SVARER: Hittil har Magnus Carlsen kun uttalt seg om kontroversene rundt Offerspill SK gjennom sin far. Nå tar han selv ordet. Her med pappa Henrik Carlsen i Zagreb. Foto: Martin S. Folkvord

Carlsen til VG om kritikken: – Jeg tjener ingenting på dette

ZAGREB (VG) Mens det har stormet rundt Magnus Carlsen (28) hjemme i Norge, har sjakkstjernen selv forberedt seg på sjakkturnering i Kroatia. Nå svarer han på kuppanklagene.

 • Martin S. Folkvord

Artikkelen er over ett år gammel

VG møter den regjerende verdensmesteren på en kafé i den kroatiske hovedstaden, to timer før hans første parti i superturneringen Croatia Grand Chess Tour i Zagreb.

Opprettelsen av Offerspill Sjakklubb, der han lovet å ta en regning på flere hundre tusen kroner for medlemmer som vil gi mange delegater på sjakk-kongressen 7. juli, har skapt raseri i sjakkmiljøet hjemme. Carlsen ønsker at kongressen skal stemme gjennom et forslag fra Norges sjakkforbund om å inngå en 50-millionersavtale med bettingselskapet Kindred (les mer i faktaboks lenger ned i saken).

Men hovedpersonen selv virker rolig mens han venter på sin gulrot- og ingefærsuppe.

– Nei... Jeg har ikke fokusert på det, svarer Carlsen opå spørsmål om han har hatt etiske betenkeligheter rundt Offerspill SK.

– Du har blitt anklaget for å kuppe kongressen. Hva sier du til de anklagene?

– Dette er ikke bare en gratisklubb med kun ett formål. Vi har fått masse interesse fra folk som ønsker å være medlemmer også etter de 1000 medlemmene jeg kommer til å dekke medlemsavgiften for. Vi kommer til å være en fullt operativ sjakklubb som deltar i seriespill.

– Ikke unikt at en klubb blir sponset

Carlsen har i kjølvannet av Offerspill-opprettelsen blitt anklaget for å tukle med de demokratiske spillereglene i sjakkforbundet. Onsdag gikk fire sjakkprofiler ut i et åpent brev mot sjakkstjernen, der de blant annet skrev at «Du kjøper ikke bare stemmer, det er et angrep på demokratiet».

– Hva tenker du om at du, som en stor aktør i Sjakk-Norge, kan ta en regning som andre i sjakkmiljøet ikke har økonomiske muskler til å ta for å vinne stemmer til din sak?

– Det er mange andre som kunne tatt en sånn regning, og det er mange andre som ikke betaler medlemsavgiften sin til forbundet fra før. Det er ikke noe unikt i at sjakklubber blir sponset.

les også

Elitespillere raser i åpent brev til Carlsen: – Et angrep mot demokratiet

– Vi er ingen tulleklubb

Onsdag morgen sa Norges Sjakkforbund til VG at de etter et hastemøte hyret inn jurister for å vurdere om delegatene fra Carlsens klubb kan godkjennes til kongressen. Verdensmesteren tar dette med ro.

– Slik vi har tolket regelverket, er medlemmene vi har i klubben helt lovlige. Vi er som sagt ikke noen tulleklubb, men en ordentlig sjakklubb både for bredde og elite.

I sosiale medier er det blitt spekulert i om Carlsen tar regningen for de 1000 medlemmene fordi han selv har noen økonomiske interesser i at Kindred-avtalen skal stemmes gjennom i sjakkongressen. Dette avkrefter verdensmesteren.

– Jeg tjener ingenting på dette. Folk vil alltid spekulere, men jeg har ingenting å skjule her. Jeg spiller med åpne kort.

TEAM CARLSEN: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen og far Henrik Carlsen nyter en sunn lunsj før Carlsen junior skal spille første parti i Croatia Grand Chess Tour. Foto: Martin S. Folkvord

Vil ikke at intensjonene trekkes i tvil

Carlsen sier det er andre enn ham selv som er grunnen til at han kjemper for å få gjennom avtalen.

– Jeg gjør dette bare fordi jeg mener det er til det beste for norsk sjakk, ved at pengene i avtalen vil gi et bedre tilbud til både topp og bredde. Da vil flere få muligheten til å satse slik som jeg har gjort.

Videre understreker Carlsen at det er helt greit at andre er uenige med ham i hva som bør være veien videre for Sjakkforbundet, men setter pris på meningsmotstandere som ikke tviler på hans intensjoner.

– Så skal jeg selvsagt også respektere at det er greit at noen mener at Kindred-avtalen ikke bør inngås.

Magnus Carlsen fikk for øvrig en meget sterk start på turneringen i Zagreb. Han vant med svarte brikker mot Anish Giri etter bare 23 trekk.

FØRSTE RUNDE: Magnus Carlsen mot nederlandske Anish Giri i på dag én av Croatian Grand Chess Tour. Foto: Martin S. Folkvord

Etter VGs intervju med Carlsen offentliggjorde sjakkforbundet utkastet til avtale de har fremforhandlet med bettingselskapet. I avtaleutkastet står det blant annet at:

 • Sjakkforbundet skal bidra til arrangementer som får frem «fordelene av en lisensmodell fremfor en enerettsmodell».
 • Sjakkforbundet skal samarbeide med Kindred om høringsinnspill til politikere som gjelder regulering av pengespill.
 • Sjakkforbundet skal delta på årlige konferanser om regulering av pengespill, i tillegg til å selv arrangere møter/seminarer to ganger årlig som bygger opp under innholdet i avtalen.

Disse punktene binder forbundet seg til de neste fem årene i bytte mot 10 millioner kroner i støtte årlig.

Mer om

 1. Magnus Carlsen
 2. Sjakk
 3. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. Carlsens nye sjakklubb betaler for nye medlemmer: – Han vil kuppe kongressen

 2. Sjakksjokket: Faren sier Magnus Carlsen tar regningen selv

 3. Sjakkeksperter om Carlsens planer: – Helt surrealistisk

 4. Sjakkforbundet varsler gjennomgang av Carlsen-klubb etter VG-avsløring

 5. Agdestein om Carlsen-klubbens avtale: – Jeg fordømmer ikke

Fra andre aviser

 1. Aftenposten-undersøkelse: Magnus Carlsen kan få trøbbel med å få gjennom Kindred-avtalen

  Aftenposten
 2. Visepresidenten truer med å forlate sjakkforbundet hvis Kindred-avtalen inngås: – Stor omdømmesmell

  Aftenposten
 3. Carlsens Offerspill gir fra seg 35 delegater

  Aftenposten
 4. Sjakkforbundets jurister: Carlsen-klubb bør få stemmerett i Kindred-saken

  Aftenposten
 5. Visepresidenten truer med å forlate sjakkforbundet hvis Kindred-avtalen inngås: – Stor omdømmesmell

  Fædrelandsvennen
 6. Carlsens Offerspill gir fra seg 35 delegater

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder