GULLTÅRER: Sarah Sjöström brast i gråt etter å ha tatt sitt første OL-gull i Rio. Foto: Reuters

Sjöström tok Sveriges første OL-gull: – Det har vært et sykt press

Storfavoritten Sarah Sjöström (22) innfridde på 100 meter butterfly. Hun slo sin egen verdensrekord og sikret Sveriges første OL-gull i Rio.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Gratulerer, Sverige! Gratulerer, Sarah, med et fantastisk løp, sier TV 2s svømmeekspert Sander Smørdal.

Sjöström var totalt overlegen på 100 meter butterfly, der hun slo verdensrekord med 55,48 sekunder etter å ha vært i ledelsen fra første svømmetak. Den svenske storfavoritten sikret med det sitt lands første OL-gull i Rio. Svenskene har fått en pangstart på Rio-lekene, med gull i svømming og sølv i sykling.

Les også: Grusom velt i OL-rittet

– Kan ikke tro det

– Det er helt utrolig, jeg kan ikke tro det engang. Jeg har jobbet så jækla hardt. Mitt tredje OL, og nå får jeg gull, det føles helt sykt, sier Sjöström til svensk Viasat.

– Alt satt virkelig. Det har vært et sykt press før dette, jeg var jo ganske stor favoritt. Det har vært vanskelig mentalt, man kan ikke bare gå og ta det, man må jobbe for det også. Det er en kjempestor lettelse, sier hun.

Den svenske 22-åringen klarte ikke å holde tårene unna etter seieren, der hun var hele 98 hundredeler foran andreplassen. Sjöström ble den første svenske kvinnen til å ta OL-gull i svømming.

– En ser at det er lettelse og glede om en annen. Det har vært en byrde på hennes skuldre, men endelig har hun klart det, sier TV 2s kommentator Sander Smørdal.

Les mer: Petter Solberg til sykehus etter krasj: – Han er fryktelig banket opp

Mamma Jenny: – Jeg bare gråter

Hun har deltatt i to OL tidligere, første gang som 14-åring i Beijing, men hadde aldri tatt medalje før rekordløpet i Rio. I London i 2012 ble det fjerdeplass på samme distanse. Da gråt hun bitre tårer.

Kanadiske Penny Oleksiak, født så sent som i juni 2000 (fylte nettopp 16 år!), tok sensasjonelt nok sølv bak Sjöström. Dana Vollmer fra USA tok bronse.

Sjöström får flere sjanser til å utvide gullsamlingen. Mandag svømmer hun 200 meter fri, og senere i uken skal hun i aksjon både på 50 og 100 meter fri.

Den svenske gullvinneren blir hyllet i den hjemlige pressen. «Tårer av gull», skriver Expressen. Aftonbladet er i ekstase: «JAAAAA! Sarah overlegen – setter verdensrekord». Sistnevnte avis snakket med Sarahs mor, Jenny, like etter at gullet var sikret.

– Jeg er så glad, jeg bare gråter, sier hun til Aftonbladet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder