Oppgitt Sundby slet med skiene: - Totalt sett var vi sjanseløse

PYEONGCHANG (VG) OL har vært en eneste stor opptur for de norske langrennsherrene. Men den avsluttende distansen på 50 kilometer ble en nedtur. Martin Johnsrud Sundby (33) & co. var ikke i nærheten av å kjempe om gullet.

Sundby endte som beste nordmann på femteplass på dagens femmil.

Røa-løperen var to minutter og 43 sekunder bak vinner Iivo Niskanen. Russiske Aleksander Bolsjunov tok sølvet og landsmann Andrej Larkov bronsen.

Hans Christer Holund ble nummer seks like bak Sundby, mens Emil Iversen ble nummer ti. Niklas Dyrhaug tok 13. plassen.

– Det er sånn at man blir oppgitt. Vi er ikke i nærheten av å kjempe om gullmedalje. For oss i laget er det kjempeskuffende. Vi kjempet og «fightet» det vi maktet i fem mil. Da ble vi så langt bak, sier Sundby til VG - på spørsmål om hva han tenker om avstanden opp til gullvinner Niskanen.

les også

Ny smell for Sundby da han ble knust på femmila: – Utrolig kjedelig

– Gode ski i 16 kilometer

Han måtte ta noen minutter for seg selv i målområdet. Sundby måtte fordøye skuffelsen av å ikke lykkes på den siste OL-distanse.

Han sier at gruppen han var en del av ikke var i nærheten av å klare å følge finnen som fikk en avgjørende luke allerede etter 20 kilometer. Da hadde Sundby og flere norske nettopp byttet ski.

Avstanden opp til ledende Niskanen ble på den runden etter hvert stor. På spørsmål om det var skiene som ble avgjørende for at avstanden ble som den ble på tredje runden, svarer Sundby kryptisk.

– Vi hadde gode ski i 16 kilometer, synes jeg. Det kjentes bra ut. Og så vet jeg ikke om ting endret seg. Om det er været eller hva som skjer der. Men totalt sett var vi sjanseløse da Iivo gikk der. Det var brutalt, sier han.

Niskanen var naturligvis langt mer fornøyd med sine skivalg og den jobben smørerne hadde gjort.

– Vi har virkelig hatt gode ski hele tiden her. Jeg er veldig fornøyd. Det er umulig å vinne uten godt feste, sier finnen.

Det var ikke bare Sundby som hadde trøbbel med skiene. Se hva Dyrhaug hadde å si om femmila.

Hans Christer Holund hadde store medaljeambisjoner før start.

– Det er et vanskelig føre å smøre på. Man sliter med å få godt feste og god glid. Jeg vet ikke om det var noen i feltet i dag som hadde perfekte ski. Jeg brukte mye krefter underveis. Jeg burde kanskje lagt på litt mer feste, sier Holund.

Imponert over russer

For det var Iivo Niskanen som var soleklart sterkest på den siste distansen for langrennsherrene. Finnen rykket fra samtlige hele 30 kilometer fra mål. Kun russiske Aleksander Bolsjunov klarte etter hvert å følge.

De to kjempet en hard kamp om gullet den siste milen. Men finnens rykk en drøy kilometer fra mål var nok.

Dermed kunne Niskanen i ensom majestet stake seg over målstreken og sikre femmilsgull for Finland. Bolsjunov tok sølvet - 18,7 sekunder bak rivalen.

– Jeg hadde ikke topp ski. Om de hadde vært bedre, så kunne jeg tatt gull i dag, sier Bolsjunov på pressekonferansen etter rennet.

Parkerte Sundby i spurten

Bak den overlegne finsk-russiske duoen ble det til slutt en spennende kamp om bronsen. Både Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund kunne kjempe om medalje i avslutningen.

Men der viste en annen russer seg sterkest. Andrej Larkovs langspurt hektet Sundby av. Til slutt ble Røa-løperen nummer fem - neste tre minutter bak Niskanen, mens Holund tok sjetteplassen like bak der igjen. Emil Iversen ble nummer ti, mens Niklas Dyrhaug tok 13. plassen - begge godt over fire minutter bak vinneren.

Niskanen rykket

Allerede ved andre runding på stadion (16,6 kilometer) var det blitt sprekk i femmilsfeltet. Rundt 20 løpere, inkludert den norske kvartetten, hadde fått en luke ned til resten.

Men inne på den tredje runden - etter drøye 20 kilometer - ble det dramatisk. Iivo Niskanen satte voldsomt fart. Aleksej Poltoranin var den eneste som i første omgang klarte å følge finnen.

Men få sekunder mellom Niskanen og de norske ble enda mer den neste drøye milen.

For ved 33,3 kilometer hadde Niskanen opprettholdt en imponerende marsjfart. Selv Poltoranin måtte slippe. Ved dette passeringspunktet skilte det hele 1 minutt og 40 sekunder mellom Niskanen i tet og ned til Sundby på fjerdeplass. Kun Aleksander Bolsjunov var i nærheten av å matche mannen fra Finland.

Det var også disse to som kjempet om gullet til siste slutt.

En helsprekk på Aleksej Poltoranin på den siste runden - kasakhstaneren stoppet nærmest opp i løypa - åpnet opp for en kamp om bronsen. Heller ikke der strakk de norske til. Dermed ble beste norske nummer fem.

PS! Emil Iversen har gått femmil to ganger før, begge i NM. Han har blitt nummer 19 og 40. I sin internasjonale debut på 50 kilometer ble han nummer 10.

– Jeg er passe stolt over at jeg går et greit skirenn. Jeg kjempet til «the bitter end». Jeg er ikke god nok til å kjempe om gullet, for å si det sånn, sier Iversen.

Resultatliste 50 km herrer:

1. Niskanen (FIN) 2:08,21
2. Bolsjunov (OAR) +18,7
3. Larkov (OAR) + 02:37,5
4. Harvey (CAN) + 02:43,6
5. Sundby (NOR) + 02:43,7
6. Holund (NOR) + 02:50,1

10. Iversen (NOR) + 04:36,9
13. Dyrhaug (NOR) + 04:58,4

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder