Slik går Norge til EM

Her er fem veier til sluttspillet i Frankrike neste sommer

Norge kan bli seedet i en eventuell playoffthriller i høst

Seks poeng på fire dager har for alvor tent det norske EM-håpet: Med to kamper igjen kan Norge avgjøre alt på egen hånd.

 • Anders K. Christiansen

Artikkelen er over fire år gammel

Når Frankrike-EM sparkes i gang til sommeren, har det gått 16 år siden det norske herrelandslaget i fotball var i et mesterskap forrige gang.

Kanskje er ventetiden over. Muligheten er iallfall god etter at Jo Inge Berget sørget for seier på Ullevaal søndag kveld.

For se bare de ulike scenariene som kan gi norsk EM-plass:

1. Gruppevinner: Mannskapet til Per-Mathias Høgmo skal møte Malta (hjemme) og Italia (borte) i høstens kvalikavslutning.

Ender begge kampene med seier, er saken klar: Da spiller Norge fotball-EM i Frankrike neste sommer etter å ha vunnet kvalifiseringsgruppen sin.

Det kan imidlertid bli tøft: Italia har ikke tapt en kvalikkamp på hjemmebane siden 1999. Derfor er det greit å vite at det er flere veier til EM.

2. Italia-smell: Dersom Norge slår Malta i neste kamp, samtidig som Italia snubler borte mot Aserbajdsjan, holder det med ett poeng i den siste kampen borte mot Italia. For da vil Norge være ett poeng foran de asurblå.

3. Gruppetoer: Laget som blir nummer to er også direktekvalifisert til mesterskapet. Det kan bli en kamp mellom Norge og Kroatia. Dersom Norge slår Malta, men taper for Italia – hvilket ikke er usannsynlig – bør enten Bulgaria eller Malta slå Kroatia i én av de to gjenstående kampene. I så fall er Norge også EM-klare.

Les også: Hareide hyller Berget-forvandling

4. Kroatisk poengtrekk: Kampen om andreplassen har imidlertid blitt hakket mer komplisert enn først antatt etter at UEFA nylig fratok Kroatia ett poeng etter en episode tidligere i år. Avgjørelsen er anket, og det endelige svaret foreligger først 17. september.

Hvordan dette påvirker Norge?

La oss si at poengtrekket blir stående: Dersom Norge da slår Malta, men taper for Italia, og Kroatia avgir poeng i en av sine to gjenværende kamper, vil Høgmo & co. havne ett poeng foran.

Men dersom Kroatias anke vinner frem, er Norge avhengig å ta minst like mange poeng som Kroatia i de to siste rundene. Om lagene ender på like mange poeng, er Kroatia foran på målforskjell i innbyrdes oppgjør.

VG-BØRSEN: Berget får nesten toppscore

Puh. Vi fortsetter:

5. Playoffkampen: Siden EM er utvidet til 24 lag neste sommer, er døren videre enn noen gang: Den beste gruppetreeren i de ni puljene går rett til EM. Norge blir neppe dette laget. Om Høgmos menn blir nummer tre, venter dermed playoffspill mot en annen gruppetreer.

Noen av lagene som kan vente i en slik thriller (over to kamper) er: Tyrkia/Nederland, Israel/Bosnia, Ukraina, Polen/Irland/Skottland, Slovenia/Estland, Ungarn/Romania/Nord-Irland, Sverige/Russland og Albania/Portugal/Danmark.

VG LIVE: Følg flere landskamper her i kveld

Variablene er altså mange. Men det finnes et lyspunkt: Blant lagene som nå er nummer tre i sine grupper, ligger mange bak Norge på den såkalte «UEFA-rankingen». Det er den som avgjør hvilke fire land som blir seedet, og får møte antatt svakere motstand i en playoff.

Eller sagt på en annen måte: Sjansen for at Norge blir seedet i en playoff er absolutt til stede. Trekningen av Norges eventuelle playoffmotstander finner sted 18. oktober.

LES OGSÅ: Berget fra hårbånd til barsk stil: – Var mer feminin

Les også

 1. Hareide hyller Bergets forvandling fra playmaker til arbeidsjern

  SANDVIKA/ULLEVAAL (VG) Det holder å ta en kikk på hele den norske troppen – og du ser åpenbart hvem som har mest…
 2. Nå tror spillerne at Norge går direkte til EM – ekspertene mer usikre

  ULLEVAAL (VG) (Norge-Kroatia 2-0) Stefan Johansen (24) har stor tro på at Norge tar seg direkte til EM.
 3. Suker utskjelt av sinte Kroatia-fans

  ULLEVAAL (VG) (Norge – Kroatia 2-0) Kroatias fotballpresident Davor Suker (47) tok Norge-tapet med fatning, men da han…
 4. Høgmo ba spillerne gå for 4-0-seier!

  ULLEVAAL (VG) (Norge-Kroatia 2-0) Du kjente kanskje ikke denne siden ved Per-Mathias Høgmo for tre dager siden.
 5. VGs fotballkommentator mener: Den «lille bragden» som gjør at folket tror på Høgmos prosjekt

  ULLEVAAL STADION (VG) (Norge - Kroatia 2-0) De norske lederne og spillerne omfavnet hverandre.
 6. VG-børsen: Jo Inge Berget får 9 – her er alle karakterene

  ULLEVAAL (VG) Slik vurderer VG norske spillernes innsats i EM-kvalifiseringsbragden mot Kroatia på Ullevaal.
 7. Bohemen Bergets elleville kveld: – Han var iskald

  ULLEVAAL (VG) (Norge – Kroatia 2-0) To ganger brukte Norge-bohemen Jo Inge Berget (24) Kroatias kaptein som rundingsbøye.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Dette er Norges vei til EM

 2. Norge må trolig slå begge stormaktene for å stjele EM-plassen

 3. Svensk fiasko åpner for Norge som beste treer

 4. Aserbajdsjan med gavepakke til Norge

 5. Mener Kroatias trenerkaos er ubetydelig: – Vi sender Norge til playoff

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder