DOPTATT: Dopingtatte Olimpiada Ivanova er favoritt i kappgangfinalen, men stiller sjelden i konkurranser. Her er hun etter gullet i forrige VM. Foto: AP
DOPTATT: Dopingtatte Olimpiada Ivanova er favoritt i kappgangfinalen, men stiller sjelden i konkurranser. Her er hun etter gullet i forrige VM. Foto: AP

Favoritten dop-tatt i 1997

SPORT

OSAKA (VG Nett) For 10 år siden ble Olimpiada Ivanova (37) tatt for doping etter å ha vunnet VM-sølv. I natt er hun gullfavoritt mot Kjersti Tysse Plätzer (35) på 20-kilometer kappgang her i Osaka-VM.

Publisert: Oppdatert: 30.08.07 13:05

- Det er ikke noe vi bruker krefter på, sier Kjersti Tysse Plätzers ektemann og trener Stephan Plätzer med hensyn til at Ivanova knapt har konkurrert de siste årene, for så å komme til mesterskapene i toppform.

Det er samme sak nå. Sist han og Kjersti så den regjerende russiske verdensmesteren var i mai i fjor. Da ble hun nummer to i verdenscupen.

- Jeg har sett henne her nå. Hun virker å være i toppform, sier Stephan Plätzer til VG Nett foran starten klokka 01.00 norsk tid i natt.

- Lite å gjøre med

Konfrontert med at fravær fra internasjonale konkurranser kan være en måte å skjule dopingbruk på - kombinert med det faktum at Ivanova er tatt før - sier imidlertid begge to at det er noe de eventuelt kan gjøre lite med.

Stephan Plätzer understreker derimot at Ivanova er en veldig god kappgjenger og at han håper ingen blir dopingtatt i forbindelse med Kjerstis sjette VM-konkurranse.

Ivanaova, som testet positivt på det anabole steroidet stanozolol i 1997, er verdensrekordholder på 20-kilometer. Hun vant VM Helsingfors for to år siden, VM i Edmonton i 2001, og EM-gull i 2002.

Konkurrerer sjelden

- Jeg tipper hun har konkurrert fem ganger de siste fem årene. Jeg skjønner egentlig ikke hvordan det går an å holde seg i så bra form uten å konkurrere. Det er sterkt, innrømmer Stephan Plätzer.

Han og Kjersti har som mål at hun skal bli blant de åtte beste. Han legger imidlertid ikke skjul på at hun sammen med nettopp Ivanova kan komme til å profittere veldig mye på sin lange erfaring. I varmen og den høye luftfuktigheten her i Osaka kan kaldt hode komme godt med når temperaturen stiger over 30 og luftfuktigheten er et stykke over vanlig bastunivå.

Årets beste står over

Treneren mener også det er til Kjerstis fordel at verdens desidert beste i år, Ryta Turava (27) fra Hviterussland, ikke stiller til start på grunn av foreløpig ukjente årsaker. Hun vant et suverent EM-gull i Gøteborg i fjor, der forøvrig ikke Ivanova stilte og Kjersti endte på 4.-plass - åtte sekunder bak bronseplass.

Men samtidig tror han kineserne, som har tre kappgjengere på startstreken, ikke har vist hva de er gode for. De holder rett og slett litt igjen med tanke på OL på hjemmebane neste år, mener Platzer.

Spørsmålet er om de finner det for godt å vise seg fram nå, når de nesten er på hjemmebane både geografisk og klimatisk.

Her kan du lese mer om