PÅ NORGES LAG: Magnus Carlsen er den største stjernen på det norske sjakklaget. Her er han under Carlsen mot Norge-partiet tidligere i mai. Foto: Robert S. Eik, VG

Truer med å droppe sjakk-OL

Nektet penger i budsjettet: - Konsekvensene er meget alvorlige

Kulturdepartementet: - De fikk 5 mill. ekstra til åpningsseremoni

Uaktuelt med ekstra bevilgninger til sjakk-OL

Arrangørene av sjakk-OL i Tromsø tviler på om de kan gjennomføre mesterskapet etter å ha gått glipp av 15 millioner kroner.

Det sier nestleder for sjakk-OL og president i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, til VG.

- Konsekvensene er meget alvorlige. Vi er i en situasjon der vi må se om vi kan arrangere et OL, sier Aulin-Jansson.

Sjakk-OL-arrangørene søkte om drøyt 15 millioner kroner i tilleggsbevilgning fra Kulturdepartementet. Da revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem onsdag formiddag, fikk ikke sjakk-OL pengene de ba om.

15 millioner kroner utgjør om lag ti prosent av mesterskapet totale budsjett, ifølge sjakkpresidenten.

Ekstra utgifter

Staten har fra før garantert for 75 millioner kroner til mesterskapet. Pengene sjakk-OL nå søkte om skulle gå til ekstra utigfter i forbindelse med en verdenscupturnering i fjor.

- Vi hadde et stort håp om å få dekket dette. Jeg trodde politikerne skulle se fornuften i det, sier Aulin-Jansson.

Kulturdepartementet opplyser at det er helt uaktuelt å komme med ekstra bevilgninger til sjakk-OL.

- Arrangørene av sjakk-OL har fått 75 millioner kroner fra staten. Det er fem millioner kroner mer enn det de opprinnelig søkte om, fordi de fikk fem millioner ekstra til åpningsseremoni, sier statssekretær i Kulturdepartementet, Knut Olav Åmås og fortsetter:

- Når man har fått støtte fra staten må man tilpasse arrangementet til det beløpet man har søkt om og fått. Det er ikke aktuelt for oss å foreslå økte bevilgninger til sjakk-OL.

Sjakkpresidenten mener politikerne må snu så fort som mulig for at arrangørene skal få ordnet alt det praktiske før OL starter 1. august.

- Det er hyggelig om vi får disse pengene i slutten av juli, men akkurat nå er det en fattig trøst. Vi kan ikke bestille ting vi ikke kan betale for, og er i en situasjon der vi er nødt til å ta noen veldig alvorlige beslutninger, sier Aulin-Jansson.

VG gjorde et større intervju med direktør for sjakk-OL, Børge Robertsen, i april.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PROMOTERTE SJAKK-OL: Magnus Carlsen (fra venstre), Garry Kasparov og Jøran Aulin-Jansson møttes i Sandvika i 2010 for å snakke opp OL i Tromsø. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

- Særdeles vanskelig

Da sa han at om de 15 millionene ikke ble bevilget, ville det bety dårligere mat til deltakerne, tynnere kulturprogram og åpningsseremoni. I desember sa Robertsen at det meste var i rute.

Styreleder Hans Olav Karde sier nå at arrangørene har sett på tallene og kommet frem til at sjakk-OL ikke lar seg gjennomføre uten pengene.

- Vi kan ikke plassere to og tre personer på samme rom. Det er ikke det vi har lovet som arrangører. Vi kan heller ikke servere 8000 måltider i en plastboks. Med mindre vi får 15 millioner kroner blir det særdeles vanskelig å gjennomføre dette, sier Karde til VG.

Det er Tromsø kommune som er den største eieren av arrangementet (90 prosent), med sjakkforbundet (10 prosent) som en mindre partner.

VG har foreløpig ikke lykkes i å få en kommentar fra Tromsø kommune eller Kulturdepartementet.

Varsler avgjørelse i månedskiftet

KRITISK: Styreleder for arrangørene av sjakk-OL, Hans Olav Karde, sier den økonomiske situasjonen er prekær. Foto: Lise Åserud, NTB Scanpix

- Men kan dere avlyse arrangementet kun tre måneder før det begynner? Har dere ikke en forpliktelse overfor Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE)?

- Vi har selvsagt noen forpliktelser overfor FIDE. Vi har stilt noen garantier som gjør at de kan bruke våre penger til å arrangere OL et annet sted - om det ikke lar gjennomføre i Tromsø, sier Karde.

- Går dere så kraftig ut for å presse politikerne til å gi dere mer penger?

- Det er ikke snakk om å legge press på noen, men det er en erkjennelse av at vi har kommet til et punkt der vi må si hvordan situasjonen er. Tallene viser at dette ikke går greit. Da må vi være ærlige.

Karde vil gjerne understreke at arrangørene ikke har gått mer enn to millioner kroner over budsjettet i søknaden fra 2009, og at det var verdenscuparrangementet i fjor som gjorde det.

Arrangørene sier de må ha svar innen slutten av måneden for å få vite om sjakk-OL kan gjennomføres som planlagt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder