BETENKT: Magnus Carlsen fotografert under Europa-cupen i Hellas. Foto: Niki Riga, ECC2018

Carlsen i shortstrøbbel – forspranget til Caruana skrumper

Magnus Carlsen (27) spilte en ny remis i Europacupen for Vålerenga mandag. Det betyr at plassen som verdensener er sterkt truet. I partiet ble han attpåtil tvunget til å bytte fra shorts til langbukse.

Det forteller lagleder Dag Danielsen i Vålerenga til NTB.

– I dag ble det full baluba. De ville at Magnus skulle gå over til langbukser. Jeg ble kalt inn til møte med visepresidenten i ECU (Det europeiske sjakkforbundet), og der ble det lovet bedre temperaturer og luftforhold, sier Danielsen.

Det er høy temperatur og dårlig luftkvalitet i spillelokalene i greske Halkdiki, så Carlsen har derfor spilt i shorts og t-skjorte de siste dagene.

– Dette har vært en sak på Twitter, og i dag var det noen som ville stramme inn og fortolke regelverket. Jeg mener det er helt meningsløst, sier Danielsen videre.

Den russiskfødte tyskeren Alexander Donchenko (nummer 201 i verden) klarte remis mot den norske verdensmesteren i mandagens møte mellom Vålerenga og Aachen.

Det betyr at Carlsen taper 2,9 ratingpoeng, i tillegg til de 1,5 han tapte søndag da det ble remis mot polakken Radoslaw Wojtaszek.

Fabiano Caruana er dermed bare 4,3 poeng bak Carlsen på den såkalte live-ratingen - som oppdateres for hvert parti. Den offisielle ratingen til FIDE (den internasjonale sjakkforbundet) oppdateres hver måned. Der har Carlsen vært på topp sammenhengende siden juli 2011.

– Magnus er under et ubehagelig press. Og han innrømmer det jo selv, sier Atle Grønn, sjakkekspert for NRK, sjakkspaltist i Aftenposten og sjakkforfatter.

les også

Carlsen kan miste plassen: – Å være nummer én i verden er en del av min identitet

– Han har ikke råd til et eneste tap - da ryker stripen på sju år sammenhengende på topp. Han har råd til en eller to remiser til, men det er ubehagelig å spille når man hele tiden må vurdere å trekke i «nødbremsen», fastslår Grønn.

– Jeg vil gjerne spille VM-matchen som verdensener. Plassen som nummer én på ratingen er en del av min identitet, sa Magnus Carlsen til VG før Europacupen startet.

les også

Norway Chess vil lage revolusjon – Carlsen synes det er «superspennende»

Etter å ha stått over første runde, vant han over russeren Vladimir Potkin i sitt første parti. Så har det altså blitt to remiser.

Den positive nyheten er at Vålerenga slo Aachen etter som Johan-Sebastian Christiansen, Evgeny Romanov, Aryan Tari og Kjetil Lie vant sine partier - og resultatet ble 5–1.

Carlsen hadde også hvitt, men det holdt likevel ikke til seier mot den unge tyskeren, som har 2610 i rating, mens verdensmesteren har 2839 på FIDE-ratingen.

Tirsdag får Vålerenga en veldig sterk motstander i Odlar Yurdu fra Aserbajdsjan. Og Carlsen møter ventelig verdenstreer Mamedyarov, den siste som har slått den norske verdensmesteren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder