DE SISTE 100: Her får Usain Bolt stafettpinnen fra Nickel Ashmeade, og legger ut på sin siste olympiske reise. 100 meter senere er gullet i boks. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Kommentar

VG-sportens kommentator: Sjefen over alle sjefer

RIO DE JANEIRO (VG) Han får konkurranse fra Michael Phelps. Men kongen av OL er mannen som sjekker ut med en trippel trippel.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det blir nødvendigvis noe sterkt subjektivt ved å sammenligne utøvere i ulike grener. For det finnes ikke objektive kriterier som yter en vekting av løpesteg opp mot tekniske tak rettferdighet, eller om en fotballspiller holder høyere nivå enn en som jubler for en eagle.

KOMMENTAR: Leif Welhaven. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

LES OGSÅ: Leder FØR startskuddet

Også vurderingsvariablene er selvsagt diskutable om man skal prøve seg på å mene noe om hvem som har satt det aller mest markante avtrykket, når sommerlekene i Brasil skal oppsummeres.

Skal bare medaljefangsten telle?

Størrelsen på idretten telle med?

Og hva med utstrålingen som ofte hører med for dem som tar steget fra toppatlet til superstjerne?

LES OGSÅ: Bolts viktigste seier

Det er mange som bør trekkes frem når de aller største i OL skal hedres:

ELLEVILL REKORD: Almaz Ayana senket verdensrekorden på 10.000 meter med 14 sekunder. Foto: Matt Slocum AP

¤¤ Almaz Ayana står bak den kanskje aller mest oppsiktsvekkende enkeltprestasjonen i OL, da hun med tiden 29.17,45 senket verdensrekorden på 10.000 meter for kvinner med nesten 14 sekunder. Men på 5000 meter holdt hun ikke helt inn, og havnet nå i kveld på bronseplass. Vivian Jepkemoi Cheruiyot kapret gullmedaljen etter en imponerende finish.

RØRT TIL TÅRER: Katie Ledecky vant både medaljer og publikums hjerter i Rio. Foto: Gabriel Bouys AFP

¤¤ I svømming satte en tenåring ekstreme spor etter seg i bassenget. Med fire OL-gull og én sølv fulgte 19-åringen opp gullet fra London. Legg til at hun i tillegg har ni VM-titler allerede, så er det bare fantasien som setter grenser for hva Katie Ledecky kan sitte igjen med dersom karrieren blir lang.

STÅLKONTROLL: Simone Biles turnet seg til fem medaljer i Rio. Foto: Dmitri Lovetsky AP

¤¤ Også i turn har en 19-åring imponert alle, og den amerikanske elegantieren Simone Biles kan skrive ned fire olympiske gull- og en bronsemedalje på sin curriculum vitae.

HISTORISK: Andy Murray er den første med to strake OL-gull i herresingle. Foto: Javier Soriano AFP

¤¤ Andy Murray kan bokføre sitt andre strake OL-gull i tennis - noe som gjør briten historisk - etter å ha stått imot ekstremtrykket argentinske fans skapte hver gang finalemotstander Juan Martin del Potro var i aksjon.

¤¤ Neymar herjet i semifinalen, og har i skrivende stund ennå sjansen til å sikre den fotballgale nasjonen den etterlengtede revansjen for VM-fadesen for to år siden.

Flere kunne og burde sikkert vært nevnt. Men summa summarum er det uansett ganske klart at to navn skiller seg ut:

Michael Phelps og Usain Bolt.

28 MEDALJER: Michael Phelps legger opp med medaljeskapet fullt. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK/VG

¤¤ Den ene har en personlig historie en Hollywood-forfatter ikke kunne overgått, den om stjernen som falt dypt, ble tatt to ganger for fyllekjøring, slet med destruktive tanker som nesten ødela ham, men som til slutt reiste seg og avsluttet karrieren i suveren stil. Kvantitativt er han medaljemessig utilnærmelig: 5 gull og én sølv her i Brasil bringer Phelps opp på 28 OL-medaljer totalt, derav 23 av edleste valør. Det er simpelthen rått.

VANT ALT: Usain Bolt, her fra medaljeseremonien etter 200 meter, vant tre gull i Rio. Som han gjorde i Beijing og London. Foto: AP. Foto: Jae C. Hong AP

¤¤ Likevel må han gi tapt for sjarmøren og posøren, mannen med den magnetiske utstrålingen, som nå står bak en historisk friidrettsbragd. Usain Bolt har gjort rent bord på 100 meter, 200 meter og 4x100 meter i tre strake olympiske leker.

For det er umulig å komme utenom at jamaicaneren simpelten er verdens største idrettsstjerne. Han gjør som han vil i de mest prestisjefulle øvelsene, og han lager et show som gir publikum akkurat det de har kommet for, som inkluderer den kuleste seiersgesten ever. Dessuten innfrir han hver eneste gang det er alvor i OL.

Å lykkes i ni strake øvelser på tre forskjellige kontinenter, med de små marginene det er på korte løpsdistanser, og endatil i så overbevisende stil, gjør Bolt utilnærmelig i enhver sammenheng.

Nå har han ikke mer igjen å bevise, og for arrangøren av Tokyo 2020 er det bare å forberede seg på en friidrettsnedtur.

For makan til stjerne er det knapt tenkelig at vi får se igjen. Og her i den sene Rio-kvelden ble OL-avslutningen akkurat så Bolt-dominant som vi er blitt vant til, der han løp Jamaica inn til gull på siste-etappen, og kunne ta steget opp på seierspallen for niende gang på like mange forsøk i 2008, 2012 og 2016.

Takk for alt, Usain Bolt. Du er kongen av OL.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder