I AKSJON: Mathias Berthet i aksjon i junior-VM i seiling i Portugal. Foto: Mathias Cappizzano

Historisk seile-sølv

Mathias Berthet seilte lørdag inn til 2. plass i Optimistjolle-VM i Portugal. En disk ødela for seieren.

  • Hans-Kristian Rangnes
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Plasseringen er den beste i junior-VM i seiling siden 1982. Mathias og broren Markus Berthet er begge regnet som kjempetalenter.

– Det er historisk det beste resultatet på 35 år i en verdensidrett på juniornivå. Dette er fremtidens seilstjerne med potensiale som til å bli en stor idrettsprofil for Norge de neste ti årene, sier Siren Sundby.

Sundby er for de fleste mest kjent for klassen hun vant OL-gullet i (Athen 2004), nemlig Europajolle. Som så mange andre startet hun sin karriere i Optimisten, og hun står fortsatt som en av de siste norske medaljørene internasjonalt i optimistklassen.

Før Sundby gikk over til E-jolle rakk hun å vinne EM for jenter to ganger på rad i 1996 og 97. I VM 1995 ble hun tredje beste jente, og beste jente i VM for begge kjønn i 1997.

– Det er vel de beste prestasjonene i Optimist de siste 20 årene i Norge, inntil familien Berthet kom på banen, sier Sundby, som synes det er kjempegøy å følge Mathias og Markus i VM.

– Kjempemorsomt med Mathias, og også lillebroren Markus. Jeg har fulgt med på guttene hver dag under mesterskapet, sier OL-vinneren fra 2004.

LES OGSÅ: Han vinner Tour de France igjen

Diskvalifikasjon ødela

Mesterskapet ble nylig avsluttet i portugisiske Vilamoura, der KNS-gutten stod for en av tidenes prestasjoner i norsk seilsport. Med 255 deltakere fra 59 land er Optimist-VM blant det største og hardeste å vinne internasjonalt.

Det ble seilt tilsammen 11 seilaser. Den 12. seilasen ble avlyst.

Mathias lå foran lørdagens seilaser knapt foran sveitseren Max Wallenberg på andre plass. Dessverre ble nordmannen disket for å ha brutt regelen om ikke å krysse startlinjen det siste minuttet før start. Både Mathias og båten fra Malaysia på tredjeplass ble disket.

Norge har historisk gode resultater både i fjor og i år. Lillebror Berthet, Markus, ble i år nummer 14, noe som i seg selv en veldig stor prestasjon. I fjor tok Mathias Berthet bronse, Uffe Thomasgaard ble nummer 11, og Tobias Birkeland ble nummer 36.

Trener utenfor hos bestemor

Det trenes mye rundt omkring i landet. I vest seiles det gjennom hele vinteren. Og brødrene Berthet har trent jevnt og målbevisst, ofte utenfor bestemors hus på Nøtterøy, i mange år.

Inntil i fjor, da Mathias tok bronse, var det flere tiår siden en norsk seiler tok medalje i optimistklassen.

Siste gull i denne klassen i et VM for begge kjønn må vi tilbake til 1982 for å finne. Den gang var det Njål Sletten som vant Optimist-VM.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder