MOT VALG: Luis Figo, Sheik Salam bin Ebrahim Al Khalifa, Lydia Nsekera, Michel Platini, Alfredo Hawit, David GIll, Michael van Praag og Prins Ali bin al-Hussein er alle mulige kandidater til å ta over som FIFA-president etter Sepp Blatter. Foto:AP/AFP/REUTERS,

Disse kan ta over som FIFA-president

Flere tidligere motkandidater og mektige forbundsledere kan stå klare til å ta over som FIFAs øverste leder.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

På en hasteinnkalt pressekonferanse offentliggjorde Sepp Blatter tirsdag ettermiddag at han vil trekke seg som FIFA-president.

Dette skjer kun fire dager etter at han ble gjenvalgt for sin femte periode som FIFAs mektigste mann.

79-åringen har sittet siden 1998, da han ble pekt ut som arvtager av forgjenger Joao Havelange, og knuste fredag sin eneste motkandidat i valget, Prins Ali fra Jordan.

Ni topper arrestert

Onsdag 27. mai ble ni fotballtopper arrestert av sveitsisk politi i Zürich i Sveits, hvor de var i forbindelse med FIFA-kongressen.

Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin og Nicolás Leoz er siktet for blant annet korrupsjon, hvitvasking og pengeutpressing – i forbindelse med VM-søknader, markedsavtaler og TV-rettigheter.

Tirsdag kom det frem at Blatters generalsekretær Jerome Valcke kobles til en millionutbetaling rett før VM i Sør-Afrika i 2010, og flere amerikanske medier meldte tirsdag kveld at også Blatter etterforskes for korrupsjon av FBI.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

UT: FIFA-president Sepp Blatter offentliggjorde tirsdag at han vil trekke seg som organisasjonens øverste leder. Foto:Ruben Sprich,Reuters

Kommentar:Fra trist til absurd

Blatter kommer til å bli sittende som FIFA-president frem til hans etterfølger er valgt. Når dette kan skje er foreløpig uklart, men det er ikke usannsynlig at man må vente minst til desember med et ekstraordinært presidentvalg.

Disse kan ta over

Her er en liste over de mest aktuelle kandidatene til å ta over som president for Det internasjonale fotballforbundet:

Prins Ali bin al-Hussein

KANDIDAT: Prins Ali bin al-Hussein av Jordan Foto:Fabrice Coffrini,AFP

Prinsen fra Jordan var den eneste motkandidaten til Sepp Blatter under fredagens presidentvalg, og var den kandidaten Norge og flesteparten av de andre europeiske landene stemte på. Men prins Ali ble knust av Blatter i den første valgrunden, og valgte å trekke seg som kandidat.

Han er i dag visepresident i det asiatiske fotballforbundet, og har sagt han vil forandre FIFA. Hans største utfordring er at han oppfattes som Europa-vennlig. Han kan også få problemer med støtte fra de arabiske landene hvis han få en motkandidat fra Asia, som for eksempel Sheik Ahmad al-Fahad al-Sabah fra Kuwait.

KANDIDAT: Michel Platini. Foto:AP,

Michel Platini

UEFA-presidenten sa kort tid etter FIFA-arrestasjonene forrige uke at Europa ville vurdere å trekke seg ut av FIFA hvis Blatter ble valgt, og skal også ha bedt Blatter å gå av tidligere. Har tidvis hatt tette bånd til Blatter, noe som kan være en ulempe. Stemte for VM i Qatar i 2022.

David Gill

KANDIDAT: David Gill. Foto:AP,

Nyvalgt medlem av FIFAs eksekutivkomité, styremedlem i det engelske fotballforbundet og tidligere administrerende direktør i Manchester United. Sa før presidentvalget at han ville si ifra seg plassen sin i eksekutivkomiteen hvis Blatter ble valgt som president. Vil som brite trolig slite med å sanke stemmer fra landene som mener Europa kun tenker på egne interesser.

Luis Figo

Den tidligere stjernespilleren stilte som motkandidat til Blatter, men trakk seg to uker før valget. Han var da svært kritisk til valgkampen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

KANDIDAT: Luis Figo. Foto:AFP,

Lydia Nsekera

KANDIDAT: Lydia Nsekera. Foto:AFP,

Har vært medlem i IOC siden 2009, og ble den første kvinnen i FIFAs eksekutivkomité i 2013. Var fra 2004 til 2013 president i Burundis fotballforbund.

Les også:Hevder Qatar frykter å miste VM i 2022

Issa Hayatou

Har sittet som president i det afrikanske fotballforbundet siden 1988, og har vært en av Blatters sterkeste støttespillere. Fikk i 2011 en reprimande fra IOC for sin involvering i en mulig bestikkelsessak. Tapte FIFA-presidentvalget mot Blatter i 2002.

KANDIDAT: Sheik Salman Bin Ebrahim Al Khalifa. Foto:AP,

Sheik Salam bin Ebrahim Al Khalifa

Sheiken fra Qatars naboland Bahrain er president i det asiatiske fotballforbundet, og er en mektig mann innen fotballen. Skal ha vært en viktig støttespiller for Sepp Blatter før forrige ukes presidentvalg. Får neppe støtte fra Europa – men det hadde ikke Blatter heller.

Sheikh Ahmad al Fahad al Sabah

Sheiken fra Kuwait ble fredag valgt inn i FIFAs eksekutivkomité, og er en svært innflytelsesrik mann. Kan være en farlig motstander for Prins Ali.

Jérôme Champagne

Franskmannen var også blant de tidlige motkandidatene til Sepp Blatter. Var medlem av FIFAs eksekutivkomité fra 1999 til 2010, og kjenner organisasjonens indre liv.

Michael van Praag

Var også tidligere motkandidat mot Sepp Blatter, men trakk seg samtidig som Figo. Tidligere styreformann i Ajax.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

KANDIDAT: Michael van Praag. Foto:AFP,

Alfredo Hawit

Honduras’ fotballpresident ble nylig utnevnt til president i Det nord- og mellomamerikanske fotballforbundet CONCACAF, etter at tidligere CONCACAF-president og FIFA-visepresident Jeffery Webb ble pågrepet. Vil være svært synlig de neste ukene under kvinnenes fotball-VM i Canada og Copa America.

KANDIDAT: Alfredo Hawit. Foto:AFP,

Senes Erzik

Fotballpresident i Tyrkia og meldem av FIFAs eksekutivkomité siden 1996. Blir oppfattet som en nøytral figur som ikke er knyttet opp mot noen av de ulike «klikkene» innad i FIFA. Skal ikke være noen stor fan av Blatter. Har bidratt til å etablere tyrkisk fotball i Europa, og nyter popularitet i Afrika for involvering i en rekke utviklingsprosjekter.

Ted Howard

Tok nylig over som generalsekretær I CONCACAF, etter at den tidligere generalsekretæren Enrique Sanz ble pågrepet. Har erfaring fra ledelse og markedsføring i blant annet basketligaen NBA.

Zico

Den brasilianske fotballstorheten meldte seg selv som mulig presidentkandidat på Facebook natt til onsdag norsk tid.

– Hvorfor ikke?, spør Zico i et Facebook-innlegg fra Berlin.

62-årige Zico, som deltok i tre VM på 1970- og 1980-tallet, har i flere tiår samlet erfaring fra ulike nivåer i idretten. Var også brasiliansk idrettsminister i en kort periode på 1990-tallet.

Kilder: New York Times, The Telegraph, The Guardian og ESPN.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder