AVSLAPPET: Magnus Carlsen tar det - ifølge ham selv - svært rolig om dagen. Neste oppgave er Norway Chess i Rogaland. Nærmest manager Espen Agdestein. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

Carlsen: – Det er som på Wall Street; du kan vinne eller tape alt

Magnus Carlsen (25) gleder seg til å spille VM-match i New York. Han omtaler det som «mulighetenes by».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Det blir som på Wall Street; du kan vinne alt eller du kan tape alt. Enten blir du verdensmester eller så mister man alt man eier, sa Magnus Carlsen på en pressekonferanse torsdag.

Det ble nylig avgjort at hans tredje VM-match skal foregå i den amerikanske storbyen, mens de to første har vært i henholdsvis Chennai i India og Sotsji i Russland.

– New York er spennende, sier Carlsen og viser med et stort glis at han gleder seg. Han var først skeptisk til Chennai fordi det var Anands hjemmebane, og også til Sotsji. Men begge steder feide han Viswanathan Anand av sjakkbrettet.

– Jeg gjør ikke så mye om dagen. Det er klassisk offseason.

Les også: Carlsen-filmen tatt ut til De Niro-festival.

– Men du holder den fysiske formen ved like, prøvde manager Espen Agdestein seg håpefullt.

– Tja, det er vel en uke trening og så en uke forfall, smilte verdensmesteren, som er kjent for å være bedre fysisk trent enn sine konkurrenter i sjakkeliten.

– Men det er ikke lenge til oppkjøringen til Norway Chess. Vi får ta en treningsleir. Jeg har allerede snakket mye med min trener Peter Heine Nielsen om hvem som skal være med der.

Magnus Carlsen sa i et intervju med VG onsdag at han regner Levon Aronian, Sergej Karjakin og Fabiano Caruana som de favorittene til å vinne den såkalte kandidatturneringen, som starter fredag. Det er seierherren der som får æren av å møte Carlsen til VM-match i New York.

– Jeg tror en av de yngre vinner, sier han.

Carlsen vant selv kandidatturneringen i 2013, og vet hvor hardt det er. Han var fullstendig utkjørt fysisk mot slutten, men klarte med et nødskrik å dra i land seieren. Det førte til VM-tittel senere i 2013 og deretter forsvarte han den i 2014. I 2015 var det ingen tittelkamp. Det internasjonale sjakkforbundet har nå bestemt at det skal være en toårs syklus.

Les også: Manageren om Carlsen: – Kan ikke huske å ha sett ham særlig bedre.

Manager Espen Agdestein sier til VG at han håper at det blir en bra pengepott i New York-kampen.

I Chennai i India var det – etter valutakursen den gang – cirka 15 mill. kroner i potten, mens det i russiske Sotsji i 2014 var «bare» ni mill. kroner å dele på. I begge tilfeller har vinneren, det vil nordmannen, fått 60 prosent.

KOMMENTAR: Verden tar det som en selvfølge at Carlsen vinner.

– Vi håper selvfølgelig at det blir så stort premiefond som mulig, sier Agdestein.

VM-årene gir ikke Carlsen like store muligheter til å tjene penger på andre turneringer som de årene det ikke er VM-match. Han må da bruke mye tid til å forberede seg til tittelkampene. Selv sier Carlsen at han ikke aner hvor mye han har tjent på de tidligere VM-kampene og heller ikke engasjerer seg nå.

– Jeg legger meg ikke så mye borti det, sier Magnus Carlsen til VG.

Fikk du med deg denne? Carlsen har kjøpt hus i Holmenkollen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder