WADA-president Craig Reedie forteller om betydelig framgang i arbeidet med dopingprøver fra laboratoriet i Moskva. Foto: Helge Mikalsen

Mistenker over 100 «sterke» russiske dopingsaker

Så langt har flere enn 100 saker med mistenkt doping hos russiske idrettsutøvere dukket opp som følge av analyser av prøver fra antidopinglaboratoriet i Moskva. Bevisene skal være solide.

Det fortalte president Craig Reedie i Verdens antidopingbyrå (WADA) i forbindelse med Den internasjonale olympiske komités (IOC) sesjon i Lausanne onsdag. Han kaller det «sterke» saker.

Reddie forteller - ifølge Associated Press - at bare «mistenkelige saker» blir etterforsket videre og tror det kommer over 100 saker i «den første bølgen av sterke saker mot dem vi mistenker å ha jukset».

les også

Wadjis positive dopingprøve: Svikten er elementær

Reedie sier at WADA gjør «betydelige framskritt» i Russland-saken, og han mener også at byrået har flere sterke saker. WADA-toppen sier også at byrået forbereder beviser som skal legges fram for internasjonale idrettsforbund, slik at saker med høy prioritet kan håndteres raskt.

Målet er å gjøre ferdig all etterforskning før utgangen av året

Dersom forbundene ikke vil ta tak i sakene, vil de bli brakt inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS).

I januar i år fikk WADA omsider tilgang til å hente ut data og prøver fra det mye omtalte antidopinglaboratoriet i Moskva. Senere har det kommet fram at byrået sitter på 2262 prøver som potensielt kan brukes til å avsløre dopingjuks.

les også

Norsk dopingsjef: Russland kan få klarsignal før friidretts-VM

Tirsdag kunngjorde Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) at det har utestengt to russiske utøvere, Aleksandr Tsjernysjov og Aleksandr Petsjenkin, i fire år. Begge sakene settes i sammenheng med data fra Moskva-laboratoriet.

Russlands nasjonale antidopingbyrå, RUSADA, var utestengt av WADA fra august 2015 til september i fjor som følge av avsløringer om et omfattende og statsstøttet dopingprogram i russisk idrett. En av betingelsene for at RUSADA skulle gjeninnlemmes som fullverdig WADA-medlem, var at de ga det internasjonale byråets eksperter tilgang til Moskva-laboratoriet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder