Idrettsforbundet om tippesøksmål: – Naivitet

Norges Idrettsforbund er ikke imponert over søksmålet mot den norske enerettsmodellen – selv om Ottar Dalset lokker med penger til idrett og kultur.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Åndalsnes-mannen gikk i dag til sak for å få opphevet monopolet til Norsk Tipping.

Dalset ønsker å etablere et eget selskap på norsk jord. Dette skal tilby «absolutt alle mulige spill», samarbeide med Lotteritilsynet og gi overskuddet tilbake til norsk idrett og kultur. Milliardlekkasjen til utenlandske spillselskaper, som ikke gir penger til norsk idrett, må stanse, argumenterer Dalset.

I Norges Idrettsforbund bruker man derimot ordet «naivitet» om nordmannens prosjekt:

– Dersom myndighetene åpner for ett nytt konsept lik det Dalset presenterer, åpner man for alt.Det kan ikke være «litt enerett», men man kan åpne for konkurranse i hele eller deler av lotteri- og pengespillfeltet. Det betyr fritt fram for alle de store gamblingselskapene. Hvorfor tror Dalset at noen skulle velge hans «enkeltmannsforetak» framfor Betsson, Unibet og Bet365? sier kommunikasjonssjef Per Tøien til VG.

BAKGRUNN: Saksøker staten - vil konkurere med Norsk Tipping

Ottar Dalset har jobbet tett på automatbransjen i over 40 år, og var en sterk kritiker av myndighetene da spilleautomater ble lagt inn under Norsk Tipping i 2007.

I dag mener han norsk spillpolitikk handler om å stikke hodet i sanden: Stadig flere velger å bruke pengene sine på utenlandske spillselskaper, som tilbyr bedre odds enn Norsk Tipping.

KOMMENTAR I 2015:Rir idretten en døende hest?

GÅR TIL SAK: Ottar Dalset. Foto: Frode Hansen VG

I idrettsforbundet sier Per Tøien seg enig med Dalset når det gjelder behovet for å stoppe lekkasjen til utenlandske spillselskaper.

Men:

– I motsetning til Dalset tror vi ikke svaret er å ødelegge enerettsmodellen, men at myndighetene jobber mer for å hindre utenlandske spillselskaper bevisst å undergrave norsk lov. I dag er det forbudt å reklamere for spill i Norge. Likevel ble det i 2015 sendt 1457 reklameinnslag fra 12 tv-kanaler i tre land rettet mot Norge - per døgn!

Idrettsforbundet mener man kunne gjort mer for å hindre reklame for spillselskaper hos TV-kanaler som sender fra utlandet. For mens TV 2 opererer fra norsk jord, og holder seg unna spillreklame, velger Discovery å sende fra London. Dermed kan du pumpe ut reklame – på norsk – rettet mot norske seere.

– Det er et så massivt reklametrykk fra utlandet at vi er helt sikre på at kunnskapen om at disse operatørene er ulovlige i Norge, er svært mangelfull i befolkningen, sier Per Tøien.

LAR SEG IKKE BLENDE: Per Tøien (bildet) i NIF tror ikke selskapet til Ottar Dalset vil tilføre norsk idrett mer penger totalt sett - dersom Dalset skulle vinne frem i kampen mot enerettsmodellen. Foto: Robert Eik VG

LES OGSÅ: Jonas er bettingselskapenes mareritt

Han mener norsk idrett ikke vil få mer penger overført hvert år dersom enerettsmodellen skulle falle.

Så du denne i fjor? Spillselskap vil ha lisens

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) er heller ikke entusiastisk. I en epost til VG skriver hun:

– Det er ikke rettslig tvil om at enerettsmodellen kan opprettholdes, og vi ser det derfor som usannsynlig at andre kan nå frem med et søksmål.

– For tiden arbeider vi med en stortingsmelding om pengespill som kommer i løpet av høsten.

Statsråden får støtte av Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen:

– Det er ikke rettslig tvil rundt grunnlaget for enerettsmodellen. Dette vil ikke føre frem, og jeg anser det som et PR-stunt. Argumentasjonen henger heller ikke sammen. Å tro at de utenlandske aggressive spillselskapene vil fordrives fra markedet ved at spillmonoplet i Norge svekkes, og det åpnes for en aktør til slik Dalset ønsker, er helt usannsynlig, sier hun til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder