret i hurtigsjakk-VM.

Alt lå til rette for remis, men Norges sjakkhelt nektet å nøye seg med det. Han rev til slutt russeren i filler i et langt og dramatisk parti.

– Seieren satt fryktelig langt inne, innrømmet Carlsen etterpå.

– Alt handlet om vilje, ikke noe annet. Og hans nerver selvfølgelig, fortsatte nordmannen da VG gikk sammen med ham fra spillelokalet.

Fikk du med deg Carlsens plassering på VGs 100-liste?

Fedosejev hadde 11 partier uten tap før verdensmester (i klassisk sjakk) Carlsen satte seg ned på stolen midt imot. Med hvite brikker forsvarte Fedosejev seg formidabelt, men til slutt måtte han gi tapt.

– Dette var et parti som tappet energi. Nå må jeg bare være «på» i de tre resterende partiene. Det ser i hvert fall bedre ut enn noen gang tidligere her i VM, sa Magnus Carlsen til VG etter seieren over russeren.

TOPPGJØR: Vladimir Fedosejev (t.v.) måtte gi tapt for Magnus Carlsen i VM i hurtigsjakk. Foto: Ole Kristian Strøm VG

Les også: – Med en gang jeg begynner å tenke, går det skeis

– Begge spillerne håper på en tabbe fra den andre, fastslo NRKs ekspert Torstein Bae da de nærmet seg 40 trekk.

Etter hvert kom russeren i akutt tidstrøbbel, og Carlsen prøvde fortsatt å finne trekkene som kunne gi seier.

– Det ser mye lysere ut enn på samme tid i fjorårets VM. Nå er jeg bare et halvt poeng bak én mann på toppen, sa Carlsen til VG etter at han – med svarte brikker – slo georgiske Levan Pantsulaia (rangert som nummer 192 i verden i klassisk sjakk) i torsdagens første parti.

Carlsen måtte imidlertid jobbe lenge før han endelig fikk «ballen i mål» etter 67 trekk.

Les også: Russeren (22) som overrasker alle i hurtigsjakk-VM

Nordmannen vant VM-gullet i hurtigsjakk både i 2014 og 2015 - med henholdsvis 11,5 og 11 poeng. I fjor hadde han lik poengsum som vinneren, men ut fra reglene for å skille deltakerne den gang, med motstanderens rating som første kriterium, endte han bak både Vassily Ivanchuk og Aleksander Grisjtsjuk.

Fredag og lørdag fortsetter det med lynsjakk-VM i Riyadh.

Se den prisbelønte dokumentaren «Magnus» her:

Mer om

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen

Flere artikler

  1. V-mester Anand (48) vil ikke legge opp: – Magnus er favoritt i lynsjakk

  2. Magnus Carlsen misset på gullet i hurtigsjakk-VM: – Jeg samler ikke på 5. plasser

  3. Carlsen slo tilbake etter tabbetap mot Anand: – Gullsjansene er der fortsatt

  4. Carlsen to poeng bak teten: – Det er ikke håpløst

  5. Carlsen: – Med en gang jeg begynner å tenke, så går det skeis

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder