IOC-STYRET: Tre kvinner har fått plass i IOC sitt styre. F.v. Ser Miang NG, Gian Franco Kasper, Angela Ruggio, Gunilla Lindberg, Ugur Erdener, Zaiqing Yu, Thomas Bach, John D. Coates, Sergej Bubka, Ching-Kuo Wu, Willi Kaltschmitt Lujan, Anita Defrantz og Juan Antonio Samaranch. Foto: IOC/Christophe Moratal

Få kvinner i internasjonale idrettsstyrer: – Man må greie å trenge inn hos disse mennene

Kun åtte av 54 norske særforbund har kvinnelig president. Ute i Europa er situasjonen langt verre: Samtlige presidenter og visepresidenter i de store forbundene er menn.

Lillian Holden
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er ekstremt viktig å få kvinnerepresentasjonen opp. Og har man mannlige allierte, gode menn til å kjempe sin sak, så er det mer effektivt enn å gjøre det selv, sier førsteamanuensis ved seksjon for kultur og samfunn ved Norges Idrettshøgskole, Berit Skirstad, som blant annet har forsket på dette med kvinnemakt i idrettsledelse.

Har du fått med deg mysteriet VG forsøker å løse? Det forsvunne VM-trofeet

Norge har i dag kvinnelig president i åtte av 54 særforbund. I bedriftidrettsforbundet (Grethe Fossli), bowlingforbundet (Marie Jenny P. Berg), fleridrettsforbundet (Eline Oftedal), Norges Golfforbund (Marit Wiig), Gym- og turnforbundet (Kristin Gilbert), hundekjørerforbundet (Siri Barfod), orienteringsforbundet (Astrid Waaler Kaas) og vannski/wakeboardforbundet (Heidi Marie Brenna).

– Jeg gjennomførte en undersøkelse i 1973, og da var situasjonen mye verre. Det var norske særforbund som ikke hadde kvinner med i det hele tatt. Så det har endret seg mye, sier Skirstad.

De siste ukene har VG sett nærmere på problemstillinger som omhandler likestilling i idretten. Bakgrunnen for artikkelserien er kvinnelandslagets VM-trofé fra fotball-VM i 1995, som er sporløst forsvunnet. Har du tips i den saken? Send oss en e-post!

Les også VGs Leif Welhavens kommentar: Likestilling i idretten: Milevis til mål

Få kvinner i styrene

Internasjonalt er det imidlertid dyster lesing om man ser på styre og stell i de største organisasjonene. VG har sett på åtte av de store forbundene, og sammensettingen av kjønn i styrene - i presidentskapene finnes det ikke en eneste kvinne, og ofte er det kun et minimumskrav av kvinnekvote som er oppfylt.

** I Det internasjonale skiforbundet (FIS) er presidenten og samtlige visepresidenter menn. I styret sitter det i alt 18 personer, av dem er kun én kvinne.

** FIFA har et minstekrav på at de skal ha minst én kvinne fra hver verdendel som er representert i styret. Og det er nettopp minimumskravet som er oppfylt hos FIFA - av i alt 36 medlemmer, er seks av dem kvinner. Både presidenten og alle de åtte visepresidentene er menn.

** Hos UEFA er også presidenten og alle de seks visepresidentene menn. I styret, hvor det sitter i alt 18 medlemmer, er kun én av dem kvinne. Det er den samme kvinnen som er med som UEFAs representant i FIFA-styret, Evelina Christillin.

** Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har kun menn i presidentskapet. De har vedtatt at de skal ha minimum seks kvinner i styret, og av 27 medlemmer er nettopp seks av dem kvinner.

** Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har 16 medlemmer i styret. Samtlige av dem er menn.

** Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) har kun menn i presidentskapet. Av 14 medlemmer er to av dem kvinner.

** Hos IOC er presidenten og de fire visepresidentene alle menn. I styret totalt sitter 14 medlemmer, tre av dem er kvinner.

** Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) har også bare menn i presidentskapet. Av 24 medlemmer er to kvinner.

Berit Skirstad tror at flere menn må på banen dersom det skal komme flere kvinner inn i styre og stell.

– Det går jo i riktig retning internasjonalt også, men veldig langsomt. Man må greie å trenge inn hos disse mennene, og få menn med makt til å gå inn for å få flere kvinner med, sier Skirstad.

VGs pokaljakt: «Mistenkte» tidligere kulturminister

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder