Hjelperne forklarer: Skøytehelten Lorentzen er skapt for fart

SPORT

PYEONGCHANG (VG) Det ligger en ekstrem utholdenhet – og en unik skøyteteknikk bak det populære OL-gullet til Håvard Holmefjord Lorentzen (25) – avslører apparatet rundt bergenseren.

Publisert:

Mandagens superløp på 500 meter i Gangneung Oval var optimalt utført ifølge trener Jeremy Wotherspoon. Tiden 34,41 (olympisk rekord) hadde kanskje vært bedre enn verdensrekord (33,98) på raskere is (les: Calgary/Salt Lake City).

Det første OL-gullet på skøyter siden Ådne Søndrål vant 1500 meter i Nagano-OL har gått rett hjem i Norge. Den høydramatiske knappe seiersmarginen på 0,01 sekund likeså. 70 år etter forrige norske gull på 500 meter sammenlignes prestasjonen til Håvard Holmefjord Lorentzen med legendene Hjallis, Kupper`n og Koss.

Effektiv

Bak knallsuksessen er det en kombinasjon av vanvittige mye trening, et unikt talent, og en særdeles effektivt måte å få skøytene til å produsere fart. Topphastigheten i skøytesprint er rundt 60 kilometer i timen.

– Håvards nervesystem repeterer skøytebevegelsen raskt, effektivt og med en intensitet som vedvarer på et svært høyt nivå gjennom en hel 500 meter. Han gjør det lett og helt automatisk, sier Jeremy Wotherspoon.

Den norske landslagstreneren fra Canada – som selv har fantomtiden 34,03 – har kommet inn med en ny treningsfilosofi hvor høy fart på rask is står sentralt i treningsarbeidet. I tillegg har skøytelandslaget gått vitenskapelig til verks sammen med eksperter i Olympiatoppen. Fysiske tester av Holmefjord Lorentzen avslører at han kanskje har verdens mest effektive teknikk for skøytesprint.

– Den store styrken til Håvard er at han har en kombinasjon av styrke og teknikk på de siste 400 meterne av løpet som skiller ham fra resten. Han går like fort uten forandringer helt til han er i mål. Andre løpere som han konkurrerer mot har en tendens til å prøve og gå fortere, men roter det til teknisk, og ender opp med å gå saktere, sier Wotherspoon.

Perfeksjonist

Sportssjef Lasse Sætre (OL-bronse 10.000 m) beskriver Holmefjord Lorentzen som en perfeksjonist når det kommer til det å terpe detaljer. Etter medaljeseremonien på 500 meter reiste han rett på trening. Fredag er det 1000 meter. Muligheten for et nytt gull, på en distanse Norge aldri har vunnet i OL-sammenheng, er stor.

– Håvard har et ekstremt skyv. Det er kraften han produserer fra han setter skøytestålet i isen til det avsluttes som er så effektiv, sier Lasse Sætre.

Karriereforvandlingen til Holmefjord Lorentzen har vært vanvittig i løpet av et lite år. For 11 måneder siden – under VM enkeltdistanser i Pyeongchang gikk han 500 meter på 34,88. Han smiler stolt når VG spør hvordan det har vært mulig å bli 0,47 sekunder raskere - en kvantesprang i denne marginale idretten - på så kort tid.

– Jeg åpnet første 100 meter i fjor på rundt ti blank. Nå hadde jeg 9,74. Det til for å ha en sjanse. Så åpningen er blitt bedre, og toppfarten er et hakk høyere nå, sier han, og medgir at gull-løpet fra OL-hallen (lavlandsbane) kunne matchet verdensrekorden til russiske Pavel Kulizjnikov (høyfjellsbane).

På spørsmål fra VG hvilke minner han sitter tilbake med etter drømmeløpet svarer han med et skjevt smil at det er forsvinnende lite.

Husker lite

– Jeg husker ikke så mye fra løpet, fordi jeg var så fokusert og klar i hodet, og da får du ikke så mye med deg. Men jeg husker at jeg tenkte på siste 50 meterne; «dette må da holde til medalje», sier Holmefjord Lorentzen.

Han inntar en offensiv holdning før 1000 meteren og er innforstått med at det trolig står mellom ham og nederlenderen Kjeld Nuis (OL-vinneren på 1500 meter).

– Jeg klarer å nullstille meg til en ny konkurranse. Men jeg merker at jeg har brukt mye energi de siste dagene, og har vært sliten i hodet, sier Håvard Holmefjord Lorentzen.

Her kan du lese mer om