KONGE PÅ HAUGEN : Jørgen Graabak tok to gull i Sotsji-OL, men fikk likevel ingen pris på Idrettsgallaen og får liten oppmerksomhet i media. Foto:Helge Mikalsen,VG

Dobbel OL-vinner Jørgen Graabak: – Jeg får den oppmerksomheten jeg fortjener

Kombinert-sjefen: – Vi nordmenn rakker ned på de grenene Norge er gode i

FALUN (VG) Jørgen Graabak (23) måtte tåle en kraftig debatt over at han i det hele tatt ble nominert til Idrettsgallaen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Mannen med to OL-gull fra Sotsji fikk ingen pris, men depper ikke av den grunn.

– Jeg får den oppmerksomheten jeg fortjener, sier kombinertløperen fra Trondheim.

Kombinertsjefen Sverre Rotevatn mener at det er merkelig at nordmenn er så opptatt av å «rakke ned på» idrettsgrener som Norge gjør det bra i.

VG DIREKTE:Følg det kombinerte hopprennet fra klokken 10.00!

Større enn tysk stjerne

Når VG-fotograf Helge Mikalsen skal ta bilde av ham i Falun, strømmer det skiinteresserte folk forbi, men de færreste gjenkjenner den dobbelt OL-vinneren.

I Oslo kunne Jørgen Graabak trolig ha gått fram og tilbake på Karl Johan i dagevis uten å bli nevneverdig plaget av folk som gjenkjente ham.

Han ble større enn den tyske stjernen Eric Frenzel i OL, men Frenzel ble like fullt nummer to i avstemningen om «Sportler des Jahres» i Tyskland, altså tyskernes kåring av årets idrettsmann.

– Får du den anerkjennelsen du fortjener av nordmenn?

– Jeg får mye bra oppmerksomhet, og det er blitt større interesse etter Sotsji. Sånne ting styrer seg selv med prestasjoner og profiler... Hvis vi i kombinert fortsetter å prestere, så....

VG DIREKTE:Følg det kombinerte langrennet fra klokken 16.00!

– Merkelig mentalitet

Jørgen Graabak hadde aldri vunnet et verdenscuprenn da han vant både et individuelt gull og laggull i Sotsji-OL.

KOMBINERT-SJEF: Sverre Rotevatn. Foto:Helge Mikalsen,VG

Sportssjef i kombinert, Sverre Rotevatn, sammenligner Graabak og Frenzel, som vant ett OL-gull og dessuten vant verdenscupen i kombinert.

– Debatten i Tyskland i etterkant handlet om at Frenzel kanskje burde ha vunnet. I Norge gikk diskusjonen på om Jørgen i det hele tatt burde ha vært nominert. Det er interessant med tanke på at Norge har fem mill. innbyggere og Tyskland 85 mill - og ganske mange gode idrettsutøvere.

Rotevatn synes det er en merkelig norsk mentalitet:

– Jeg skjønner ikke hvorfor vi er mer opptatt av å fortelle hvor små idrettsgrener vi er gode i og hvor lett det er å hevde seg. Vi rakker ned på de grenene der Norge er gode.

TO GULL: Jørgen Graabak fotografert etter å ha fått sin andre gullmedalje i Sotsji-OL. Foto:Helge Mikalsen,VG

– Jeg opplever det ikke slik i Tyskland og Østerrike. Der er det stuerent å være god i ski-sport.

DUELL:Ta VGs store svensketest her!

Gulloppskrift

Jørgen Graabak skal fredag gjennom sin første øvelse i Falun-VM. Han kommer rett fra høydeopphold i Seisser Alm. Det betyr at han fulgt gulloppskriften fra Sotsji-OL.

Samtidig er han klar på at han har hatt trøbbel med å takle suksessen i fjorårets vinterleker.

– Jeg har vært i en helt annen situasjon enn tidligere. Jeg har brukt litt tid på å finne ut av det.

– Er det din egen skyld?

– Ja, bare min skyld. Jeg burde ha forberedt meg bedre på dette, sier Graabak og mener altså posisjonen som dobbelt OL-vinner og være en mann som alle vil slå.

Han innrømmer at alle tanker ikke har vært positive gjennom vinteren.

– Men det går cirka 60 000 tanker gjennom hodet hver dag, så da er det kanskje ikke så rart at noen av dem ikke er som de skal.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder