MED MAMMA BJØRGEN: Kristin Bjørgen var tilstede på Røros da datteren Marit Bjørgen tok NM-sølv på 10 km friteknikk. Therese Johaug vant. Her er mor og datter Bjørgen i hallen på Røros etter medaljeseremonien. Senere på kvelden dro Bjørgen hjem til Oslo. Lørdag drar hun til Italia for å lade opp til VM. Foto:Bjorn S. Delebekk,VG

Mamma vil at Marit Bjørgen legger opp etter Falun-VM

Mamma Kristin Bjørgen til VG: Ønsker at datteren gir seg på topp

RØROS (VG) Kristin Bjørgen håper langrennskarrieren til
datteren Marit Bjørgen (34) er over om 44 dager.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Mamma Bjørgen klappet for datteren Marit da hun mottok NM-sølvet i hallen ved skistadion på Røros torsdag. Therese Johaug (26) vant. Etter at hun hadde gitt datteren flere gode klemmer, sa hun dette til VG:

- Jeg håper det snart er slutt.

Det har blitt mye å klappe for siden Bjørgen tok sitt første individuelle VM-gull i 2003. Verdens mestvinnende kvinnelige langrennsløper gjennom tidene har vunnet 17 NM-gull, 12 VM-gull og seks OL-gull. Men nå håper mamma Bjørgen at datteren legger opp etter denne sesongen.

Har ikke sagt noe til Marit

- Hun kan sette punktum nå. Hun har holdt på i så mange år, sier mamma Bjørgen og legger til:

- Jeg ønsker at hun slutter mens hun er på topp. Jeg håper hun setter punktum etter Falun.

- Har du sagt dette til Marit?

- Nei. Dette må hun jo bestemme selv. Det kan hende hun ønsker å ta flere sesonger, svarer mamma Bjørgen.

- Du har fire barnebarn, ønsker du deg flere?

- Jeg vil gjerne ha flere, svarer Kristin Bjørgen.

Har vunnet alt

Hun har vært en anonym mamma i mediene. Hun liker ikke å stikke seg frem. Hun var litt skeptisk til å snakke i går også, for det er datteren det handler om. Men noen tanker deler hun.

Dersom Bjørgen legger opp etter denne sesongen, så er det fra og med i dag (fredag) 44 dager igjen av karrieren. Sesongen avsluttes med tremila i Holmenkollen 15. mars.

Bjørgen har vunnet det som er mulig å vinne for en langrennsløper, tidligere denne måneden vant hun Tour de Ski sammenlagt for første gang, så samlingen av triumfer er komplett.

Bjørgen har skrevet nye sponsoravtaler som strekker seg til OL 2018, men hun kan selvfølgelig legge opp når hun vil.

LANGRENNSDRONNINGEN: Marit Bjørgen vant tre OL-gull i Sotsji i fjor. Her hoppet hun av glede etter OL-gullet på tremila. Therese Johaug (t.v) ble nummer to, mens Kristin Størmer Steira tok bronsen. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Etter Tour de Ski-seieren fikk hun spørsmål om det snart er på tide å legge opp.

– Det er klart at det nærmer seg slutten, men det er vanskelig å si. Jeg er fortsatt motivert og jeg har fortsatt et VM foran meg. Så lenge jeg har motivasjon til å legge ned jobben som kreves, og jeg har den følelsen jeg har når jeg tar på meg startnummer, så kommer jeg til å fortsette, svarte Bjørgen da.

Har alltid hatt lyst på barn

Bjørgens tidligere trener, Svein Tore Samdal, tror også det nærmer seg slutten på karrieren for 34-åringen. Han sa dette til VG etter Tour de Ski-triumfen.

– Det er på en måte litt synd at hun vinner, fordi vi vil ha en Marit motivert de neste årene også, men seieren smakte nok godt. Marit lar seg motivere av ting hun mangler. Men noe står nok igjen, og hun vet nok selv hva det er. Hun er ikke av typen som hopper over på langløp etterpå tror jeg, så derfor har Tour de Ski fungert bra som motivasjon fordi hun har manglet det i samlingen, sier Samdal til VG.

– Frykter du hun gir seg nå?

– Jeg tror hun i større grad har definert dette som jobben i sitt liv, men hun har alltid sagt at hun har lyst på barn. Nå tror jeg hun har skjønt at det kan hun få når hun er 36-37 og derfor fortsetter litt til, svarte han da.

Vil jobbe med talenter

Mamma Bjørgen tror datteren syns tanken på å legge opp er litt skremmende.

- Hun har jo ikke hatt noe annet liv. Det er nok litt skummelt hva som skjer den dagen hun legger opp, sier Kristin Bjørgen til VG.

DET FØRSTE GULLET: Mamma Kristin Bjørgen har fulgt datteren på mange mesterskap og konkurranser, her gratulerte hun Marit med VM-gullet på sprinten i Val di Fiemme i 2003. Det var Bjørgens første VM-gull. Foto:Terje Bringedal,VG

Bjørgen har tidligere sagt til VG at hun ønsker å jobbe som trener den dagen hun legger opp, gjerne for noen unge talenter.

- Det er vel få som har mer erfaring i oppturer og nedturer enn meg. Jeg tror jeg har en del å lære bort. Jeg ser for meg å ha ansvar for to-tre talenter, sa Bjørgen til VG i november i 2012.

Lørdag reiser hun sammen med Therese Johaug på høydesamling til Italia for å lade opp til VM i Falun.

- Målet i VM er ett individuelt gull og gull på stafetten, sier Bjørgen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder