LAB-SJEF: Her er Grigorij Rodtsjenkov (t.h.) avbildet den gang han var sjef for dopinglaboratoriet i Moskva. Han er blant annet siktet for å ha ødelagt minst 1400 prøver derfra. Til v. nåværende visestatsminister Vitalij Mutko og i midten Dmitrij Kozak, som var Putins «OL-minister» og som nå også er visestatsminister.
LAB-SJEF: Her er Grigorij Rodtsjenkov (t.h.) avbildet den gang han var sjef for dopinglaboratoriet i Moskva. Han er blant annet siktet for å ha ødelagt minst 1400 prøver derfra. Til v. nåværende visestatsminister Vitalij Mutko og i midten Dmitrij Kozak, som var Putins «OL-minister» og som nå også er visestatsminister. Foto: MIKHAIL SERBIN, RIA NOVOSTI

Russiske utøvere innrømmer at de fikk «doping-cocktail»

SPORT

Flere russiske idrettsutøvere innrømmer at de har fått en «doping-cocktail» fra den tidligere sjefen for dopinglaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtsjenkov.

Publisert:

Opplysningene kommer frem hos TV-kanalen Matj TV.

Preparatene var, ifølge utøverne, i tablettform og inneholdt tre ulike typer anabole steroider.

I en eske med brunt lokk skal det ha vært trenbolon, i en eske med blått lokk metylenolon (primobolan) og oxandrolon i en eske med oransje lokk.

Les også: Antidoping Norge: Bot til Russland holder ikke

– Du måtte velge en individuell dose, løse opp pillen eller putte den i munnen og svelge med litt alkohol. Effekten var sterk, sier en utøver, ifølge Matj TV.

– For at tablettene skulle løse seg opp skikkelig, måtte du bruke alkohol. Med spytt kunne du kanskje få en viss effekt, men ikke så mye.

Utøveren har forklart at de skulle ta bare én av tablettene hver gang, men veksle mellom dem.

Les mer: Derfor fikk Johaug 18 måneder

– Brukte dem ikke

– Vi skulle ikke ta det hver dag, men når du var sliten, skulle du bruke noe for å komme kjappere til hektene.

En kvinnelig utøver sier ifølge TV-kanalen:

– Jeg fikk preparatene, takket - men brukte dem ikke. Jeg sa etterpå at jeg hadde tatt tablettene, men hadde ikke gjort det. Det var noen merkelige esker uten noen form for deklarasjon utenpå. Det var ikke mulig å vite hva som var inni dem. Det var ikke bare meg som lot være å ta dem, forklarer hun.

Les også: USAs antidopingsjef: - Russland må ikke få delta i OL

– Først nå innser jeg at det var en del av denne skandalen. Jeg kunne heller ikke selge dem, for jeg visste ikke hva som var i dem, sier denne utøveren ifølge Matj TV.

En annen kvinnelig utøver uttaler:

– Rodtsjenkov trodde visst han var et geni. Han trodde han hadde funnet en variant som han ikke kunne avsløre selv en gang. Jeg visste ikke den gang at det var doping, men det skjønte jeg da nyhetene kom.

Etterforskningsenheten hos den russiske statsadvokaten offentliggjorde onsdag resultatet av etterforskningen av Grigorij Rodtsjenkov, mannen som var sjef for dopinglaboratoriet i Moskva og som flyktet til USA, der han nå bor på hemmelig adresse.

Les også: Legkov utestengt på livstid og fratatt OL-gull

Sportsministeren: – Ikke skyldig

Blant resultatene er: • Rodtsjenkov har ødelagt dopingtester til russiske idrettsutøvere. • En rekke utøvere og trenere har forklart at Rodtsjenkov distribuerte preparater, som det senere viste seg at var doping. Det er arrestordre på Rodtsjenkov i Russland.

– Etterforskningen viser at Russland ikke er skyldig i omfattende statlig doping, mener sportsminister Pavel Kolobkov i en pressemelding, og avviser dermed det som står i McLaren-rapporten, der Russland beskyldes for en systematisk, statsdrevet doping der minst 1000 utøvere har vært med.

– Jeg er sikker på at det omfattende arbeidet som statsadvokaten har gjort, vil bli tatt hensyn til når det skal tas avgjørelse om Russlands OL-deltakelse, sier sportsministeren.

Les også: Russisk dopingkilde: Hvis jeg snakker med dere, ender jeg under et tog.

– Vi kommer til å gi den informasjonen som statsadvokatens etterforskning har funnet, til IOCs undersøkelseskommisjoner, sier det russiske IOC-medlemmet Aleksander Zjukov til nyhetsbyrået R-sport.

Enkelte går hardt ut mot Grigorij Rodtsjenkov. Dmitrij Svisjtsjev, medlem av sportskomiteen i parlamentet, er én av dem:

– Dette er forræderi og uærlighet. Rodtsjenkov prøver å redde sitt eget skinn, sier Svisjtsjev, som tilhører det ultranasjonalistiske partiet LDPR.

Foreløpig er det uklart om Russland får delta i vinter-OL i Sør-Korea. Sist uke ble de to kjente skiløperne Aleksander Legkov og Jevgenij Belov utestengt fra OL på livstid. Legkov fratas også gullmedaljen fra femmila i Sotsji-OL i 2014.

Meningen er at IOC-styret på sitt møte i Lausanne 5.-7. desember vil ta en avgjørelse om russiske utøvere overhodet skal få delta i Pyeongchang-lekene. Dette skal gjøres på grunnlag av funnene og anbefalingene fra en granskingskommisjon ledet av Samuel Schmid, tidligere president i Sveits.

Her kan du lese mer om