MEDALJEHÅP: Hege Bøkko har slitt med ryggproblemer i mange år. Nå skal hun ha funnet en måte å starte 1000-meteren på, uten at ryggen får en for alvorlig trøkk. Bildet er verdenscupen i Stavanger i november. Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Hege Bøkko med ryggtrøbbel før OL

Ryggproblemer medfører at Hege Bøkko (26) ifølge Norges sprinttrener Jeremy Wotherspoon må være kreativ når hun trener på den viktige starten på 1000 meter, fem uker før hun skal gå for OL-medalje i Pyeongchang.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Det er mest ryggen min får kjørt seg. Den er litt sårbar. Før jul kunne jeg ikke gjøre stort flere enn to til tre starter, før det den ble mye verre. Nå, her i Stavanger, har det gått som planlagt. Det har gått veldig bra. Jeg har tro på at én måned vil holde, sier Hege Bøkko.

Hun forteller at ryggsmertene frem mot årsskiftet forplantet seg til hoften og ned i bena.

Leste du? Knuste rekorder – fikk ryggtrøbbel

Hege Bøkko er på treningsleir i Stavanger sammen med resten av Norges allerede åtte OL-uttatte skøyteløpere. 19. til 21. januar skal hun gå to ganger 500 meter og to ganger 1000 meter i verdenscupen i tyske Erfurt, som er den siste ordentlige konkurransen før OL.

Styrker hoftene

Hun sier – litt spøkefullt – at ryggplagene hennes gjerne holdes i sjakk med «ett knekk og voltaren». For å unngå at den skal stå i veien for målet om å vinne medalje på 1000 meter 14. februar i Pyeongchang, har hun imidlertid styrket hoftemusklene «med strikk» utenfor isen og «holdt igjen fra strek» på.

– Vi må sammen bestemme hvor grensen går. Men nå vet hun hva hun bør gjøre, svarer Jeremy Wotherspoon (41) på spørsmål om hvor mange ganger og i hvilken grad Hege Bøkko kan øve på den kraftkrevende sprintstarten.

Leste du? Norges gullhåp: To konkurranser på 10 uker før OL-starten

– Hun må spare startene til de blir viktige, sier landslagssjef Sondre Skarli.

Hege Bøkko tok 10. plass på distansen da hun debuterte i OL i Vancouver for åtte siden. Etter at den tidligere verdensrekordholderen og verdensmesteren fra Canada ble landslagstrener for snart to år siden, har hun spesialisert seg på 500 og 1000 meter.

– Starten er mindre viktig på 1000 meter enn på 500 meter, men den er fortsatt viktig. Spesielt for kvinnene. Den første svingen blir utfordrende hvis farten er for lav, forklarer Jeremy Wotherspoon.

Ikke 100 prosent

– Vi har funnet ut at veien for meg er 95 prosent. Start er vanskelig. Jeg er litt lik Jeremy (i starten) da gikk; spenstig og bevegelig, sier Hege Bøkko.

Leste du? Hege Bøkko hopper høyere enn gutta

Ikke hundre prosent ut fra startstreken, med andre ord. Viktigere å få kraften ned i isen og ikke «løpe» for mye. Hun forklarer at problemet hennes sammenlignet med konkurrentene i verdenscupen – og OL – slik: Hun holder følge de første 30 meterne, derfra og opp til 100 meter blir hun «for lang».

– Jeg girer fra andre og opp til fjerde-femte. Det blir ofte litt passivt, sier hun.

Sist helg gikk hun et testløp på 1000 meter i Stavanger. Det gikk sakte hele veien, etter en dårlig start. Hun ble fort stiv. Men det er en del av OL-planen: Mye trening med kvalitet, og trening «gjennom» verdenscupen i Erfurt.

PS! Skøytelandslaget reiser til Sør-Korea 31. januar for å utligne tidsforskjellen på åtte timer før første skøyteløp (3000 m kvinner) 10. februar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder