Petter Solberg: - Jeg kunne ikke prate engelsk da jeg signerte for Ford

Petter Solberg er gjest i «Spårt»-premieren på VGs TV-kanal

SPORT

Petter Solberg (40) sier han er stolt over å være første gjest i det nye VGs nye TV-program «Spårt». Der forteller han blant annet om hvor dårlig det sto til med engelskkunnskapene da han slo igjennom som rallyfører.

Publisert: Oppdatert: 22.01.15 09:54

På slutten av 90-tallet signerte det unge førertalentet en kontrakt med rally-giganten Ford, og han ble raskt kjent for sine forklaringer på engelsk med herlig innlevelse og en markant norsk aksent. Det er også et tema når Solberg er gjest ut i VGs nye TV-satsing, programmet «Spårt», som denne uken har premiere.

- Jeg kom i fra Spydeberg og har drevet med bil hele livet og kommer ut i den store verde. Jeg kunne ikke prate engelsk da jeg signerte for Ford, så jeg måtte ha en engelsk kartleser med meg for å lære meg, sier Solberg.

- Det første ordet jeg måtte lære og det var var «fire extinguisher» (brannslukkingsapparat). Nå har jeg lært det, men jeg brukte en uke på det, sier Solberg og ler av seg selv.

40-åringen avkrefter ryktene om at han har beholdt «Spydeberg-engelsken» som et image.

- Image og sånt det tenker ikke jeg på. Jeg er en ganske enkel person og elsker det jeg gjør. Jeg vil jo bli best mulig til å prate engelsk, uten tvil, men når du er i en situasjon og du er stressa... Jeg gir jo ganske mye av meg selv som person. Jeg kontrollerer det ikke, og tenker ikke på hva jeg skal si og hvordan jeg skal si det, men med årene har jeg blitt bedre og bedre, sier Solberg, som koste seg som studiogjest.

- Dette her var veldig moro. Mange gode klipp og morsomme spørsmål, forklarer Petter Solberg til VG.

Etter et fantastisk år i 2014, er Solberg veldig fornøyd med tilværelsen. Han beskriver seg selv som sin egen sjef og alle avgjørelser tar han selv. Og da tidenes første verdensmester i både rallycross og rally ble spurt om være første gjest i «Spårt», var svaret umiddelbart ja.

- Jeg tror det norske folk trenger program som dette. Det når bredt ut og vil gå hjem hos mange, sier han.

Solberg sier også at det er viktig for motorsportinteressen i Norge at det blir laget programmer om det. Han er veldig glad for å kunne representere sporten.

Petter Solberg kom på niende plass i VGs kåring av 2014s beste idrettsutøvere. Da han vant VM i rallycross ble han den første som har vunnet i både rallycross og rally. Rally-VM vant han i 2003.

Skal nå ut til mange

Programleder for «Spårt» er VGTV-profilen Jon Martin Henriksen. Han er veldig fornøyd med første innspilling og tror programmet vil bli en suksess.

- Det er joviale karer som er med i dag og det er en skikkelig rally-spesial. Vi har skjønt at det er store muligheter med et slikt sportsprogram, sier Henriksen.

Ideen er bygget på fotball-porgrammet «Foppall», som hadde sin 89. episode denne uka. Selv om mye er likt, vil det bli enkelt å se forskjell på «Foppall» og «Spårt».

- Vi kommer til å ha forskjellige type sendinger avhengig av hvem som er gjest. Med Petter Solberg er det rally som gjelder, mens neste uke er det ishockey som er i fokus, sier han og avslører at neste gjest kommer fra TV 2-serien «Iskrigerne».

Lilleheie er sidekick

Henriksen har også med seg et fast sidekick, og spøker med at de har børstet støv av Håvard Lilleheie. Men likevel trenger programlederen spisse albuer når Lilleheie setter i gang.

- Jeg snakker altfor mye, så jeg må lære meg hvordan jeg skal bli et godt sidekick, forteller Lilleheie og beskriver innspillingen som «helt nydelig».

Blant sidekick-forbildene til Lilleheie finner vi blant annet Foppall-profilen Bernt Hulsker. Men størst av alle er sidekicket til Conan O'Brien, nemlig «Andy» Richter.

Her kan du lese mer om