VINNERSMIL: Magnus Carlsen etter å ha vunnet IX Chess Masters finalen i Bilbao.
VINNERSMIL: Magnus Carlsen etter å ha vunnet IX Chess Masters finalen i Bilbao. Foto: Vincent West Reuters

Carlsen knuste VM-motstanderen: – Det virket ikke som han var topp motivert

SPORT

Magnus Carlsen (25) viste muskler – mens VM-motstanderen Sergej Karjakin (26) ble listefyll i Bilbao-turneringen. Verdensmesteren er ikke så overrasket.

Publisert:

– For å være ærlig, så gjorde Karjakin det omtrent som ventet, sier Carlsen til VG.

– Jeg hadde ikke trodd at han ville være topp motivert i Bilbao, og det virket det heller ikke som han var. Det virket som om han ikke var spesielt interessert i å gjøre så mye annet enn å spille solid. Da blir det ofte mange remis.

Reglene i Bilbao-turneringen gjorde det lite lønnsomt å spille remis. Seier ga tre poeng, mens uavgjort ga ett poeng. Magnus Carlsen vant på 17 poeng, mens russiske Karjakin på 5. og nest siste plass hadde bare ni poeng.

I de to innbyrdes oppgjørene ble det én Carlsen-seier og én remis.

– Men du mener at forskjellen mellom dere ikke er så stor?

– Resultatene i Bilbao gir ikke nødvendigvis noen god indikasjon på hvordan VM-matchen kommer til å bli. Jeg er ikke i tvil om at jeg regner meg selv som en bedre spiller enn han, men det ble mer i denne turneringen der jeg i tillegg var mer motivert enn ham.

LES OGSÅ: Carlsen slo endelig Giri på det 16. forsøket

Lagt VM-plan

VM-oppgjøret mellom Carlsen og Karjakin skal gå i november. Detaljene om matchen er foreløpig ikke kommet, men Carlsen har lagt sin VM-plan for lengst.

Magnus Carlsen var egentlig det eneste lyspunktet i Bilbao, der det var en ganske kjedelig turnering – hvis vi ser bort fra nordmannen

– Starten var dårlig – jeg tapte jo for Hikaru Nakamura. Jeg trodde aldri det skulle skje. Det var en trist dag, sier Carlsen.

– Men sånn sett i ettertid…. jeg vil ikke si at det hjalp, men jeg hadde en plan om å spille litt tøffere enn jeg gjorde i Norway Chess, da det var altfor konservativt. Det var enklere å gjennomføre den planen da jeg kom bakpå allerede i det første partiet.

– Alt i alt synes jeg turneringen var veldig bra. Den beste på lenge. Jeg følte at jeg hadde en veldig god balanse på hvor mange sjanser jeg tok, og det var mye mer innhold i partiene enn i Norway Chess – selv om poengsummen var omtrent den samme.

LES OGSÅ: Nå får du se Magnus Carlsen i «The Simpsons»

Fjerde seier i år

Dette var Magnus Carlsens fjerde turneringsseier i 2016 etter at han tidligere i år har gått til topps i Wijk aan Zee, Stavanger og lyn- og hurtigsjakkturneringen i Leuven.

I helgen kom også nyheten om at sjakkikonet ved nyttår glir inn i rekken av verdensstjerner som har spilt en gjesterolle i den ikoniske tegnefilmserien «The Simpsons». Fra før har en rekke store stjerner, som Britney Spears, Michael Jackson og David Beckham, gjort gjesteopptredener i serien som flere ganger har blitt kåret til en av de beste gjennom tidene.

– Hva skal du gjøre nå?

– Jeg vet ikke… Du må spørre Espen, gliser Carlsen og snakker om sin manager med etternavn Agdestein.

– Neste turnering blir i hvert fall OL. Jeg håper at vi får til en samling og litt team-building med det norske laget før vi drar til Aserbajdsjan.

De som skal forsvare Norges ære er, foruten Carlsen, disse:

Jon Ludvig Hammer (26), Oslo SS.

Aryan Tari (17), Vålerenga.

Frode Urkedal (23), SK 1911.

Nicolai Getz (24), Oslo SS.

Her kan du lese mer om