Klæbo var lei av rivalens dominans - la sjokkplan

FALUN/OSLO (VG) Johannes Høsflot Klæbo (21) brukte noen hundre meter før han overrasket konkurrentene. I den første motbakken rykket han fra og fikk en luke han hadde resten av sprintfinalen.

 • Camilla Vesteng
 • Mikal Aaserud

Artikkelen er over to år gammel

– Jeg var lei av at Pellegrino vinner skøytesprintene. Så jeg snakket med Arild (treneren). Han ville at jeg skulle gå til fra start. Da sa jeg at «du aner ikke hvor stiv man blir da». Vi måtte legge en god plan på hva vi skulle gjøre. Men jeg fikk det som jeg ville da Pettersson dro den første delen, forteller Klæbo når han møter pressen etter seieren.

Manøveren overrasket de fleste og rykket var så kraftfullt at ingen hadde sjanse til å følge. Han tok det rolig de siste 100 meterne og gikk til slutt i mål 0,39 sekunder foran Federico Pellegrino. Det var nesten to sekunder ned til franske Lucas Chanavat, som kapret den siste pallplassen.

Les også: Falla bommet totalt - Bjørgen på pallen

Sjokkerte og overrasket

Ristomatti Hakola, Oskar Svensson og Teodor Peterson endte som nummer fire, fem og seks.

Etter målgang var det Klæbos taktikk som overrasket de fleste. NRK-ekspert Torgeir Bjørn var begeistret. Kollega Jann Post mener Klæbos vinneroppskrift sjokkerte og overrasket resten. Sprinttrener Arild Monsen hyllet 21-åringen for hvordan han parkerte resten - så tidlig.

Og det i en øvelse hvor Pellegrino har vært sterkest denne sesongen. Klæbo har vært overlegen i klassisk sprint, mens italieneren har tatt for seg i fristil.

– Det hadde vært artig å ha tatt Pellegrino i spurt altså, men han gjorde det vi ble enige om. Det er jævlig moro når det klaffer, sier Monsen.

Dette har bare én gjort før Klæbo

– Gått på skinner

Klæbo brukte lang tid etter seieren på å bli hedret og motta sprintkula like ved målområdet i Falun. Enkelte fikk ta såkalt «selfie» med den nye skikongen. Han vinner sprintkula for andre året på rad.

Rekorder står for fall etter Klæbos suksess-sesong. Det er lenge siden noen har vunnet tre «kuler» samtidig. Men det kan Byåsen-løperen få til allerede på søndag. Han kan vinne U23-cupen, sprintcupen har han allerede vunnet. Og han kan vinne totalcupen. Slik blir det trolig.

– Det har gått på skinner. Bedre enn jeg hadde håpet på. Det er vanskelig å sette ord på det. Det har ikke sunket inn enda, sier Klæbo.

Sundby droppet pressen

I tillegg til Klæbo var det bare en annen nordmann i Sindre Bjørnestad Skar som nådde en semifinale.

I tur og orden røk Eirik Brandsdal, Martin Johnsrud Sundby og Emil Iversen alle ut i kvartfinalen.

Sundby valgte å løpe rett forbi pressekorpset. Eirik Brandsdal ristet litt på hodet da han var ferdig med sin kvartfinale, mens Emil Iversen regelrett slaktet seg selv.

– Jeg er skuffet. Jeg føler meg.. Hvis du tar frem en bøtte og fyller den med dritt, så føler jeg meg sånn nå. Det er blytungt. Jeg sliter med å motivere meg og prøver så godt jeg kan. Men det lystrer ikke. Det er tungt å varme opp og spise frokost. Det går, men jeg gleder meg til å bli ferdig med denne sesongen, sier Iversen til VG.

PS: Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth, Sjur Røthe., Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger gikk ikke videre fra prologen.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Johannes Høsflot Klæbo
 3. Emil Iversen
 4. Martin Johnsrud Sundby

Flere artikler

 1. Klæbo sikret sprintkula med 3. plass: - I praksis avgjort totalcupen også

 2. Johannes Høsflot Klæbo viste VM-form med overlegen sprintseier

 3. Johannes Høsflot Klæbo tabbet seg ut: – Jeg blir forbannet

 4. Monsen: - Klæbo må ofre rykket for å vinne mer

 5. Klæbo forlot stadion i sinne - Halfvarsson tok på seg skylden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder