Lagerbäcks «nedrykkslandslag» kan ende i flere klubbskifter

SANDVIKA (VG) Så mange som syv av Lars Lagerbäcks aktuelle landslagsspillere misset muligheten til å kunne starte kommende sesong i en av Europas topp 4-ligaer.

 • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over tre år gammel

Innspurten i tabellbunnen på øverste nivå i Tyskland, Italia og England endte med få oppturer for norske utenlandsproffer – og fra nest øverste nivå i de samme landene ble det også stolpe-ut i opprykksjakten:

Sjefen om suspenderte Selnæs: – Ikke noe jeg vil akseptere

Markus Henriksen, Omar Elabdellaoui og Adama Diomande rykket ned med Hull. Ingen av dem vil trolig spille i dobbelandskampen mot Tsjekkia (VM-kvalifisering) og Sverige (privatkamp) nå, men skadede Henriksen og Elabdellaoui var opprinnelig tatt ut, mens Diomande spilte mot Nord-Irland sist.

• I debutsesongen i Serie A forsvinner backen Haitam Aleesami og hans Palermo nedover i det italienske ligaalfabetet.

• Keeper Ørjan Håskjold Nyland mistet plassen på Ingolstadt i Bundesliga da laget skiftet trener underveis i sesongen. Klubben rykket ned til 2. Bundesliga blant annet etter flere uavgjortresultater mot slutten.

• Landslagskaptein Stefan Johansen og Fulham kunne tatt omveien til Premier League gjennom play-off fra Championship, men røk i semifinalen for Reading.

Her snakker Johansen om skuffelsen - artikkelen fortsetter

• Eintracht Braunschweig og landslagsstopper Gustav Valsvik, debutant mot Nord-Irland sist, spilte kvalifisering mot Wolfsburg om retten til Bundesliga-deltagelse kommende sesong – uten suksess. Iver Fossum og Hannover rykket opp fra 2. Bundesliga, men 20-åringen fra Drammen har foreløpig ikke vært inne hos Lagerbäck og er fortsatt på U21-landslaget. For øvrig har Freiburg-eide Mats Møller Dæhli forlenget låneoppholdet i 2. Bundesliga hos kultklubben St. Pauli.

Kommentar: 40 år siden Norge var så dårlige

Svekker landslaget

– Vi tjener på hvor høyere opp de spiller. Det er selvsagt, reagerer landslagssjef Lars Lagerbäck på alle som forsvinner ut av eller ikke greide å komme seg inn i Europas toppligaer.

Mens Markus Henriksen har innrømmet at han kan jobbe for et klubbskifte denne sommeren, er en spiller som Haitam Aleesami forberedt på å bli med ned i Serie B. Han har ingen nedrykksklausul i Palermo, forteller han til VG.

– Om Palermo vil selge, beholde eller låne ut spillere, har jeg ingen anelse om. Det eneste som er blitt sagt, er at de ønsker å gå rett opp igjen, sier venstrebacken, som forholder seg til at kontrakten sier at også de to neste sesongene tilhører han Sicilia-klubben.

Det samme tidsperspektivet gjelder egentlig også for Ørjan Håskjold Nyland i nedrykksklare Ingolstadt.

26-åringen fra Volda har dobbel tilværelse som reservekeeper akkurat nå – på landslaget og i Tyskland. Danske Martin Hansen kom til Ingolstadt i fjor sommer, overtok keeperplassen midtveis i sesongen og har kontrakt til 2020.

Lagerbäck advarer Berge: – Han må virkelig tenke seg om

– Endret min situasjon

– Treneren jeg var førstekeeper for, fikk sparken, og det endret min situasjon også. Jeg ønsker å spille mer enn de kampene jeg spilte, sier Nyland – som kun fikk noen sporadiske matcher etter at Markus Kauczinski ble skiftet ut med Maik Walpurgis.

– Har du bedt agenten din om å jobbe for å finne ny klubb?

– Han jobber alltid for å sondere markedet, som han gjør for alle andre. Vi får se hva som skjer, svarer keeperen.

Han sto 23 av 35 kamper for Lagerbäck-forgjenger Per-Mathias Høgmo på landslaget, men rangeres nå bak Rune Almenning Jarstein. Halvveis ut i fireårskontrakten fra 2015 med Ingolstadt vedgår Nyland at ting ikke er helt som han helst skulle sett det var.

– Når situasjonen ikke er optimal, vil du alltid ha følere ut for noe som kan bli enda bedre. Det har man alltid, sier Tyskland-proffen

PS! I troppen som møter Tsjekkia og Sverige er det bare Nyland-kollega Jarstein (Hertha Berlin i Bundesliga) og Håvard Nordtveit (West Ham i Premier League) som fortsatt tilhører Europas topp 4-ligaer. Joshua King (Bournemouth) er ute med skade.

Flere artikler

 1. Lagerbäcks «nedrykkslandslag» kan ende i flere klubbskifter

 2. Lagerbäck henter inn tre nye spillere

 3. Ingen Sander Berge for Norge – Lagerbäck tok ut debutant

 4. Pluss content

  Ekspertene tipper: Disse 11 spiller for Norge i 2020

 5. Lagerbäcks advarsel til landslagsspillerne – blir vanskeligere å komme med

Fra andre aviser

 1. Midtsjø inn i landslagstroppen

  Bergens Tidende
 2. Lagerbäcks overraskende uttak: Nesten ukjent spiss klar for landslaget

  Bergens Tidende
 3. Lagerbäck krever mer spilletid av utenlandsprofilene: – På lang sikt holder det ikke

  Aftenposten
 4. Bare fotballnerdene har hørt om ham. Nå er han tatt ut på Norges landslag.

  Bergens Tidende
 5. Bare fotballnerdene har hørt om ham. Nå er han tatt ut på Norges landslag.

  Aftenposten
 6. Ødegaard får muligheten på landslaget: - Tanken er at han skal spille

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder