OL-JAKT: Kjetil Borch (til høyre) og Olaf Tufte kjemper om OL-plass de neste dagene. Tirsdag faller avgjørelsen i Sveits.
OL-JAKT: Kjetil Borch (til høyre) og Olaf Tufte kjemper om OL-plass de neste dagene. Tirsdag faller avgjørelsen i Sveits. Foto: Geir Olsen VG

Tøff oppgave med å sikre OL-tur med Olaf Tufte: Kjetil Borch: – Viktigste uka i mitt liv

SPORT

Bare to av 12 båter får OL-plass. Olaf Tufte (40) og Kjetil Borch (26) går mot noen svært spennende dager i Sveits.

Publisert: Oppdatert: 22.05.16 21:58

– Den viktigste uken i mitt liv, beskriver Kjetil Borch foran OL-kvaliken i Luzern fra søndag til tirsdag. Rio-lekene har vært hans store mål helt siden han i 2012 – sammen med Nils Jacob Hoff – var fire tideler fra å komme til OL-finalen i London.

– OL er det største. Fire års satsing går i vasken om vi ikke kvalifiserer oss, mener han.

Leste du? Hoff vraket – Tufte overtar plassen

For tre år siden jublet han for VM-gull sammen med Hoff. Men duoen fikk stadig mer trøbbel. I fjorårets VM endte deres nedadgående spiral i en svært skuffende 12. plass. De 11 første nasjonene fikk OL-billett.

Det gjorde også Olaf Tufte etter 4.-plassen i singelsculler. Men roforbundet besluttet i fjor høst at medaljesjansen er størst i dobbeltsculler. Dermed ble Tufte og Borch det nye laget. Det har hittil gitt 4. plass i verdenscupen og 5. plass i EM.

– Det fungerer veldig bra nå. Olaf er sterk i hodet og en veldig trygghet å ha i båten, beskriver Borch.

Fra januar: Tufte hasteoperert med dobbelt så stor albu

Han er mer usikker på motstanden i Luzern. Feltet inneholder store nasjoner som USA, Russland og Kina.

– Vi er veldig spent på hva de kommer med. Vi håper å møte alle i forsøket søndag og semifinalen tirsdag slik at vi er best mulig forberedt til finalen tirsdag, sier Borch.

Der skal seks av de 12 båtene gjøre opp om de to OL-plassene. Ut fra sesongen så langt har Norge kontroll på nasjoner som Tsjekkia, Estland, Spania, mens de både har vunnet og tapt mot en nasjon som Polen.

– Jeg har egentlig ikke tenkt så mye over hvem vi møter. Det handler om å få ut det beste. Det har sett veldig fint ut, mener Borch.

I EM-semifinalen i Tyskland var Norge beste av alle på tid. Til og med de suverene Sinkovic-brødrene fra Kroatia var bak. Men da forholdene ble vanskelig i finalen fikk Norge sculleren full av vann mens kroatene tok et suverent EM-gull.

Ro-arenaen i Rio: – Lukter dårlig

– Fysisk er vi på deres nivå. Men vi er ikke helt der rent teknisk, mener Tufte-partneren som også kommer fra Horten.

Norge skal i Luzern også forsøke å kvalifisere en dobbeltfirer til OL. Men i singelsculler stiller ingen i verdenscupen rett etterpå. Her har Norge uansett en kvoteplass i OL – som Olaf Tufte skaffet i fjor.

Den kan bli et kvalifiseringsløp senere i vår. Både Tufte og Borch kan havne i feltet om de mislykkes nå.

– Jeg synes ikke Olaf skal ha den OL-plassen uansett, men en av oss andre må være klart bedre enn av ham for å komme til Rio på den måten, mener Borch. Under NM i fjor høst havnet han 1,62 sekunder bak Tuftes singlesculler.

Her kan du lese mer om