Johaug ville legge opp - kjæresten satte ned foten

ØKERN (VG) Therese Johaug (29) innrømmer at hun har slitt med motivasjonen under den 18 måneder lange utestengelsesperioden. Og på ett tidspunkt så ville hun rett og slett gi seg som langrennsløper.

 • Camilla Vesteng
 • Mikal Aaserud
 • Ida Høidalen
 • Bjørn S. Delbekk (foto)

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg skal ærlig innrømme at jeg tenkte det én gang. Det var da vi var på ferie i Florida. Da alt hadde landet og jeg hadde gått på en ganske stor smell. Det første jeg tenkte, da jeg våknet for tredje uke på rad, og ikke hadde trent en eneste økt... Da slet jeg med motivasjonen, sier Johaug, når hun får spørsmål om hun noen gang har vurdert å gå en annen vei enn karrieren som langrennsløper.

– Da var jeg ganske sikker på at jeg ikke hadde lyst på dette noe mer. Da sa Nils Jakob (kjæresten) til meg at «du skal få lov til å legge opp, men du får ikke lov til å legge opp så sliten mentalt som du er nå». «Du skal få komme deg på pluss-siden først, så skal du få vurdere det da», sier Johaug, mens hun repeterer kjærestens ord fra en oktober-dag i USA.

VG-reportasje: Johaugs foreldre om legen, nedturene og fremtiden

– Bautaen min

Men Johaug valgte å fortsette. Og i dag (torsdag) hadde skistjernen sin første presseopptreden siden hun i går, onsdag, har sonet ferdig utestengelsen i dopingsaken mot henne. Johaug har vært suspendert helt siden senhøsten 2016.

Hun forteller om tøffe måneder og tøffe år. «Det har vært mye tårer», erkjenner Johaug. Men 18. april og torsdagens presseseanse var gleden tilbake.

– Endelig skulle jeg få sitte her og ha et smil om munnen. Det har vært pressekonferanser der det ikke har vært slik de siste to årene. Men da jeg våknet i morges så kunne jeg klappe meg på skuldrene og si at jeg er stolt over meg selv for at jeg kom meg gjennom dette her, sier Johaug.

Hun benyttet anledningen til å takke en rekke støttespillere. Blant dem sponsorer, manager Jørn Ernst, broren Karstein, hele familien, trener Pål Gunnar Mikkelsplass og ikke minst kjæresten Nils Jakob Hoff.

– Vi har vært et godt team fra dag én. Han har vært bautaen min for at jeg kan hente frem den indre motivasjonen. Vi har hatt det mye moro sammen og jeg har fått muligheten til å gjøre andre ting, sier Johaug.

Les også: Johaug-fansen flagget: - Nå kan vi glede oss igjen

Takket Bjørgen

I tillegg viet Johaug mye tid til Marit Bjørgen. De to skistjernene har i lang tid vært svært nære venner og bor bare et steinkast unna hverandre i Holmenkollen. Marit Bjørgen har gjennom sesongen aldri lagt skjul på at hun synes det er tungt at Johaug har vært utestengt.

– Skiforbundet og jentene der, de har gitt meg enorm støtte. Ikke minst Marit... sier Johaug.

Hun måtte ta seg en pause da hun tok opp 38-åringens navn. Johaug kjempet mot tårene.

– Hun er forbilde nummer én. Jeg er veldig takknemlig for det hun har gitt meg, sier 29-åringen og utbrøt et «jeg skal jo være glad!» da hun tørket tårene fra øynene i samarbeidspartneren ASKOs lokaler på Økern i Oslo.

Fått med deg denne? Dokumenter bekrefter: Ja til Johaug-spesialavtale - nei til Northug

– Rart at hun skal gi seg

Skidronningen, som etter denne sesongen legger opp, har ved en rekke anledninger uttrykt et stort savn etter Johaug. De to har trent mye sammen selv om Bjørgen har vært i konkurranse gjennom hele 2017/2018-sesongen.

Hun begrunner tårene da Bjørgen ble tema med at hun alltid har vært et forbilde for henne.

– Det vennskapet vi har utviklet i så mange og alle minner jeg har fått med henne, og det hun har gjort for meg for at jeg har kommet dit jeg er i dag, det har betydd enormt mye for meg og min karriere.

Ikke minst har hun støttet meg de siste to årene her, så er det rart at hun skal gi seg, sier Johaug, som deretter svarte på spørsmål om hvordan det blir på landslaget uten «langrennspensjonisten» Bjørgen.

– Det er rart og trist, men samtidig støtter jeg henne ett hundre prosent. I en alder av 38 år så skjønner jeg at hun har lyst til å gjøre andre ting i livet.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Langrenn
 3. Therese Johaug
 4. Johaug-saken

Flere artikler

 1. Johaug i tårer etter Bjørgens beskjed: - Hun skal få lov til å gi seg nå

 2. Johaug er forberedt på hets når hun skal konkurrere

 3. Bjørgen «skjemmes» av få Marius-skiturer

 4. Pluss content

  Johaug inviterer folk med inn i privatlivet: – Jeg er på slutten av karrieren

 5. Kjæresten om da Johaug ville legge opp: – Hele verden ramlet i hodet på oss

Fra andre aviser

 1. Johaug brast i gråt da Bjørgen ble tema

  Aftenposten
 2. Svensk kommentator om Bjørgen-beslutningen: – Verst tenkelig for Johaug

  Aftenposten
 3. Johaug mimret om det siste løpet mot Bjørgen: – Det var litt symbolikk i det

  Aftenposten
 4. Svensk kommentator om Bjørgen-beslutningen: – Verst tenkelig for Johaug

  Fædrelandsvennen
 5. Johaug mimret om det siste løpet mot Bjørgen: – Det var litt symbolikk i det

  Bergens Tidende
 6. Johaug mimret om det siste løpet mot Bjørgen: – Det var litt symbolikk i det

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no