UTSETTELSE – IKKE KANSELLERING: Gjert Ingebrigtsen mener det er viktig at OL gjennomføres på et tidspunkt. Foto: Bjørn S. Delebekk

Gjert Ingebrigtsen mener OL-utsettelse er fornuftig

Stjernetreneren mener det vil bli et «B-OL» dersom sommerens olympiske mesterskap ikke utsettes. Flere utøvere støtter Berit Kjølls oppfordring om ikke å sende norske deltakere til Tokyo i sommer.

 • Ole Kristian Strøm
 • Christina Paulos Syversen
 • Øystein Jarlsbo
 • Sjur Tveito
 • Arilas Berg Ould-Saada

Artikkelen er over 140 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Slik situasjonen er blitt, med Canada, det amerikanske friidrettsforbundet og Australia, er det fornuftig med en utsettelse. Det er 99 prosent sjanse for at det nå blir utsatt, og da er det greit, sier Gjert Ingebrigtsen til VG etter at Berit Kjøll meddelte at hun ikke ville sende norske utøvere til Tokyo-OL i sommer.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har i lengre tid fremholdt at de ønsker å arrangere mesterskapet som planlagt, noe som har møtt hard motbør. Søndag sa de at de ville treffe en beslutning innen fire uker. Kort tid etter meldte de nasjonale olympiske komiteene i Canada og Australia at de ikke ville sende sine utøvere som følge av coronapandemien.

les også

Idrettspresidenten vil ikke sende utøvere til Tokyo-OL i sommer

– Det mest rettferdige er at det blir utsatt lenge nok til at alle får en skikkelig mulighet til å kvalifisere seg, mener Ingebrigtsen.

Han har overfor VG antydet at han og guttene hans – Henrik, Filip og Jakob – kunne komme til å droppe OL uansett om andre norske utøvere deltok.

– Sør-Amerika og USA kommer etter oss (når det gjelder smitteutvikling), og da vil det ikke bli mulig å gjennomføre kvalifiseringene. Det vil bli et B-OL. Det har ingen lyst til å være med på. Men det er viktig at det blir gjennomført på et tidspunkt. En kansellering, slik at man må vente fire år til, vil bli fullstendig galt, forklarer far Ingebrigtsen.

Håndballstjernen Camilla Herrem hadde akkurat lest om dette da VG snakket med henne mandag:

– Med tanke på situasjonen som er nå, ville det være merkelig om ikke OL utsettes.

– Har du forståelse for idrettspresidentens avgjørelse?

– Ja, jeg har full forståelse for det med tanke på hvor lenge dette kan vare. Man vet heller ikke på hva som skjer videre. På den annen side ville det være merkelig å sitte hjemme og se på - om det skulle bli sommerleker i Tokyo.

– Hvorfor?

– Fordi, dette er noe vi har jobbet for lenge. Mange har trent i fire år med dette som det store målet.

Birgit Skarstein fikk beskjeden om den siste beslutningen til Norges idrettsforbund fra meddelt av VG mandag. Hennes umiddelbare reaksjon er «hæææ», før hun formidler meldingen til sine kolleger på ro-landslaget.

– Jeg var forberedt på at dette kunne skje. Liv og helse er viktigst. Selvfølgelig er det viktigere enn idretten. Jeg vi fortsette å trene uansett hva som skjer, sier hun med tanke på eventuelt nye datoer for OL og Paralympics (opprinnelig 25. august til 6. september) - og det faktum at Norge nå sier nei til deltagelse til planlagt dato.

Olaf Tufte sier at han ikke vil kommentere situasjonen her og nå.

– Det er altfor mye surr frem og tilbake. Avventer kommentar til IOC og NIF er endelige, skriver han i en melding. Tidligere har imidlertid ro-veteranen antydet at OL-utsettelse kan bety karrièrestopp:

les også

OL-utsettelse kan bety karrierestopp for Olaf Tufte: – Jeg blør økonomisk

– Må ta ansvar

Landslagstrener for håndballjentene, Thorir Hergeirsson, støtter NIF-presidentens avgjørelse når VG snakker med ham mandag ettermiddag:

– For det første så er det sånn at jeg snakker på vegne av meg selv og kvinnelandslaget. Vi er jo per nå ikke kvalifisert til et OL, så med det som utgangspunkt, så synes jeg dette er det eneste riktige.

– Sånn som situasjonen er i verden i dag, med denne pandemien, så uoversiktlig som den er, så er det eneste riktige å utsette OL. Jeg vil være en sterk støttespiller til ikke å sende folk dit. Det synes jeg er helt riktig. Vi har et ansvar som går langt utover det å være toppidrettsfolk og drive med overskuddsaktivitet. Når jeg snakker for meg og håndballen, så har vi et verdisett som sier at respekt er en del av de viktigste grunnverdiene våre. Da er det er helt klart at vi må ta ansvar mer enn bare oss selv.

les også

Heiberg tror på OL-utsettelse

Stig-Andre Berge støtter også avgjørelsen til Berit Kjøll.

– Jeg har full forståelse for avgjørelsen idrettspresidenten nå tok. Selvfølgelig er det kjipt når man har trent i fire år for dette, men det støttes av oss, skriver Stig-Andre Berge i en sms til VG.

– Spørsmål om tid

Norges svømmehåp Henrik Christiansen synes ikke det var en overraskende beslutning.

– De siste to dagene har jeg sett på det som et spørsmål om tid. Australia har innført reiseforbud og Canada vil ikke sende utøvere til OL om det ikke utsettes. NIF har jo tidligere gått ut og sagt at de ønsker å få det flyttet, og det de gjør i dag er det neste skrittet. Jeg håper OL blir flyttet, så det gjenstår å se, sier han.

– Jeg støtter avgjørelsen. Det er bra at Norge også blir med på å stille litt krav til IOC. Jeg er veldig enig i det, sier sandvolleyball-stjernen Anders Mol.

les også

Gjert Ingebrigtsen: Vi kan droppe OL uansett

– Ikke rettferdig

– Sesongstarten vår er utsatt, så vi ville fått én turnering før OL. Det ville ikke vært rettferdig på noen som helst måte før den største turneringen i hele våre liv. Det blir veldig feil, og jeg vet at det er sånn for veldig mange andre, fortsetter sandvolleyballspilleren.

Mol sier at det er mange argumenter for at det nå ikke er forsvarlig å gjennomføre OL etter planen.

– Det gjelder både på grunn av risikoen for å smitte andre, og fordi man må være solidariske overfor de som gjør jobben sin og sitter i karantene. Vi kan ikke bare gå ut og trene nå. Så viktig er ikke idretten.

– Jeg synes jo det er kjempesynd at det blir sånn, men i disse dager synes jeg det er riktig å gjøre det på denne måten. Det er lettere for oss å forholde oss til det. Nå blir det ikke et mas om at vi ikke får trene nok.

Mer om

 1. OL 2020
 2. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Canada dropper OL om lekene ikke utsettes: – Håper andre land følger etter

 2. Idrettspresidenten vil ikke sende utøvere til Tokyo-OL i sommer

 3. IOC vil avgjøre OL-skjebnen innen fire uker – uaktuelt å avlyse

 4. NIF ber IOC om at OL i Tokyo ikke gjennomføres før pandemisituasjonen er under kontroll

 5. IOC-veteran sier OL kommer til å bli utsatt

Fra andre aviser

 1. Idrettspresidenten vil ikke sende utøvere til Tokyo-OL i sommer

  Bergens Tidende
 2. IOC varsler OL-avgjørelse i løpet av de neste fire ukene

  Aftenposten
 3. Har ikke følt seg presset til OL-nekt

  Aftenposten
 4. Har ikke følt seg presset til OL-nekt

  Bergens Tidende
 5. IOC-medlem: OL utsettes

  Bergens Tidende
 6. Har ikke følt seg presset til OL-nekt

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder