LEDER FOR DOPINGJAKTEN: Christine Helle var tidligere ernæringsfysiolog i Olympiatoppen. Siden september i fjor har hun vært sjef for Svensk Antidoping. Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Norsk sjef for dopingjakten i skiskytter-VM: – Politiet kan avsløre mer

Norske Christine Helle er øverste ansvarlig for dopingjakten i skiskytter-VM i Østersund, på oppdrag fra Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Hun mener det ville være en klar fordel om politiet var enda mer involvert i den – slik det gikk til verks under ski-VM.

– Ja, det ville jeg jo. Det er klart det, svarer hun på VGs spørsmål om hun gjerne hadde sett svensk politi gjøre det samme som østerriksk politi i Seefeld.

Christine Helle, som tidligere jobbet som ernæringsfysiolog for norske Olympiatoppen og har vært ansatt som leder for svenske Riksidrottsforbundets antidopingbyrå (Svensk Antidoping) siden i fjor høst, begrunner det med at «alt vi kan gjøre» for å få bukt med doping, er positivt.

– Ikke minst å få tatt de som står bak, sier hun.

les også

Dopingjournalist: Johannes Dürr arrestert i Innsbruck

Hun påpeker at politiet med loven i hånd i motsetning til idrettens regelverk «har større myndighet» til å gjøre beslag og foreta ransakelser; «politiet kan avdekke og avsløre på flere måter».

Dopingbruk er forbudt i Norge og Sverige i henhold til nasjonal lov. I Sverige er loven fra 1991 regulert til å gjelde visse dopingpreparater, blant andre syntetisk anabole steroider, testosteron og veksthormoner. Bloddoping er ikke forbudt ifølge svensk lov.

I Østerrike er lovverket utvidet til å gjelde økonomisk svindel i forbindelse med doping i idretten, i Seefeld-tilfellet knyttet til bloddoping i regi av den tyske legen Mark Schmidt.

les også

Arrestert ski-lege fikk dopingutstyr etter sykkelskandale

Da østerriksk politi aksjonerte var det etter samarbeid med med Det internasjonale antidopingbyrået WADA, som har engasjert en tysker med permisjon fra tysk politi som leder for sin etterretningsavdeling.

WADA var også involvert da østerriksk politi aksjonerte mot Det internasjonale skiskytterforbundets tidligere mangeårige president Anders Besseberg i fjor.

Svensk Antidoping har siden desember ansatt en svensk politi «som driver med utredning».

Svensk Antidopings sjef Christine Helle vil ikke si noe om hvor vidt de har hatt samtaler med svensk politi i forkant av VM i skiskyting som starter i Østersund, der Svensk Antidoping på oppdrag fra Det internasjonale skiskytterforbundet IBU har ansvaret for å utføre antidopingarbeidet. Det vi si jakten på juksemakere.

les også

Her blir østerrikeren tatt på fersken: – Jeg holder på å kaste opp

– Det er en stor jobb, understreker Christine Helle – som også er opptatt av at VM-jobben deres også går ut på å formidle informasjon og å drive med forebygging.

Svensk Antidoping vil ha 15 personer i aksjon under mesterskapet: 10 kontrollører og fem som skal jobbe med informasjon og utdanning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder