Australsk FIFA-varsler krever uavhengig kandidat

Reformorganisasjon etterlyser NFF-svar

FIFA-TRIO: Disse fem har meldt sitt kandidatur i valgkampen til ny FIFA-president per mandag morgen: Øverst til venstre: Michel Platini. Under: Jerome Champagne. Midten: Prins Ali. Øverst til høyre: Dadid Nakhid. Og Tokyo Sexwale. I tillegg har sjeik Salman bin Ebrahim al Khalifa fra Bahrain meldt seg på i presidentkampen. Han er ikke på bildet. Foto: , AP og Reutters

Vil vrake alle FIFA-kandidatene

ÅRHUS (VG) Seks personer kjemper om å bli ny
FIFA-president i februar. Ingen av dem holder mål, mener en av dem som har påvist ukulturen i den enorme organisasjonen.

 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over fire år gammel

I dag går fristen for å melde sitt kandidatur for de som ønsker å ta over for Sepp Blatter: David Nakhid, Michel Platini, Jerome Champagne, Tokyo Sexwale og Prins Ali skal alle ha minst fem nasjonale forbund i ryggen, slik loven krever. I går meldte også sjeik Salman bin Ebrahim al Khalifa fra Bahrain seg på i presidentkampen.

Men utvalget av kandidater imponerer slett ikke alle:

- FIFA er i en tilstand der man desperat trenger en stor reform ledet av en person fra utsiden. Å velge en av disse kandidatene er egentlig bare som å la diktatorer leke stol-leken. Jeg tror ingen av disse vil komme inn og ta så store grep at folk får tillit til systemet igjen, sier Bonita Mersiades til VG.

Hun bærer på en svært dramatisk historie som FIFA-varsler, og er nå en av hjernene bak den uavhengige reformorganisasjonen «New FIFA Now». Målet er å velte et allerede vaklende FIFA én gang for alle.

Det ønsker også The Sunday Times-journalist Jonathan Calvert. Han står bak hundrevis av kritiske saker, samt en bok, om FIFA de siste årene.

SLÅSS FOR NYTT FIFA: Bonita Mersiades, som jobbet for den australske søknaden, har vært arbeidsledig i fem år etter å ha angrepet sine egne. Foto: Yves Herman , Reuters

- Organisasjonen er så pill råtten at den må strippes helt ned til benet før den bygges opp igjen, sier engelskmannen.

Australia gjorde som Qatar

Både han og Mersiades møtte VG under Play the Game-konferansen i Århus i går.

Sistnevnte har gått arbeidsledig i over fem år etter at hun mistet jobben som kommunikasjonssjef for den australske søkerkomiteen som ønsket VM i 2022. Det mesterskapet gikk til Qatar etter en rekke svært tvilsomme pengeoverføringer.

Men Australia var ikke mye bedre, hevder Mersiades.

- Vi betalte minst 10 millioner dollar til sammen til Oceania, Asia og tidligere FIFA-topp Jack Warner (fikk angivelig 640.000 dollar) , forteller hun VG.

- Den eneste forskjellen var at Qatar gjorde en bedre jobb med sine pengeoverføringer.

Det var da hun kritiserte Australias bruk av konsulenter som skal ha regissert pengeoverføringene at hun ble uspiselig for sine egne. Måten man jobbet på var påkrevd for å henge med i VM-kampen, fikk hun beskjed om.

- Jeg har fått spørsmål om hvordan det er å være den mest forhatte personen i Australia. Folk har forsøkt å gjøre livet mitt vanskelig, og det har vært tøffe år, forteller hun VG.

Det siste året har det likevel skjedd ting: FIFA vakler, og The Sunday Times har vist hvordan personer tett på Qatars søkerkomite, det nå utestengte FIFA-medlemmet Mohammed Bin Hammam, strødde om seg med penger for å vinne stemmer – og skaffe VM i 2022 til hjemlandet.

- De snille vinner alltid til slutt, og systemet var dømt til å falle. Men jeg kunne ikke ha forutsett at det ville skje akkurat nå. Men nå er det åpenbart at FIFA aldri blir det samme, sier den australske varsleren.

NFF-PRESIDENT: Yngve Hallén. Foto: Jon Olav Nesvold , NTB scanpix

Vil ha NFF-støtte

Valget på ny FIFA-president skal finne sted 26. februar.

- Alle de aktuelle kandidatene er FIFA-folk, på den ene eller andre måten. Det som trengs er et skikkelig brudd med kulturen, sier Mersiades.

- Men det vil vel ingen på innsiden tjene på, og da skjer det kanskje ikke?

- Det er poenget. Vi trenger støtte fra fans, spillere og forbund. Det er vanskelig å skjønne hvorfor fotballforbund i Norge og Danmark ikke støtter slikt. Man skulle tro det ville tjene fotballen.

- Har dere snakket med NFF?

- De svarer ikke. Vi har prøvd to ganger. Det understreker bare det vi mener: Folk er så inne i FIFAs kultur at de ikke ser hva som er best for sporten. Vi tenker langsiktig, det bør de ulike forbundene også gjøre.

Må skje innenfra

VG konfronterte fotballpresident Yngve Hallén med utspillet fra Mersiades i går. Han understreker at NFF jobber tett med de andre nordiske landene i spørsmål knyttet til FIFA.

- I en demokratisk organisasjon må både ønskt om endring og viljen til endring komme innefra. Den viljen har styrket seg den siste tiden. FIFAs etiske komité har ekskludert, eller satt på sidelinjen, 25 personer. Som et resultat av det begynner flere å stå frem. Det er bra, selv om de i mange tilfeller burde stått frem tidligere, sier nordmannen.

Konfrontert med at organisasjonen «New FIFA Now» ikke har fått svar av NFF, svarer Hallén:

- Det er mange foreninger utenfra som ønsker kontakt. De som gjør det formelt, vil få svar i tråd med det jeg har svart her.

Les også

 1. Et spørsmål om tillit – også for NFF

  KOMMENTAR: Sepp Blatter er ferdig, Michel Platini nekter å gi seg – og her hjemme «frikjenner» Norges Fotballforbund…
 2. Spiegel: Tyskland bestakk FIFA-topper for å få VM 2006

  Tyskland har trolig kjøpt seg til fotball-VM i 2006, skriver nyhetsmagasinet Spiegel.
 3. England trekker støtten til Platini etter nye opplysninger

  Torsdag fikk FIFA-presidentkandidat Michel Platini (60) full støtte av UEFA.
 4. Bekrefter at Beckenbauer etterforskes av FIFAs etiske komité

  Den tyske fotballegenden Franz Beckenbauer (70) og ti andre profilerte fotballnavn etterforskes nå av FIFAs etiske…
 5. Blatter: – Jeg har ikke krevd penger av Beckenbauer

  Sepp Blatter hevder at han aldri har krevd penger av Franz Beckenbauer.

Flere artikler

 1. FIFA-leder: Korrupsjon satt i system

 2. NFF-president Hallén med kald skulder til Platini

 3. Blatter trakk inn Norge i sin forsvarstale

 4. Derfor mener FIFA-kandidatene Norge bør stemme på dem

 5. VGs journalist om fotball: Den desperate kampen om Afrika

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder