TILBAKE ETTER SMELL: Ishockeylandslagets Marius Holtet (29)har vært satt ut av spill i over tre uker på grunn av en hjernerystelse. Nå skal han være klar for spill. Landslagssjef Roy Johansen får ham antakelig med til OL-testkampene neste måned. Her fra VM i Stockholm i mai. Foto: SCANPIX
TILBAKE ETTER SMELL: Ishockeylandslagets Marius Holtet (29)har vært satt ut av spill i over tre uker på grunn av en hjernerystelse. Nå skal han være klar for spill. Landslagssjef Roy Johansen får ham antakelig med til OL-testkampene neste måned. Her fra VM i Stockholm i mai. Foto: SCANPIX

Ute med hjernerystelse i tre uker

Landslagsveteranen: - Vil ikke at barna skal mate meg som 35-åring

SPORT

Ishockeylandslagets mangeårige proffspiller Marius Holtet (29) har vært ute av spill i over tre uker på grunn av enda en hjernerystelse. Tobarnsfaren er nå friskmeldt og kan spille lørdag, men innrømmer at han har vært urolig med tanke på livet etter karrieren.

Publisert:

- Det er veldig kjedelig ikke å kunne være med å spille. Man føler seg nærmest verdiløs, som om man ikke er verd noe. Heldigvis har jeg familie, som gjør at det ikke bare er ishockeyen som gjelder. Det medfører at jeg må være «egoistisk» når det gjelder hodeskader. Jeg vil jo ikke at barna skal mate meg som 35-åring, sier Marius Holtet til VG.

- Det setter seg i hodet. I dobbel forstand. Men det blir tatt mer på alvor nå enn før. Man er mer oppmerksom på konsekvensene av hjernerystelser. Symptomene er ikke alltid at man svimer av. Hjernen reagerer forskjellig fra gang til gang, tilføyer han.

50 OL og VM-kamper

Selv har han i forbindelse med den siste smellen merket at han «blir mer følsom» for ting han vanligvis ikke reagerer følelsesmessig på.

Marius Holtet har 50 OL og VM-kamper for Norge og er i landslagssjef Roy Johansens (53) kjernetropp foran Sotsji-OL om fire måneder.

Han spilte fire sesonger i farmerlaget til NHL-laget Dallas Stars, i Houston og Iowa. De siste fem årene har han spilt for norskeklubben Färjestad i Karlstad i den svenske Elitserien, nå kalt SHL.

Hjernerystelsen han pådro seg i sesongens andre seriekamp mot Linköping 17. september, er ikke hans første. Men den siste har gjort ham mer forsiktig med tanke på konsekvensene.

Tvunget til å legge opp

For ett år siden fikk Marius Holtets lagkamerat i Färjestad, Sanny Lindström (33), en alvorlig hjernerystelse i en kamp mot Jokerit.

Foran denne sesongen ga han som ventet beskjed om at karrieren var over. Det gjorde han ved å skrive om hjernerystelsens forbannelse i lokalavisen Värmlands Folkblad.

«Det allra svåraste har dock varit det som förut var det allra lättaste i livet. Att inte förmå sig vara en duglig familjefar, att tvingas välja bort sociala tillställningar med sina nära och kära. Att få känna på personlighetsförändringar som extremt kort tålamod och aggressioner. Och höra sin sexåriga dotter viska till en kompis 'Pappa leker aldrig längre för han har hjärnskadning.' Det var tufft. , skrev han.

For noen dager siden ble det kjent at et svensk supertalent, 20 år gamle Albin Blomqvist, er blitt tvunget til å legge opp på grunn av flere hjernerystelser.

Flere stjernespillere i NHL har møtt samme skjebne. Da Mats Zuccarellos New York Rangers tapte 2-9 for San Jose Sharks i natt, måtte Rangers-stjernen Rick Nash forlate isen i California - antakelig som følge av hjernerystelse.

Mange hjernerystelser i Norge

- Jeg har hodepine. Det er blitt verre. Det var et treff mot hodet. Jeg er bekymret for det jeg føler, sa Rick Nash til New York Posts Larry Brooks i natt.

Han var ute forrige sesong på grunn av det samme. Nå frykter Rangers-ledelsen at fraværet hans kan bli langt.

De siste årene har det vært snakk om en epidemi av hjernerystelser i den norske toppserien i ishockey.

- Det er vanskelig å beskrive følelsen en hjernerystelse gir. Det kan kanskje sammenliknes med å ha vært «ordentlig ute» på et julebord, og det varer i flere dager.

- Man kan ikke gå ut og spille. Man er treg i hodet og synet henger ikke med, forteller Marius Holtet.

Klar til kamp lørdag

Etter å ha vært på sidelinjen i ni dager, trodde han at han var frisk nok til å spille mot Skellefteå 26. september.

- Men etter den kampen følt jeg meg ikke bra i det hele tatt. Jeg lå rett ut i to dager. Du tror det er bra, så viser det seg ikke å være det. Det er først når jeg nå er helt frisk, at jeg skjønner hvor dårlig jeg har vært, forklarer Marius Holtet.

Han skal ikke spille bortekampen mot Luleå torsdag, men ble friskmeldt av Färjestad-legene med tanke på å spille hjemmekampen mot Per-Åge Skrøder og Kristian Forsbergs (ute med hjernerystelse i 2012-VM) Modo lørdag.

Veien mot «comebacket» har innebåret en rekke tester for Marius Holtet. Den første var en 20 minutter lang spasertur. Deretter måtte han sykle med lav pust, før han gikk på isen - helt alene.

Prosjekt om hjerneforskning

Først for to dager siden fikk han lov til å trene for fullt på is, med full kontakt med motspillere.

- Det kalles en «hjernerystelsesstige», før man blir erklært frisk. Belastningen øker for hver test. Fra å stå på ett ben, til å teste hukommelsen, sier Marius Holtet.

I tillegg har han vært delaktig i en prosjektstudie i Sverige. Det går ut på å finne ut mer om hva som skjer ved en hjernerystelse og hvordan den kan arte seg i etterkant.

Marius Holtet måtte avlegge blodprøve samme dag som han fikk smellen, dagen etter, 36 timer etter at han fikk den, så 48 timer etter, deretter gikk det seks dager til neste blodprøve - og nå har han avlagt en «når han er i gang igjen».

Marius Holtet er også klar for ishockeylandslagets OL-testkamper mot Danmark i Stavanger neste måned.

Her kan du lese mer om