OL-kongen Olaf Tufte: 20 år med tårer, sykdom og gull

I sitt sjette OL-mesterskap jakter han sin fjerde medalje. Olaf Tufte (40) har hatt en karriere full av opp- og nedturer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Torsdag ettermiddag, klokken 16.20, ror han og Kjetil Borch dobbeltsculler-finale, i det som er ansett som en av Norges største medaljemuligheter i Rio.

Direkte kl. 16.20: Rofinale dobbeltsculler

OL-debut i firer

Det er 20 år siden Tufte OL-debuterte i Atlanta i 1996. Da satt 20 år gamle Tufte i en firer uten styrmann sammen med Halvor Sannes Lande, Odd-Even Bustenes og Morten Bergesen. De endte på 8.plass.

Les også: Tufte har solgt en halv million boxere

Fire år senere i Sydney, i en dobbeltsculler sammen med Fredrik Bekken, gikk det betydelig bedre. Det til tross for at Bekken og Tufte ble syke rett før mesterskapet. På vannet rodde de seg inn til sølvmedalje, halvannet sekund bak Slovenia.

SØLVGUTTER: Olaf Tufte tok sin første OL-medalje med Fredrik Bekken (t.h.) i Australia i 2000. Foto: Bjørn Sigurdsøn NTB scanpix

Medaljerush som singel

Sølvkollega Bekken trappet ned sin karriere etterpå, mens Tuftes karriere såvidt var i gang. Han satset de påfølgende årene for seg selv i singlesculler, noe som ble en gedigen suksess. I VM i både Luzern (2001) og Milano (2003) tok jernmannen fra Nykirke i Horten gull.

PREGET: Olaf Tufte gråt for gullet i 2004. Foto: Tore Berntsen VG

Og i 2004, i Athen, ble han tidenes første norske OL-mester i singelsculler, etter en råsterk avslutning i finalen.

Les også: Tufte fra «Quasimodo» til OL-finalen

De påfølgende årene ble dessverre preget av mye sykdom, Tufte hadde blant annet store utfordringer med astma. Men i 2005 ble det likevel VM-sølv, i 2007 vant han bronse.

OL i Beijing i 2008 satte Tufte på en av karrierens største prøvelser: klimaet og den urene luften i Kina holdt på å ødelegge mesterskapet, men Tufte karret seg til finalen og leverte en maktdemonstrasjon der og forsvarte sitt OL-gull fra 2004, noe som den gang var svært uvanlig i singelsculler.

– Nå har vi jobbet i fire år for å treffe dagen her nede. At vi klarer det er bare helt sinnssykt, sa Tufte.

Tårevått i London

Den kommende perioden frem mot OL i London var mindre oppløftende for medaljegrossisten. År med skader, for stor totalbelastning og medaljetørke ble bakteppet før lekene i London.

Tufte på VG+: Familien bestemmer karrieren

Der endte Tufte opp gråtkvalt og utslått av semifinalen, for første gang siden 1998 var Tufte ikke kvalifisert til en A-finale. Han vurderte da om dette var hans siste OL:

– Jeg tar ikke den avgjørelsen når jeg har hatt en dårlig dag, sa Tufte den gangen.

TÅREVÅTT: Olaf Tufte var langt nede da han ikke nådde til OL-finalen i London i 2012. Foto: Erik Johansen NTB scanpix

Selv om han måtte ta et friår fra konkurranser etter skuffelsen i England, har han holdt liv i karrieren. Og nå kan Tufte pynte på sin kruttsterke OL-statistikk, men for første gang på 16 år er han avhengig av en makker. I fjor ble Tufte flyttet ut av sin singlesculler og over i dobbeltsculler sammen med Kjetil Borch. Roforbundet anså dette som den beste medaljesjansen i Rio.

– Når ror jeg med Kjetil bak og han ser hver eneste bevegelse jeg gjør og vi har stor takhøyde. Har jeg noen avvik så får jeg høre det tidlig. Jeg får kontinuerlig coaching fra ham, sa Tufte nylig.

Les også: Tufte og Borch splittes etter OL

Kilder: Wikipedia, VG, olaftufte.com

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder