Alexander Dale Oen tok VM-gull for Norge tre dager etter terroren i Oslo og på Utøya

GRÅT FOR NORGE: Da Alexander Dale Oen tre dager etter terrorangrepet mot Oslo og Utøya tok Norges første VM-gull i svømming, klarte han ikke holde tårene tilbake. Foto: Afp, NTB Scanpix, Reuters

- Et av de sterkeste øyeblikkene i norsk idrettshistorie

(VG Nett) - Jeg svømte med hjertet, ikke med hjernen, sa Alexander Dale Oen etter at han tok Norges aller første VM-gull i svømming 25. juli 2011.

Artikkelen er over syv år gammel

- Dette må være et av de sterkeste øyeblikkene i norsk idrettshistorie, sier Ove Eriksen, som kommenterte gulløpet på NRK til VG Nett. I dag fikk han nyheten om Dale Oens død.

- Det falt nok mange tårer da Alexander tok gull. Ikke bare klarte han målet sitt om å bli verdensmester, men det var en seier over terroren, fortsetter han.

Mens Norge, Oslo og Utøya ble rammet av et terrorangrep som kostet 77 mennesker livet 22. juli i fjor, var Alexander Dale Oen i Shanghai og representerte Norge i VM i svømming.

VGTV: Slik var Oens karriere
PROTOKOLL: Send en siste hilsen til Alexander Dale Oen her

Nordmannen var som alle andre sterkt preget av det som hadde skjedd, men svømte seg likevel til en VM-finale, og da klarte han ikke å holde tårene tilbake.

- Det er viktig å vise at vi står sammen mot dette som har skjedd hjemme i Oslo. Jeg har ikke ord, sa Dale Oen og tørket bort noen tårer, da han møtte NRK etter forsøksheatene.

På startstreken i finalen pekte det 26 år gamle gullhåpet opp på det norske flagget for å vise hva han følte. 58 sekunder og 71 hundredeler senere pekte han på det norske flagget på svømmehetten sin, som verdensmester.

- Han er så sterk, han er så fokusert. Han klarer dette. Jeg tror han tar gull. Han er helt opp til verdensrekorden. Alexander Dale Oen gjør det ingen nordmann har klart før han. Han tar en gullmedalje. Du verden for en prestasjon. Det var til ære for alle nordmenn. En ære til alle som har gått bort under tragiske omstendigheter. Det er det han svømte for. Han mestret det. For en idrettsmann. Det er en av de største bragder i norsk idrettshistorie, sa en sterkt preget Eriksen i kommentatorboksen.

- Hvordan kunne han klare dette, Elin, spurte han ekspertkommentator Elin Austvoll.

- Jeg klarer ikke snakke jeg, Ove, svarte Elin Austvoll og snufset.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOR NORGE: Alexander Dale Oen svømte for Norge og det norske folk under VM i Shanghai i fjor sommer - dager etter terrorangrepet mot Oslo og Utøya. Foto: Ap


- Sett fra mitt ståsted var dette den vanskeligste konkurransen han noensinne hadde stått overfor. Det var tydelig at han bar preg av det som hadde skjedd, men han klarte det. Han konsentrerte seg fullt og helt om å ta gull for Norge, fortsetter Eriksen.

- Han gjorde som han sa, han svømte med hjertet, fortsetter han.

Eksterne lenker: Se gulløpet til Alexander Dale Oen hos NRK - Hele VM-sendingen til NRK her (Dale Oens løp etter 1 time og 39 minutter) .

Mens «Ja, vi elsker» runget i svømmehallen i Shanghai, sto Alexander Dale Oen øverst på pallen og gråt for Norge. Gull var dedisert til det norske folk.

- Å høre nasjonalsangen var veldig sterkt. Det var en veldig emosjonell opplevelse, sa gullvinneren.

- For kongeriket Norge

Gullet betydde ingenting. Alt han håpet på var at det kunne gi det norske folk et ørlite lyspunkt i en tung tid.

- Dette VM-gullet er for kongeriket Norge. Jeg mobiliserte alle de tunge følelsene jeg hadde inni meg og gjorde det om til motivasjon for å vinne. Jeg svømte ikke for min egen del, jeg svømte for det norske folk, sa Dale Oen til VG etter triumfen.

- Dagene etter 22. juli var forferdelig for hele nasjonen, men jeg skjønte på kroppsspråket hans hva han var i ferd med å gjøre, kommenterer Eriksen.

TØFT: NRKs svømmekommentator Ove Eriksen mener VM-finalen til Alexander Dale Oen 25. juli er hans tøffeste oppgave som kommentator. Foto: Espen Braata, VG

- Min vanskeligste oppgave

Eriksen og NRKs ekspertkommentator Elin Austvoll fulgte ikke Dale Oen fra bassengkanten i Shanghai, men hjemme i Oslo, byen som nylig hadde blitt rammet av terror.

- Vi avlyste de første sendingene, men ettersom Alexander var så god i semifinalen gjorde vi en ny vurdering. Det var vanskelig, vi visste ikke om vi ville klare å gjennomføre det, forklarer Eriksen.

- Fra mitt ståsted var det den vanskeligste oppgaven jeg noen gang hadde hatt som kommentator. Man blir veldig preget i en slik situasjon, legger han til.

- Det tristeste budskapet man kan få

I dag kom nyheten om Dale Oens død. 26-åringen gikk uten forvarsel bort under en samling med landslaget i Flagstaff i USA.

VGTV: Dale Oen fikk to priser på Idrettsgallaen: - Nå må jeg ikke flyte avsted!

- Det er det tristeste budskapet man kan få. Man tenker på de som står han nærmest, familie, venner. Det er utrolig trist at han plutselig er borte. Han var kanskje vårt største gullhåp i London-OL i sommer. Dette er et stort tap for norsk idrett.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder