FÅR CAREW GRATIS?: Anniken Huitfeldt vil at John Carew og landslagskompisene skal spille sine kvalik -og mesterskapskamper på frikanaler. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Erlend Aas/Scanpix

Vil at du skal kunne se fotballherrene gratis

Viasat: - Vi er ikke bekymret

KULTURDEPARTEMENTET(VG Nett) Får regjeringen det som den vil, får du se fotballherrenes viktigste kamper i fremtiden - uten å betale for det.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

I dag er samtlige bortelandskamper i Norges EM-kvalifisering solgt til betal-TV. For å se den uhyre viktige kampen mot Danmark i Parken 4.september må du for eksempel abonnere på Canal +.

Og skulle de kvalifisere seg til neste års EM, må du også betale for å se dét. Mesterskapet sendes nemlig også på Canal +.

Les også: - Kanontabbe av regjeringen

Slik vil ikke Kulturdepartementet ha det. De ønsker at de viktigste idrettsbegivenhentene skal på såkalte frikanaler, eller kanaler med mer enn 90 prosent dekning - NRK 1, TV 2, TV Norge og TV 3.

Bakgrunn: Slik vil regjeringen ha det

Der står spesielt fotballen sentralt.

- Dersom listen vedtas, vil det få størst konsekvenser for fotballen. Da vil de fleste kampene gå på frikanal, sier kulturminister Anniken Huitfeldt til VG Nett.

- Motstander av utviklingen

Hun samlet i dag pressen for å orientere om forslaget som skal TV-sikre de største sportsbegivenhetene i fremtiden:

* OL, sommer- og vinterlekene.
* VM og EM i fotball for menn, herunder kvalifiseringskamper med norsk deltakelse.
* VM og EM i håndball for kvinner, samt kvalifiseringskamper med norsk deltakelse.
* Cupfinalen i fotball for menn.
* VM på ski, nordiske grener.
* VM i alpint.
* Holmenkollen Ski Festival.
* VM i skiskyting.

- Vi ser at flere og flere viktige idrettsarrangementer går på betal-tv. Jeg er motstander av en sånn utvikling. Se bare på den store fotballinteressen blant unge gutter og jenter. Det vil være synd om de måtte betale for å se de viktigste kampene, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

Viasat: - Ikke bekymret

Viasat har sendt mange av herrelandslagsets bortekamper de seneste årene. Sportssjef Stian Aune Kleppo er imidlertid ikke bekymret for å miste muligheten il å gjøre det samme i fremtiden.

SER AN: Stian Aune Kleppo i Viasat vil sette seg bedre inn i regjeringens forslag, men er ikke bekymret. Foto: Terje Visnes

- Jeg er ikke bekymret i det hele tatt, men ser en del problemstillinger her. Hvordan skal én kanal håndtere et helt mesterskap? Hva skjer når curling går samtidig som kulekjøring, hvordan skal én kanal løse det? spør Kleppo.

Han sikter til betal-tv-løsningene som gjør at du, gjennom ditt abonnement, har tilgang til flere kanaler og for eksempel kan veksle mellom Champions League-kamper som går samtidig.

- Jeg mener opprettelsen av nye sportskanaler har ført til en markant økning i utnyttelse av rettigheter.

- Men forstår du at regjeringen vil sende de største sportsbegivenhetene ut til flest mulig nordmenn?

- Vi må se nærmere på dette utspillet. Det kommer jo stort sett hver gang det er valgår, men vi er nødt til å sette oss mer inn i dokumentet før vi kommer med en uttalelse, sier Kleppo.

Vet ikke når listen kan innføres

Huitfeldt har understreket at listen først må vedtas, før den igjen må godkjennes i EU.

- Det er vanskelig å svare på når en sånn liste kan tre i kraft. Vi sender den ut på høring, og frem til høringsfristen om tre måneder kan folk gi tilbakemelding på om de rette arrangementene er på listen.

Dersom Huitfeldts liste innføres, betyr det at frikanaler kan tre inn i det høyeste budet på fortrinnsrett.

- Vi har listeført en del viktige idrettsarrangementer ut fra hvilke som har stor seeroppslutning. Vi kan ikke tvinge gjennom at alle disse skal sendes på frikanal, men sikrer at frikanalene kan kjøpe rettighetene til markedspris.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder