VARSLER: Med hjelp av skjult kamera avdekket Julia Stepanova (tidligere Rusanova), som selv er dopingtatt, hvor gjennomsyret russisk friidrett har vært av ulovligheter. Nå kan det ende med at mellomdistanseløperen gjør comeback i Rio de Janeiro, under nøytralt flagg. Foto: Mark Ralston Afp

Kommentar

Heia juksemakeren!

Hun har forrådt idrettens helligste ideal. Likevel er det all grunn til å juble vilt for Julia Stepanova (29) dersom hun får løpe i Rio de Janeiro.

I nesten alle tilfeller er det ingen grunn til å føle annet enn forakt overfor dem som har brukt ulovlige metoder for å komme seg til topps.

KOMMENTATOR: Leif Welhaven FOTO: VG

LES OGSÅ: Hjemme i Russland ler folk.

Og selv etter en ferdigsonet dopingdom, blir det ikke særlig stas om utøveren lykkes i comebacket.

Skammen vil alltid være der, sjansen er brukt opp, inntrykket er uopprettelig.

Men nå finnes det faktisk et unntak.

For selv om det hun gjorde i sin tid selvsagt ikke er greit, vil det muligens stå en eks-doper på startstreken i Rio, som har fortjent hver eneste klappsalve som måtte bli henne til del.

LES OGSÅ: 20 spørsmål om russisk doping

Uten Julia Stepanova – og ektemannen Vitalij – hadde neppe idretten fått tatt det helt nødvendige oppgjøret med den systemiske og korrumperende dopingkulturen hos stormakten Russland.

Mellomdistanseløperen, som tidligere het Rusanova, ble tatt i doping i 2013, etter å ha levd i et miljø som har vist seg å være gjennomsyret av ulovligheter.

Men der andre dopere er forblitt lojale mot systemet, bestemte Julia Stepanova seg for å ta et oppgjør med råttenskapen. Og det er vel knapt tenkelig å gjøre opp for seg på en mer oppofrende måte enn det 29-åringen har gjort.

Sammen med ektemannen Vitalij, som har fartstid fra det russiske antidopingbyrået Rusada, tok hun valget som har ført til at hun ble stemplet som «Judas» av en talsmann for regimet, og til slutt flyktet fra hjemlandet og søkte eksil på hemmelig sted i vesten.

Siden har paret, som også har en liten sønn, måttet flytte åtte ganger, fortalte Vitalij Stepanov nylig i et Skype-intervju med VG.

Det Julia Stepanova gjorde, var ikke bare å varsle om utstrakt doping i russisk friidrett.

Først forsøkte hun og mannen å alarmere Wada, uten å bli hørt.

Deretter ble de satt i kontakt med tv-dokumentaristen Hajo Seppelt.

Seppelt og Stepanova dokumenterte hvordan dopingen foregikk ved hjelp av skjult kamera, og avslørte et system der leger og ledere høyt oppe i idrettshierarkiet spilte ledende roller.

Hennes modige bidrag stod dermed helt sentralt da Seppelt tok med seg et unikt materiale til Wada-toppene, som i en påfølgende rapport bekreftet de oppsiktsvekkende hovedfunnene fra filmen «Top Secret: How Russia makes it winners».

Påstander om triksing med dopingprøver, store korrupsjonsproblemer i det nasjonale antidopingbyåret og regelrett laboratoriefusk er blant forholdene som gradvis er blitt avdekket. Og selv etter at skandalen var et faktum, viste det seg å være stor forskjell på liv og lære blant russiske ledere.

I oppfølgeren fortalte Stepanov-paret filmskaperen om hvordan de er blitt sett på som forrædere og hva avsløringen har kostet dem personlig, men samtidig har de vært klare på at de aldri har angret.

Og nå ser livet endelig lysere ut igjen for Julia Stepanova, som aldri ga opp håpet om å komme tilbake som utøver, men denne gang på ærlig vis.

For da dopingjeger Rune Andersen og IAAF-toppen Sebastian Coe holdt pressekonferanse i Wien før helgen, var det det ikke bare for å fortelle om at russisk friidrett får OL-nekt.

De snakket også om en mulig bakvei for utøvere som enten kan bevise at de har stått utenfor det ødelagte systemet, eller som har gjort en ekstraordinær innsats i kampen mot doping.

Og her valgte Andersen å nevne Julia Stepanova spesifikt.

I dag behandler IOC russernekten, og spørsmålet er hvor mange kreative løsninger det eventuelt vil bli funnet for enkeltutøvere etter hvert. Men for Stepanova ser det lovende ut, vurdert ut fra signalene som ble sendt fra podiet i Wien i forrige uke.

Nå er vi ikke bare der at hun kan ende opp med å få løpe, kanskje ved hjelp av et wild card, mens de russiske utøverne som ellers skulle vært i Brasil, må bli hjemme.

I tilfelle kan det ende med at en av de virkelige heltene i Rio-OL, er en tidligere juksemaker. Og det vil paradoksalt nok kjennes både godt og retttferdig ut.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder