OL-gull mot alle odds

Blant tusenvis av OL-utøvere skiller noen seg ut. Flere gullkandidater er favoritter mot alle odds.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Og andre som ikke er ventet å toppe listene, har også lurt skjebnen opp til flere ganger. Aleksander Popov, som har bodd i Australia siden 1993, jakter på nye gull.

Han har vunnet fire allerede. Frisvømmeren var bare millimeter fra å dø høsten 1996. Han og en vennegjeng havnet i krangel med noen fruktselgere i Moskva. Popov ble stukket med kniv. Hellet gjorde at angrepet ikke tok livet fra ham. Etter noen ukers rekonvalesens var Popov på beina igjen og tok to EM-gull.

Overvant kreften

Syklisten Lance Armstrong ble diagnostistert med testikkelkreft i oktober 1996.

Amerikaneren kjempet seg gjennom behandling og to inngrep, og står nå med to strake triumfer i Tour de France. I Sydney er han storfavoritt i temporittet, på tross av en vanskelig oppkjøring der en nakkeskade har satt ham tilbake.

Gail Devers' karriere var så godt som over for 12 år siden. Et mystisk sykdomsforløp gjorde at flere leger ville amputere begge beina hennes. Ved en tilfeldighet falt hun borti en annen lege. Han mente å se tegn (som utstående øyne, håravfall og negler som ikke vil gro) på Basedowns sykdom. Streng diett har siden vært med på å holde sykdommen borte. Løperen Devers vant et gull i Barcelona og to på hjemlig grunn i Atlanta.

Nå satser hun på 100 meter hekk og 4 x 100 meter.

I skyggen

I skyggen av mega-stjernene er kanskje roeren Cliff Meidel det store underet i OL. Den amerikanske flaggbæreren lurte døden flere ganger for 14 år siden. Han fikk 30.000 volt - tre ganger styrken som brukes for å henrette mennesker i den elektriske stol - gjennom kroppen.

Hjertet stoppet tre ganger, han mistet flere tær og forbrant store deler av kroppen da han boret seg rett inn i en kabel. I samme tropp er Marla Runyan et ekstremt tilfelle.

Hun er erklært blind, og ser bare meget begrenset. Stargardts sykdom har gitt henne et hull i synsfeltet. Når hun løper 1500-meteren navigerer hun etter fargene på konkurrentenes drakter.

En mann har allerede overgått seg selv: For bare et år siden satt Franck Dumoulin i rullestol etter å ha smadret det ene beinet i en ulykke. Lørdag vant han gull i luftpistol 10 meter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder