VM-KONTRAKTEN: Her sender Magnus Carlsen-manager Espen Agdestein og pappa Henrik Carlsen inn kontrakten for VM-kampen i Sotsji til FIDE. Kontrakten ble levert til resepsjonen, som scannet den inn før den ble sendt på e-post til FIDE. Foto:Privat,

Her blir kontrakten levert inn i siste liten: Carlsen sier ja til VM-kamp i Sotsji

UD: - Legger oss ikke opp i Carlsens avgjørelse

Manageren: - Har vært ukomfortabelt med en så usikker politisk situasjon

ST. LOUIS (VG) Magnus Carlsen tok avgjørelsen i siste liten, men nå er det klart: han har skrevet under på VM-kontrakten fra FIDE og skal spille VM-kamp mot Anand.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det bekrefter han på Twitter selv, bare timer før fristen FIDE (Det internasjonale sjakkforbundet) hadde satt gikk ut.

– Det har vært en ære å skrive autografer for fansen i St. Louis. Etter turneringen fant jeg tid til én til, skriver verdensmesteren på sin konto.

Dersom han ikke hadde skrevet under, ville han mistet verdensmestertittelen og kunne potensielt sendt sjakken ut i en stor konflikt. Kanskje den største siden 1993, da Garri Kasparov splittet idretten. Det gjør han ikke.

Carlsen har nemlig sagt ja til å spille VM-kamp mot Viswanathan Anand i Sotsji.Partiene vil finne sted fra 7. til 28. november.

– Magnus spiller VM. Han har lyst til å spille. Han er verdensmester i sjakk. Han har lyst til å forsvare tittelen sin, bekrefter manager Espen Agdestein overfor VG.

– Hvorfor har det tatt så lang tid?

– Vi synes ikke det har tatt så lang tid. Det var ikke før under OL at det ble klart når kampen skulle spilles og vi har brukt tiden helt frem til nå for å ta avgjørelsen. Det var et vanskelig valg, sier Agdestein.

– Når ble det klart?

– Jeg tror nok at han har følt seg frem til dette under turneringen, sånn at da jeg kom ned begynte jeg å føle at det var positivt. Så var det i går at vi hadde en siste ordentlig prat. Da hadde vi snakket ganske mye om det, før turneringen også, så vi visste omtrent hvor landet lå. Men det var ikke klart før helt til slutt, sier Agdestein til VG.

– Hvor lenge satt dere oppe i natt for å diskutere?

– Ikke så lenge. Hadde en god middag hvor vi snakket litt om det, og så litt på rommet etterpå. Så var det bare praktisk logistikk etter det, sier Agdestein.

– Magnus har valgt det han føler er riktig for seg, og det å være sjakkspiller og ikke ville forsvare VM-tittelen er veldig dramatisk. Det at han vil forsvare den, er bra, tror jeg, fortsetter manageren.

Selv ønsker ikke Carlsen å si noe særlig om avgjørelsen.

– Jeg ser frem til å spille, er alt han vil si til VG sent søndag kveld.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MANAGER: Carlsens manager Espen Agdestein i resepsjonen på Chase Park Plaza hotell i St. Louis der Team Carlsen bor under Sinquefield Cup. Foto:MARIANNE VIKÅS,VG

Han forteller at de ikke har fått invilget så mange ønsker til nå fra FIDE, blant annet angående tid og sted for VM-kampen.

– Det har vært ukomfortabelt med en så usikker og ustabil situasjon politisk, så derfor har vi forsøkt å flytte eller utsette matchen uten at det har ført frem. Vi har også hatt dialog med UD og det kombinert med at vi har hatt liten tid har vi følt, sier Agdestein.

Det kan UD bekrefte.

– Managementet til Magnus Carlsen har kontaktet Utenriksdepartementet og bedt om råd. Vi har opplyst at vi hverken kan gi råd eller pålegg av noe slag. Men vi opplyste om de faktiske forhold og de restriktive tiltakene Norge har sluttet opp om overfor Russland. Vi har også informert om hva som er norsk politikk, men det er ingen idrettsboikott av Russland, sier pressevakt Rune Bjåstad til VG, og legger til:

– Carlsens deltagelse må han selv beslutte, og det er ikke noe UD legger seg opp i, sier Bjåstad.

Nå ser Team Carlsen imidlertid fremover.

– Det er bare to måneder til kampen - det er lite, men det går nok bra. Magnus er fornøyd med å ha skrevet under, og nå kommer han til å ha fokus på å være i absolutt toppslag når kampen starter - det er nemlig en ordentlig kraftanstrengelse, fortsetter han.

Den norske verdensmesteren befinner seg for tiden i St. Louis i delstaten Missouri i USA, der han den siste halvannen uken har spilt Sinquefield Cup. Han slet med å finne toppformen, og havnet til slutt på andreplass bak italienske Fabiano Caruana.

VG er til stede på hotellet der Team Carlsen bor. Carlsen har hatt faren Henrik Carlsen og manager Espen Agdestein sammen med seg da den vanskelige avgjørelsen ble tatt.

KOMMENTAR:Slik er spillet om Carlsen

Storpolitikk

Verdensmesteren ble satt i en storpolitisk knipe etter at FIDE bestemte at VM-matchen mellom nordmannen og Viswanathan Anand skal gå i OL-byen Sotsji i Russland.

Det har ikke manglet på etiske problemstillinger rundt nettopp det valget:

1. Fylket der Sotsji ligger skal betale for VM-matchen, og dermed også utbetale premiepengene. Det er problematisk fordi guvernøren, Aleksander Tkatjsov, står på EUs sanksjonsliste.

2. Krigen mellom Russland og Ukraina, og det faktum at russiske soldater etter alt å dømme kjemper sammen med de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina.

3. Kirsan Iljumzjinov ble nylig gjenvalgt som president for FIDE. Han er Putin-venn, noe som ikke klinger bra i en tid hvor Vestens forhold til Russland er på frysepunktet.

LES OGSÅ:Faren: - Har stort sett blokket VM-avgjørelsen ut

Uenighet i sjakkmiljøet

Under Sinquefield Cup har VG spurt de tre stormesterne Yasser Seirawan, Ben Finegold og Ian Rogers. Samtlige var enige i at dersom de hadde vært i Carlsens sko, så ville ikke de ha skrevet under.

– Alle sjakkspillere og alle stormestere drømmer om å bli verdensmestere. Å bli satt i en så vanskelig situasjon hvor Magnus kanskje er nødt til å trekke seg - det må være det aller mest smertefulle en stormester i sjakk kan oppleve, sa Seirawan til VG lørdag.

Turneringsvinner Fabiano Caruana er imidlertid uenig.

– Han er i en vanskelig situasjon, og det er vanskelig å finne et alternativ. Han kan bryte ut fra verdensmesterskapet og miste tittelen, det er hans valg, men jeg ville ha beholdt tittelen, sa han til VG fredag.

Manager Espen Agdestein har sagt at de i arbeidet med å hente inn informasjon om saken har vært i kontakt med det norske Utenriksdepartementet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder