Jansrud om kombinasjonen: – Kanskje like greit at disiplinen dør ut

Publisert: Oppdatert: 13.02.18 10:18
SPORT

PYEONGCHANG/OSLO (VG) Marcel Hirscher (28) vant kombinasjonen tirsdag. Kjetil Jansrud (32) – på syvendelass – håper ikke den østerrikske alpinkongen vinner mer i OL.

På spørsmål fra VG til Jansrud, om han tror Hirscher vinner tre gull (storslalåm og slalåm i tillegg) og blir OL-kongen i alpinbakkene, svarer Jansrud.

– Ja, jeg tror det. Men, jeg håper ikke det. Vi har løpere som kan bite godt fra seg i slalåm og storslalåm, men dette gjør at Hirscher kan senke skuldrene, og det er litt skummelt for de andre i de tekniske disiplinene, sier Kjetil Jansrud.

Han mener at slalåmløperne fikk det «servert» i kombinasjonen. Resultatlisten er også dominert av slalåmspesialister. Jansrud ble beste fartskjører.

– De hadde alle muligheter til å flytte ned til en lavere slalåm for å kompensere for den korte utforløypa. For mine sjanser hadde det vært mye bedre. Men det oppfattes sikkert bare som jeg vil mele min egen kake, og da høres jeg bitter ut, sier Jansrud.

Han sparker ballen over til det internasjonale skiforbundet (FIS), og lurer på om de vil ha en øvelse, som ikke favoriserer slalåmkjørerne.

– Hvis FIS vil ha kombinasjonen som øvelse, så hadde det vært kult om både fartsløpere og slalåmløpere kan konkurrere, og at det blir spennende hver gang, Nå ser du det så godt at det favoriserer slalåmspesialistene, sier Jansrud.

Til NRK sier han:

– Jeg har forsvart kombinasjonen i alle år, men nå er det kanskje like greit at denne disiplinen dør ut.

Hirscher jublet for sitt første OL-gull. Men han likte ikke de svært utfordrende forholdene.

– Det var ikke morsomt. Jeg kan egentlig ikke være glad fordi det var så vanskelig. Jeg så nesten ingenting. Det var galskap. Likevel fungerte alt, sier Hirscher til ORF og sikter til vinden.

Hirscher har seks VM-gull, seks totalseirer i verdenscupen og 55 individuelle verdenscupseirer, men hadde sølv som beste OL-resultat fra før. Halvt norske Alexis Pinturault (26) kjørte inn til sølvmedaljen, 23 hundredeler bak Marcel Hirscher. Victor Muffat-Jeandet sørget for to franskmenn på pallen.

– Etter så mange verdenscupseirer, får han endelig sitt OL-gull. Det er bare rett og rimelig, sa Eurosports ekspertkommentator Tom Stiansen da Hirscher kjørte i mål.

– Men Marcel er ikke typen som blir mett av ett gull, fortsatte Stiansen – og advarte for østerrikeren i resten av lekene.

Sterk utfor

Mye av gullet sikret han i utfordelen der han bare var 1,32 bak tyske Thomas Dressen.

– Jeg gjorde mitt livs utfor, sa Hirscher til Eurosports intervjuere Kenneth Fredheim og Kjetil André Aamodt.

– Er du enig, spurte Hirscher – henvendt til Aamodt.

– Du er så god i alt. Nå kan utfor være et nytt mål for deg. Utfor er mindre jobb. Når du har passert 30, kan det være tingen, sa Aamodt.

Hirscher svarte at han er glad for at han ikke har kneskader og ingen brudd.

– Hvis du starter med utfor, kan det bli skader, sa østerrikeren, men innrømmet at det er moro å kjøre utfor, der du kjører mer i harmoni med terrenget.

Applauderer Hirscher

Det var dagen da alle var enige om at Hirscher fikk sitt fortjente gull.

– Jeg skjønte tidlig at det ikke ville bli medalje, men jeg er sulten til resten av konkurransene, sier Jansrud.

Aksel Lund Svindal var nest best i fartsdelen, men valgte å droppe slalåm i samråd med trenerne og helseteamet.

– Jeg varmet opp, men kjente det i kneet. Og da orker jeg ikke risikere noe med tanke på utfor og super-G de kommende dagene, sa Svindal til VG.

Utforen ble gjort om til et mer lignende super-G-renn der de fleste hoppene også ble kuttet ut. Grunnen var vinden, og det var ikke noen fordel for de norske fartsgutta.

Kjetil Jansrud ristet på hodet og var ikke fornøyd med tiden da han kom inn 27 hundredeler bak Thomas Dressen, som vant fartsdelen. Tyskeren endte på 9. plass til slutt.

Både Lasse Kjus (1994) og Kjetil André Aamodt (2002) har OL-gull i kombinasjonen. I 1994 ble det faktisk trippel med Kjus, Aamodt og Harald Christian Strand Nilsen på pallen.

Resultater:

1. Marcel Hirscher, Østerrike

2. Alexis Pinturault, Frankrike +0.23.

3. Victor Muffat-Jeandet, Frankrike +1.02.

4. Marco Schwarz, Østerrike +1.35.

5. Ted Ligety, USA +1.45.

7. Kjetil Jansrud, Norge +2.15.

17. Aleksander Aamodt Kilde, Norge +4.55.

Sebastian Foss-Solevåg kjørte ut i slalåmdelen.

Her kan du lese mer om