1 av 6FLAGG-SJEFEN: Norges flaggbærer, Ole Kristian Bryhn, leder de norske utøverne gjennom åpningsseremonien på Marcana. FOTO: Reuters

Spektakulær OL-åpning på Maracana

IOC-presidenten: – Alle brasilianere kan være stolte i kveld

SPORT

Vanderlei de Lima (46) fikk tenne OL-ilden i Rio de Janeiro

Etter et enormt show de første minuttene av åpningsseremonien på Maracana, dukket supermodellen Gisele Bündchen (36) opp - angivelig for siste gang på catwalken. Noen timer senere ledet Ole-Kristian Bryhn (27) Norge inn på arenaen i Rio.

Publisert: Oppdatert: 06.08.16 08:45

Det ble varslet et minimalistisk og mindre kostbart arrangement sammenliknet med andre åpningsseremonier, men det var et mektig syn både da Brasils nasjonalsang ble fremført, og da man illustrerte hvordan OLs vertsnasjon en gang ble oppdaget da europeerne, afrikanerne og senere japanerne ankom.

Et musikkinnslag ble enda mer populært da den brasilianskfødte supermodellen Gisele Bündchen entret scenen til det som visstnok skal være hennes siste catwalk.

VG Direkte: Vi fulgte åpningsseremonien underveis her!

Brasilianernes lidenskap for musikk og dans hadde fått en helt sentral plass i programmet, men åpningsseremonien bar også preg av alvor. Klimaforandringer og miljøutfordringer var tema i en rekke av innslagene.

– Alle brasilianere kan være stolte i kveld. På syv år har dere oppnådd noe generasjoner før dere bare har drømt om. Vi har alltid trodd på dere, sier IOC-president Thomas Bach i sin tale.

Rundt klokken 04.430 norsk tid erklærte Michel Temer, fungerende president i Brasil, de 31. olympiske sommerleker i Rio de Janeiro for åpnet og sambaen brøt løs.

Så var det til slutt klart for at OL-ilden skulle tennes. Det var på forhånd uklart hvem som hadde fått oppdraget, men det viste seg å være Vanderlei de Lima. Mange husker kanskje den 46 år gamle martaonløperen fra da han ble angrepet av en irsk prest like før mål under OL i 2004.

Bryhn ledet Norge ut

Seansen varte i over tre timer. Fra klokken 2 ble utøvere fra de 207 deltakerlandene presentert med Hellas først ut, Norge som nummer 140 og Brasil sist.

Langt fra alle nordmennene var på plass, men flaggbærer Ole-Kristian Bryhn ledet delegasjonen ut iført hvite shortser, jakker i rødt, hvitt og blått samt hvite capser med blå skygge klokken 03.15 norsk tid.

Artikkelen fortsetter under bildet!

En som ikke var på plass på Maracana er Brasils fotballhelt Pelé. Årsaken er sviktende helse, oppgir han selv.

Mange har trodd at Pelé kom til å tenne den olympiske ild fredag, og tidligere i uken opplyste han at han var blitt bedt om å være sistemann i fakkelstafetten. Det er ikke blitt bekreftet av arrangøren.

Pelé sa da at han først måtte avklare en sponsorforpliktelse. Han har lenge vært talsmann for MasterCard. Rivalen Visa er en av OLs sponsorer.

Torsdag sa en talsmann for Pelé at sponsorforpliktelsen ikke kom til å bli noen hindring, men i stedet kom hans helseproblemer i veien.

– Jeg er ikke fysisk i stand til å delta i OL-åpningen. Som brasilianer ber jeg Gud om å velsigne alle som deltar, sluttet han og underskrev både med sitt fulle navn, Edson Arantes do Nascimento, og Pelé.

Fikk du med deg denne? Ole-Kristian Bryhn blir Norges flaggbærer i Rio

Forsinket i USA

Da åpningsseremonien i Rio-OL startet, var klokka sju fredag kveld på USAs østkyst. Likevel måtte amerikanske TV-seere finne seg i å se det som opptak.

Rettighetshaver NBC har nemlig bestemt at overføringen fra åpningsseremonien skal starte klokka halv åtte i alle USAs fire tidssoner. Det betyr at seere på østkysten får se hendelser som er en halv time gamle, mens folk på vestkysten må vente ytterligere tre timer før de serveres de samme bildene.

Sett denne? Juvas store OL-guide

1 av 10HIMMELEN BRENNER: Nattehimmelen eksploderer i et fyrverkeri verden knapt har sett maken til på slutten av åpningsseremonien under OL i Beijing i 2008. Foto: CLIVE ROSE, GETTY IMAGES

Her kan du lese mer om