Ridehesten får en ny sjanse mot verdenseliten

Mr. X.F. Royal kom til verden som ridehest. Nå har hesten travet inn over 2,6 millioner kroner, og nå skal det kjøres for tet i VG Oslo Grand Prix.

Artikkelen er over fem år gammel

Etter seieren i Unionstravet på Momarken var Mr. X.F. Royal med i diskusjonen om en plass i Norges største travløp VG Oslo Grand Prix for andre året på rad.

Der nådde han ikke helt opp, men når en gaffelbåndsskade satte en stopper både for deltagelsen i løpet og karrieren til Yarrah Boko fikk Mr. X.F. Royal en ny sjanse til å måle krefter mot verdenseliten. I fjor satt han fast med krefter spart og endte uplassert.

- Jeg skal kjøre på fra start, og håper å få tet, sa kusk Lars Anvar Kolle under V65-omgangen på Bjerke onsdag, som ikke har planer om å bli sittende fast i år.

- Mr. X.F. Royal hadde hatt en fin sjanse til å få en fin premie i fjor, om den ikke hadde sittet fast. Det er en kjempehest, som bare blir bedre og bedre. Hesten utvikler seg hele tiden, og går aldri dårlige løp. Det er en hest med de egenskapene som skal til, er kjapp fra start og flink til å bruke kreftene sine riktig, sier trener Trond «Buller'n» Anderssen.

Målet er å havne blant de tre beste.

- Det er gode hester mot, men kanskje ikke de aller raskeste på innsiden. Hadde han vært litt mer heldige med sportrekningen..., sier Buller'n om sjettesporet hesten har trukket.

- Det henger høyt å få være med i VG Oslo Grand Prix. Det er det største løpet i Norge, og det er en stor ære bare å ha med en hest på sportens nasjonaldag, legger han til.

Ble født som ridehest

Mr. X.F. Royal har en meget spesiell historie. Først kjøpte eier May Kristine Grønvold hesten X. Lane for å ha en hest å ri på, men hesten nektet å bli med på rideturer. Larvik-jenta var fast bestemt på å få seg en ridehest, og fikk satt føll på den lite turvillige merra. Til verden kom Mr. X.F. Royal - uten at Grønvold hadde brydd seg om å sjekke hvem føllets far var.

- Jeg holdt på med den som en vanlig ridehest, men da mamma og Frode Hamre fikk se travstegene i den, spurte de hvem faren var. Da fant jeg ut at det var Mr. Commissioner, en travstjerne som kjørte inn flere millioner kroner, sa Grønvold før fjorårets VG Oslo Grand Prix.

Etter en periode hos Stall Hamre endte til slutt Mr. X.F. Royal opp i Stall Buller'n. Der har utviklingen fortsettet, og nå får han delta i VG Oslo Grand Prix for andre år på rad.

- En eventyrhest

Det er ingen tvil om at Mr. X.F. Royal har vært et eventyr for eierne May Kristine Grønvold og Odd Grønvold. Men også en av landets fremste traveksperter omtaler hesten med store ord.

- Hesten har utviklet seg på en helt rå måte. Jeg synes det var riktig å ta den med når Yarrah Boko måtte melde forfall. HAn har utviklet seg hele veien, og er veldig travsikker. Han er ikke sjanseløs, det er en eventyrhest, sier Øivind Grøstad.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder