GULLET I BOKS: Et hav foran konkurrentene svømte Sarah Louise Rung inn medaljen hun manglet i De paralympiske leker i Rio. Til venstre har hun italienske Giulia Ghiretti og Rui Si Theresa Goh fra Singapore motsatt. Foto: Jason O'brien Reuters

Tok Norges første gullmedalje i Rio: Suveren Rung utklasset konkurrentene og vant gull

Sarah Louise Rung (26) kronet medaljesamlingen i Rio med en suveren gullmedalje etter å ha vunnet både sølv og bronse. Nå kan endelig gulljubelen runge for Stavanger-jenta.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hun smadret konkurrentene på favorittdistansen på 100 meter bryst og fullbyrdet en berg-og-dalbanehelg med gullmedaljen hun manglet.

– Det er deilig å slå inn først. Det er en øvelse jeg har kontroll på og det føltes riktig, sa en særdeles fornøyd gullvinner til NRK.

– Nå skal jeg bare nyte øyeblikket og ta inn over med at den norske nasjonalsangen spilles i Brasil, fortsatte Rung og smilte bredt.

Seieren på 100 meter bryst var heller aldri truet. Planen om å åpne enda hardere enn i forsøksheatet bar frukter og ved vending hadde hun en ledelse på tre hele sekunder. Hun økte ytterligere tilbake og i mål var hun fem og et halvt sekund foran italienske Giulia Ghiretti som tok sølvet.

Kommentar: Med Dale Oen som forbilde

Ville ikke hjem uten gull

– Jeg hadde ikke lyst å reise hjem herfra uten å ha tatt et gull. Det har jeg nå gjort, fortsatte Rung til kanalen.

Vinnertiden på 1.44,94 er bare et knapt sekund dårligere enn hennes egen verdensrekord på distansen satt i 2014. Likevel var ikke trener Morten Eklund helt fornøyd.

Så du denne? Treneren satte hardt mot hardt til Rung: – Skal vi dra hjem i kveld?

– Det er ikke et perfekt løp. Det ble litt som jeg fryktet, at hun ville for mye. Hun svømte tiden sin ned og åpnet et sekund hardere, men fikk svi litt på slutten, sa 26-åringens trener til NRK.

Rung har hatt en formidabel helg i svømmearenaen i Rio de Janeiro. Fredag «stemte det ikke helt», men likevel holdt det til en bronsemedalje. Lørdag gikk hun videre fra forsøksheatet med åttende dårligst tid, men når det gjaldt som mest svømte Rung inn til sølvmedalje.

I forsøksheatet søndag var hun suveren og var over ni sekunder foran annenplassen.

Klar for gullsang

Dermed var hun storfavoritt på distansen hun kun har blitt slått én gang før – i London-OL for fire år siden.

– Hun er en finalesvømmer, men du kan ikke vinne medaljer på bestilling. Hvis hun gjør alt etter boken så tror jeg vi kan synge i kveld, sa Eklund til NRK kun minutter før finalen.

Men gullet kom nærmest på bestilling.

Medaljefesten er heller ikke nødvendigvis over for Rung som har enda flere muligheter til å sanke edelt metall i Brasil, noe 26-åringen ser frem mot.

– Jeg har fortsatt fire øvelser igjen og jeg skal gjennom forhåpentligvis åtte løp til, så det er en tøff uke, sa 26-åringen med glimt i øyet.

Allerede i morgen er det forsøksheat på 50 meter fri klokken 17.05 før hun forhåpentligvis svømmer finale klokken 01.40 natt til tirsdag.

ET HAV FORAN: Ingen var i nærheten av å true Sarah Louise Rung i kampen om gullmedaljen hun manglet på 100 meter bryst natt til mandag. Foto: Caroline Dokken Wendelborg Norges idrettsforbund

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder