TYNNERE I REKKENE: Maren Lundby med sitt støtteapparat før corona-krisen også traff hoppsporten og to tredeler av hele staben ble permittert: Christian Meyer, Clas Brede Bråthen, Steinar Bjerkmann, Arne Åbråten, Jermund Lunder og Henning Stensrud. Foto: Geir Olsen

Anslår tap på 50 millioner: – Får dramatiske konsekvenser

Etter beregnede inntektstap for utøverne og deres særforbund på nær 50 millioner i løpet av tre «corona-måneder», frykter sentrale vintersportspersoner en dramatisk nedtur for Norge frem mot Beijing-OL.

 • Øystein Jarlsbo

Maren Lundby (25) sier til VG at hun ikke har regnet på sine premiebonustap etter avlysningene av de siste konkurransene. Hun vedgår imidlertid at hun «helt klart» er bekymret for fremtiden med norsk hoppsport store økonomiske problemer i kjølvannet av corona-krisen.

– Økonomien styrer satsingen. Jeg klarer meg. Jeg er mer bekymret for trenerne som ikke er på jobb. Det verste vil være om vi må kutte i støtteapparatet. Det ser vi som en siste utvei. Mine tanker går på det som kommer og skal skje neste vinter, og etter det, sier hun.

– Vi har aldri vært i denne situasjonen før. Jeg tenker på hvilke konsekvenser den vil få for hvordan jeg skal kunne gjøre jobben min godt nok, tilføyer Maren Lundby.

– Situasjonen er så dramatisk at vi må synliggjøre dramatikken i det, sier sportssjefen for hopp i Norges Skiforbund, Clas Brede Bråthen.

– Akkurat nå er det ganske mørkt, sier sportssjefen i kombinert, Ivar Stuan.

Begge frykter fremtiden på bakgrunn av det de har sett i månedene mars, april og mai. I likhet med kolleger fra åtte andre vintersporter har de levert en oversikt over antatt bortfall av inntekter i de tre «corona-månedene» til toppledelsen i Olympiatoppen, der vintersportssjef Helge Bartnes har slått dem sammen til dette totaltapet for OL-idrettene langrenn, hopp, kombinert, alpint, skiskyting, skiskyting, snowboard, curling, ishockey og skøyter:

 • 28,6 millioner bortfall som følge av tapte TV-rettigheter og sponsorer.
 • 19,7 millioner bortfall av premiepenger og lønn til utøverne.
 • Totalt 48,3 millioner.
les også

Idrettsforbundet mener norsk idrett har tapt 1,5 mrd. kr.

– De hardest rammede er de som relativt sett får den største delen av inntektene gjennom kommersielle aktiviteter. Beskrivelsen over gir et bilde på nåsituasjonen, mens de langsiktige konsekvensene i verste fall kan sette Norge kraftig tilbake som vinteridrettsnasjon, sier Helge Bartnes – snaut to år før vinter-OL i Beijing, der mange de «norske» øvelsene vil bli avviklet 1800 meter over havet.

les også

Slanker skøytelandslaget kraftig

Varskuet fra Olympiatoppens vintersportssjef understrekes av de sportslig ansvarlige i særforbundene. En sak er at Maren Lundby med stor sannsynlighet gikk glipp noen hundre tusen kroner i premie- og utstyrsbonuser da en rekke verdenscuprenn og Raw Air ble avlyst på grunn av coronaviruset. En helt annen sak er følgende det vil få for henne og mange andre norske håp i vintersportsidrettene, for eksempel kombinertkongen Jarl Magnus Riiber.

– Vi var gjennom da det smalt, så bonusene og stipendene er utbetalt. Men det vil bli vanskelig for Jarl (Riiber) å få utnyttet sesongen som var maksimalt. Utstyrs- og skibransjen sliter, sier Ivar Stuan – før han tilføyer det som virkelig er «alvorlig»:

– Det er mye mer dramatisk for virksomheten kombinert. Nå må vi tilbake på det budsjettnivået vi var i 2011 til 2012, med kvinnesatsing til Oberstdorf-VM og høydesamlinger som er planlagt foran OL i Beijing, sier Ivar Stuan.

les også

Riiber om hemmelighetene: – Jeg var tema i tyskernes krise-evaluering

I november i fjor presenterte kombinert et budsjett på 17 millioner, som ifølge Stuan «kunne blitt» opp mot 20 millioner. Nå er det revidert og barbert til 12 millioner. Minus fem til seks millioner, blant annet på grunn av to sponsorer «som ikke er med videre» og før corona-underskuddet i Norges Skiforbund som krever sitt.

les også

Derfor kunne ikke gullsmøreren si nei til Sverige

Etter det VG forstår møttes topplederne i Olympiatoppen og skiforbundet onsdag for å diskutere den økonomisk prekære situasjonen i skiforbundet.

På spørsmål om sportslige konsekvenser for Jarl Riiber & co., svarer sportssjef Ivar Stuan: Redusert helseapparat, færre samlinger og smørere, mindre penger til utstyr. Satsing på færre utøvere. Det vil bli enda tøffere for «nummer seks, syv og åtte».

Clas Brede Bråthens budsjettutsikter er enda dystrere. Han har «nøkternt» estimert premiebonustapet for sine beste hoppere til halvannen million på grunn av corona-avlysningene. I tillegg kommer bortfall av utstyrsbonusene.

les også

Tålmodig Golberg: Da han passerte 29 år rant plutselig millionene inn

Hoppavdelingen har spart penger ved at 13 til 14 personer av normalt 24 har vært permittert. Til sammen har de 10 vintersportsidrettene spart 7,5 millioner i mars, april og mai. Men det er fattig trøst for sportssjef Clas Brede Bråten med tanke på årets neste åtte måneder.

Vintersportene har brukt cirka en tredel av sitt opprinnelige budsjett for 2020, som for Clas Brede Bråten og hopp sin del var 31 millioner. Nå er han pålagt å kutte det – det vil si det opprinnelige – med cirka en tredel. Med andre ord vil halvparten av det hopp har igjen etter kuttet allerede være brukt.

– Våre topputøvere sørger for 90 prosent av all aktivitet, og jeg må sørge for at for eksempel Maren Lundby og Marius Lindvik får muligheten til å bli enda bedre enn de var. Vi må ha en økonomi som er levelig. Jeg vil oppleve det som mitt største nederlag som sportssjef hvis jeg ikke får det til, sier Clas Brede Bråten.

Les også

 1. Holmenkollen får 2,2 millioner kroner fra IBU

  Skiskytterfesten i Holmenkollen ble avlyst og arrangørene ble sittende med regningen.

Mer om

 1. Vintersport
 2. Langrenn
 3. Hopp
 4. Jarl Riiber
 5. Thomas Ulsrud
 6. Skøyter
 7. Maren Lundby

Flere artikler

 1. Kombinert: Alle ansatte permitteres fra 1. april

 2. Jarl Magnus Riiber falt på trening - sendt til MR-undersøkelse

 3. Skiforbundets permitteringer: – Hovedtrenerne beholder jobben

 4. Hoppsjefen frykter for kvinnesatsing: – Det vil være en total fallitt

 5. Opprørt over hopp-kollegers kvinnesyn: – Hører hjemme i steinalderen

Fra andre aviser

 1. Skiforbundet blør økonomisk. Nå må også bruk av kaffemaskinen strammes inn.

  Aftenposten
 2. Slik kan koronakrisen påvirke langrennsheltenes sesong

  Aftenposten
 3. Sunnmøring følte seg nedprioritert fordi han kommer fra en liten bygd

  Aftenposten
 4. Skiforbundet blør økonomisk. Nå må også bruk av kaffemaskinen strammes inn.

  Fædrelandsvennen
 5. Sunnmøring følte seg nedprioritert fordi han kommer fra en liten bygd

  Bergens Tidende
 6. OL-satsing sto i fare. Nå kommer hoppsjefen med en gladnyhet.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder