Ny undersøkelse viser stort flertall for åpenhet: - Et veldig tydelig tall

PRESSES: Idrettspresident Tom Tvedt (t.v.) og generalsekretær Inge Andersen møtes med krav om mer åpenhet. Foto: Patrick Da Silva Sæther VG

Friidrettsforbundet ber NIF gi Sotsji-innsyn

Bare 1 av 10 nordmenn er enige i Norges Idrettsforbunds hemmelighold, viser en ny undersøkelse. Styret i friidrettsforbundet tilhører nå dem som ber om at det åpnes for innsyn i pengebruk under OL i Sotsji.

 • Even Braastad
 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over tre år gammel

Det var under et styremøte for halvannen uke siden at Norges Friidrettsforbund valgte en ny kurs: Forbundet råder NIF-toppene om å åpne regnskapene bakover i tid når media ber om det.

Det er stikk i strid med hva ledelsen i idrettsforbundet - anført av idrettspresident Tom Tvedt - ønsker. Der argumenteres det med at man kun står til ansvar for hva det sittende styret har foretatt seg. Derfor gir man ikke innsyn i perioden før juni 2015.

Det betyr at den konkrete pengebruken under OL i Sotsji for tre år siden, der NIF skulle gjøre seg lekre for IOC mens man søkte om OL i 2022, kan holdes hemmelig.

Så du denne? Stortinget diskuterte lønn og åpenhet i idretten

Vil kaste presidenten

Styremedlem i NIF, Oddvar Jensen, var til stede på møte i friidrettsforbundet. Han holdt ifølge friidrettspresident Tore Hordnes en orientering i plenum. Etter det VG forstår forsvant imidlertid Jensen ut på gangen før friidrettsstyret fattet sin beslutning.

– Jeg har ingen kommentar til opplysningene dine før vi har orientert NIF om hva vi faktisk landet på, sier Tore Hordnes.

Da VG spurte friidrettsforbundet om konkrete reiseregninger for et snaut år siden, svarte ikke særforbundslederen spesifikt på spørsmålet.

Nå skal - etter det VG forstår - valgkomiteen i friidrettsforbundet ha innstilt å kaste presidenten sin på det kommende Tinget. Kjetil Tømmernes skal i stedet være innstilt som ny toppleder i forbundet.

Flere idrettskretser har de siste månedene utrykt ønske om åpenhet på bilagsnivå også bakover i tid. Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har bedt om det samme i to skriftlige henvendelser til NIF - men har foreløpig talt for døve ører.

Nylig kom Buskerud fylkeskommune på banen med samme anmodning. Og internt i NIF-styret har to medlemmer bedt om å få protokollført at også de vil gi innsyn. I Norges Idrettsforbund rister man likevel på hodet, selv etter å ha blitt konfrontert med friidrettsforbundets ferske vedtak.

Ni av ti sier ja til innsyn

NIF-styret har ikke befolkningen på sin side: I spørreundersøkelse utført av Infact på oppdrag for VG denne uken, svarer bare 1 av 10 spurte at de støtter linjen NIF-toppene har lagt seg på.

– Dette er et veldig tydelig tall. Det er nesten ingen som motsetter seg det, sier fagsjef i Infact, Knut Weberg.

På spørsmålet om NIF bør gi offentligheten innsyn i pengebruken i tidsperioden før 2015, svarer 60,2 % «ja». Det er imidlertid over 90 % av de som har tatt stilling til spørsmålet, ettersom 30,3 % av de spurte svarer «Vet ikke».

Bakgrunn: Tallene NIF ikke vil vise deg

Webert presiserer at tre av ti ikke har gjort seg opp en mening.

– Av dem som har en mening så er det over ni av ti som sier ja til innsyn, så det er klart det er massivt. Det er heller ingen demografiske variabler, utdyper Weberg, som også peker til rekkefølgen av spørsmålsstillingen.

Spørsmålet om reiseregninger ble stilt etter spørsmålet «Hvor god jobb synes du norske idrettsledere gjør for norsk idrett?» og «Hvordan vurderer du åpenheten i norsk idrett i dag?».

– Selv uten påvirkning av spørsmål om regningene, så er det mer enn dobbelt så mange som svarer på en måte som ikke gir mye klapp på skulderen til lederne.

Kun 29,6 prosent mener at idrettslederne gjør en «God» eller «Svært god» jobb, og kun 16,6 prosent mener det er «Mye» eller «Svært mye» åpenhet i norsk idrett.

Det er flest menn som er kritiske til NIF, noe Weberg mener er naturlig.

– Menn har en tendens til å mene ting enda sterkere enn kvinner. Det er jo absolutt kritikk fra kvinnene også, for dette er ganske massivt totalt sett, sier han.

Husker du? Regjeringen tvinger Norges idrettsforbund til full åpenhet

Slik svarer Idrettsforbundet

På spørsmål fra VG om åpenhetstallene skriver kommunikasjonssjef i Idrettsforbundet, Niels Røine, at han ser på tallene som positive tatt «i betraktning den kampanjepregede dekningen fra VG i saken».

– Vi er usikre på i hvilken grad det er godt nok kjent at Bernander-utvalget vurderte at Norges idrettsforbund praktiserer større grad av åpenhet sammenlignet med andre frivillige organisasjoner, og at våre rutiner er fullt på høyde med de fleste børsnoterte selskaper i Norge, skriver Røine.

På spørsmål om innsyn i pengebruken før juni 2015 viser Røine til vedtaket om at de nye åpenhetstiltakene skal gjelde fra det nye idrettstyret ble valgt i 2015, og at det ble bestemt at vedtaket ikke skal ha tilbakevirkende kraft.

– Alle NIFs regnskaper er godkjent av Idrettstinget, Kulturdepartementet og revisor. Det er for øvrig redegjort for regnskapene fra Sotsji-OL i 2014 ned på et svært detaljert nivå. Dette ligger også åpent på idrettsforbundets nettsider.

Angående uroen i Friidrettsforbundet sier Røine at de «selvsagt vil ha dialog med dem», om de henvender seg til Idrettsstyret med spørsmål om holdningen styret har i disse spørsmålene.

Les også:Rammer NIF-toppene med millionkutt

Mer om

 1. Idrettspolitikk
 2. Norges Idrettsforbund
 3. Tom Tvedt
 4. Inge Andersen
 5. Linda Hofstad Helleland

Flere artikler

 1. Pluss content

  Åpner for å vise OL-bilagene

 2. RBK-Koteng om NIF-åpenhet: – Ser mørkt ut

 3. Tvedt utsetter avgjørelse om åpenhet: Henter råd hos idrettstoppene

 4. Nå åpner Tom Tvedt for å vise OL-bilagene

 5. Flere krever åpenhet om pengebruk: – Saken blir ikke borte før NIF åpner opp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder