SJAKK-ANALYTIKER: Steinar H. Gunderson. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Han er mannen bak sjakkcomputeren alle snakker om

LONDON (VG) Mannen bak «Sesse»-analysen, Steinar H. Gunderson, mener at Team Carlsen er «gode til å holde på hemmelighetene sine».

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I motsetning til Caruana-teamet, smiler han på plass i London under VM-matchen mellom verdensmester Carlsen (27) og utfordrer Caruana (26) (3–3 etter seks partier).

– Jeg tror det var en direkte feil at videoen ble lagt ut. Det er kanskje ikke kjempeviktig i den store sammenhengen, men det er en «big deal», fastslår dataeksperten som sjakk-kommentatorene hele tiden snakker om i VM-sendingene.

Når de skal virkelig dypt i materien, går de til Gundersons «Sesse».

– Publiseringen av videoen var noe som aldri skulle ha skjedd. Men jeg skjønner at det kan skje. Det kan skli gjennom.

les også

Mistenker at Team Caruana forsøkte å villede Carlsen i Youtube-video

Hverken Fabiano Caruana eller managementet hans har kommentert tirsdagens videoskandale. Det ble lagt ut en video fra Caruanas sjakk-klubb i St. Louis med bilder av det som skal være noen av Caruanas trekkforberedelser til VM-kampen. De hadde fulgt hans treningsleir før VM. Men – i motsetning til en tilsvarende video fra Magnus Carlsens treningsleir på Kragerø Resort – var hverken mennesker eller analyser sladdet.

Videoen ble lagt ut på YouTube, men fjernet bare få timer senere.

– Jeg føler at Team Carlsen er gode til å holde på sine hemmeligheter. Det er viktig å holde kortene tett til brystet i en slik match, og det klarer de, sier Steinar H. Gunderson.

Han har gitt Team Carlsen tips til bruk av egen maskinvare i forberedelsene til VM-matchen.

– Det er bare noe småtteri. Jeg har overhodet ikke hatt noen avgjørende rolle, sier Steinar Gunderson bestemt.

Dette klippet har tatt av:

les også

Denne milliardæren og Trump-tilhengeren betaler alt for Caruana

Pluss content

Programmereren jobber til daglig med databaser som ikke har noen relasjon til sjakk i det hele tatt. Han er «på en god dag» en 1600-spiller (altså rating 1600), men nærmere 1400. Vi treffer ham i VIP-loungen i VM-arenaen i London, der han sitter sammen med en del av Team Carlsen.

– Hvorfor ser alle sjakkeksperter på din dataanalyse av Carlsens partier?

– Det er ikke noe hokuspokus, men jeg har brukt mer maskinvare enn mange andre. Det er ikke noe magi. Det er ting du kan kjøpe i butikken, selv om det koster en del. Dessuten er «Sesse» mer mobilvennlig enn mange andre sjakkanalyser.

les også

Ny remis – men nå står Carlsen foran to hvitt-partier

Gunderson sier at han konsentrerer seg fullt og helt om Magnus Carlsen. Derfor kan han bruke all datakraften på hans partier.

– Min maskin går dypere og dypere. Det hjelper.

– Hva betyr det at den går dypere?

– I en analyse av et sjakkparti vil maskinen se gradvis lengre og lengre fremover i partiet – og så presentere det underveis. Jo mer tid du bruker, jo lettere er det å se varianter som kanskje ikke var så åpenbare ved første øyekast. Det kan du også gjøre med en vanlig PC, men det tar litt lengre tid.

– Hvor mye datakraft bruker du?

– En vanlig PC har to prosessorer. Jeg brukte 20. Men det betyr ikke at det går ti ganger fortere.

– Kjenner du Magnus Carlsen godt?

– Jeg har aldri snakket med ham!

PS: Ordet «Sesse» kommer fra Steinar H. Gundersons lillesøster, som ikke klarte å si «Steinar» hans da hun var to år. Da ble det «Sesse».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder